Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τέλος ο καρκίνος κάτω από τα 80 χρόνια ως το 2050!

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται κοντά στην εξάλειψη του καρκίνου

Τέλος στους θανάτους από καρκίνο μέχρι το 2050, εκτός από τους ανθρώπους άνω των 80 ετών, αν συνεχιστούν οι έρευνες και οι επιστημονικές καινοτομίες στον ίδιο ρυθμό, ανήγγειλαν βρετανοί επιστήμονες! Οι ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) και King College του Λονδίνου δήλωσαν ότι η Βρετανία είναι πολύ κοντά στην εξάλειψη του καρκίνου, η οποία σχετίζεται με τη θνησιμότητα σε άτομα ηλικίας κάτω των 80 μέσα στα επόμενα 20-30 χρόνια.

Η μείωση των ποσοστών καπνίσματος, η ταχύτερη διάγνωση και καλύτερη ακτινολογική, οι χειρουργικές και φαρμακευτικές αγωγές έχουν οδηγήσει σε 1% μείωση σε ποσοστά θανάτου από καρκίνο κάθε χρόνο από το 1990, όπως είπαν - μια τάση που πιθανότατα θα επιταχυνθεί. Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι οι επενδύσεις στη φροντίδα του καρκίνου θα πρέπει να αυξηθούν και επέκρινε τις αποφάσεις για «φρένο» στις καινοτόμες θεραπείες, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι το βρετανικό ΕΣΥ (NHS) θα είναι σε θέση να δώσει θεραπείες παγκόσμιας κλάσης. Δυστυχώς, το βρετανικό NHS ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η θεραπεία που παρατείνει κατά 25 χρόνια τη ζωή δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη από το ταμείο £ 280 Cancer Drugs.

Συντηρητική η πρόβλεψη για το 2050… μπορεί και νωρίτερα!

Ο David Taylor, του UCL, επίτιμος καθηγητής της φαρμακευτικής και της πολιτικής για τη δημόσια υγεία, δήλωσε ότι η βρετανική οικονομία θα χάσει αν οι ανακαλύψεις στον τομέα της θεραπείας του καρκίνου δεν περιέρχονται στους ασθενείς. «Είμαστε σε μια ιστορική στιγμή. Οι καρκίνοι πλέον είτε μπορούν να προληφθούν είτε είναι αποτελεσματικά ιάσιμοι», είπε. «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ΕΣΥ πρέπει να είναι σε θέση να δώσει παγκόσμιας κλάσης πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου - κανένας χρήστης των υπηρεσιών υγείας δεν θα πρέπει να αισθάνεται ότι πρέπει να ζητιανεύουν για τις καλύτερες δυνατές θεραπείες.

Στην έκθεση, «Ξεπερνώντας τον καρκίνο στον 21ο αιώνα», ο καθηγητής Taylor και οι συνεργάτες του, δήλωσαν ότι 325.000 Βρετανοί - περισσότεροι από ποτέ - θα διαγνωστούν με ένα δυνητικά θανατηφόρο καρκίνο μέσα στο τρέχον έτος. Ωστόσο, τα ποσοστά θανάτου για τις πιο κοινές μορφές καρκίνου είναι κάτω από περίπου το ένα τρίτο, σε σύγκριση με αυτές που καταγράφηκαν πριν από 20 χρόνια.

Προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι δεν θα υπάρξουν «μαγικές συνταγές» για ασθενείς μέσα στα επόμενα χρόνια, προβλέπουν τεράστια κέρδη Υγείας εάν τα ποσοστά καπνίσματος συνεχίσουν να μειώνονται, αν φαρμακευτικές αγωγές για τον προχωρημένο καρκίνο συνεχίζουν να βελτιώνονται, και αν οι ασθένειες όπως ο καρκίνος του εντέρου, ο οποίος συχνά διαγιγνώσκεται πολύ αργά, συνεχίζουν να θεραπευόνται νωρίτερα. Η πρόοδος στην κατανόηση της γενετικής βάσης των περιπτώσεων καρκίνου θα οδηγήσει επίσης σε καλύτερη δοκιμή και πιο αποτελεσματικά φάρμακα. Το αποτέλεσμα μέσα σε τρεις δεκαετίες, οι ερευνητές προβλέπουν, θα είναι μια χώρα όπου κανείς, εκτός από τους γηραιότερους, δεν θα πεθαίνει από καρκίνο. Ο καθηγητής Τέιλορ είπε ότι η ημερομηνία-στόχος του 2050 είναι «συντηρητική».

«Στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα η επιστήμη προσπάθησε να σταματήσει τις μολυσματικές ασθένειες ... το δεύτερο μισό υπήρξε προσπάθεια να βρεθούν θεραπείες για να μειωθούν τα ποσοστά θανάτου από αγγειακές παθήσεις», δήλωσε ο καθηγητής. «Το επόμενο μεγάλο ρίσκο είναι να μειωθεί δραματικά η θνησιμότητα από τον καρκίνο. Έχουμε ήδη πάει αρκετά καλά. Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Δεν πρέπει το φοβηθούμε».

Χρειάζονται νέοι πόροι για δοκιμές φαρμάκων

«Δεν ξοδεύουμε – δυστυχώς- πολλά για τον καρκίνο», δήλωσε ο καθηγητής Τέιλορ. «Αυτό που χρειάζεστε πιθανώς είναι ένα ξεχωριστό Ταμείο για τα καινοτόμα φάρμακα, το οποίο θα καλύπτει όλες τις ανάγκες για πειράματα και δοκιμές φαρμάκων νέου τύπου. Η ειδικός του UCL, Δρ Τζένιφερ Gill είπε ότι οι γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο, οι οποίες μπορούν να είναι και κληρονομικές ή να προκαλούνται από τον τρόπο ζωής, θα γίνουν καλύτερα κατανοητές κατά τις επόμενες δεκαετίες, αλλά θα χρειαστεί «αυξημένη ικανότητα» για να γίνουν αυτά τα επιστημονικά οφέλη χρήσιμα για ασθενείς.

«Οι πόροι για τις παρούσες δοκιμές είναι περιορισμένοι», είπε. «Για παράδειγμα, μόνο περίπου οι μισοί από τους 70.000 ανθρώπους σε αυτή τη χώρα με μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA που σχετίζονται με παθήσεις όπως καρκίνο του μαστού και του προστάτη, ξέρουν ότι τα μεταφέρουν».

Απαντώντας στην έκθεση, η Emma Greenwood, επικεφαλής της πολιτικής στο Cancer Research UK, είπε ότι ο στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός καρκινοπαθών που επιβιώνουν για μια δεκαετία, στο 75% του συνόλου των ασθενών μέχρι το 2030. «Η βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης και η εξασφάλιση των ασθενών να παίρνουν τις καλύτερες δυνατές θεραπείες είναι βασικοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό, και θα πρέπει να είναι το επίκεντρο για το ΕΣΥ. Έρευνα σε ... νέες, φιλικές θεραπείες είναι ζωτικής σημασίας, καθώς και στη βελτίωση εκείνων που ήδη έχουμε », είπε.

Πέντε λόγοι που νικάμε τον καρκίνο!

Τα τελευταία χρόνια οι προβλέψεις για την αύξηση κρουσμάτων καρκίνου είναι ανησυχητικές. Ταυτόχρονα, όμως η επιστήμη έχει φτάσει στο σημείο να καταλαβαίνει γρήγορα και να θεραπεύει τη θανατηφόρα νόσο, Ας δούμε όμως κάποιους λόγους που επηρεάζουν τη μείωση της θνησιμότητας του καρκίνου.

Μείωση του καπνίσματος

Το κάπνισμα προκαλεί ένας στους τέσσερις θανάτους από καρκίνο. Αλλά το 2013, ο αριθμός των ενηλίκων καπνιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η καταμέτρηση στη δεκαετία του 1940.

Γενετική επανάσταση

Η κατανόησή μας για τις γενετικές μεταλλάξεις που οδηγούν σε καρκίνους βελτιώνεται, σε σημείο που οι φάρμακο-κατασκευαστές εργάζονται τώρα για την «εξατομικευμένη» θεραπεία που στοχεύει σε συγκεκριμένες γενετικές αιτίες του καρκίνου του ατόμου.

Έγκαιρη διάγνωση

Ανιχνεύοντας ένα πρώιμο καρκίνο στην ανάπτυξη, είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας που καθορίζει τις πιθανότητες επιβίωσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ιδιαίτερα κακό σε αυτό, υστερεί από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή την εβδομάδα το NHS άρχισε το «σχέδιο πέντε ετών» για να διορθωθεί αυτό.

Καλύτερα φάρμακα

Μεγάλη πρόοδος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη φαρμάκων που διατηρούν τη ζωή ασθενών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμα και στα πιο προχωρημένα στάδια του καρκίνου. Ένα πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι αυτά τα καινοτόμα φάρμακα κοστίζουν πολλά για την ανάπτυξη και οι τιμές είναι πολύ υψηλές (μερικοί λένε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό) από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Υγιέστερος τρόπος ζωής

Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά της παχυσαρκίας εξακολουθούν να είναι υψηλά, η σχέση μεταξύ κακής διατροφής, αύξηση του σωματικού βάρους και μια σειρά από κινδύνους για την υγεία - και όχι μόνο για καρκίνο - γίνεται πιο κατανοητό σε περισσότερους ανθρώπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ