Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θησαυροί του κόσμου περιμένουν να ανακαλυφθούν

Οι επίδοξοι Ιντιάνα Τζόουνς έχουν ακόμα πολύ δουλειά να κάνουν...

Αυτές τις μέρες, κυρίως χάρη στο Google Earth, φαίνεται πως δεν έχει μείνει ούτε μια άκρη του πλανήτη που να έχει μείνει ανεξερεύνητη ή ένας θησαυρός που να έχει μείνει κρυμμένος. Όμως αυτό δεν είναι καθόλου αλήθεια. Ορισμένα από τα πιο απίστευτα πλούτη του κόσμου, από πειρατικούς θησαυρούς ως βασιλικά πετράδια, είναι ακόμα εκεί έξω, χαμένα, περιμένοντας να ανακαλυφθούν.

Κάποιοι από αυτούς είναι θρυλικοί και μια μόνο αναφορά αρκεί για να εξάψει την φαντασία: το Άγιο Δισκοπότηρο, το οποίο αναζητούσαν για αιώνες φιλόδοξοι άντρες που ήλπιζαν να βρουν το κύπελλο που περιείχε κάποτε το αίμα του Χριστού. Ή το Ελ Ντοράντο, η μυθική πόλη των Ίνκας γεμάτη με χρυσό και απίστευτους θησαυρούς που τρέλαναν από απληστία αμέτρητους κονκισταδόρ.

Ακόμη και σήμερα, το κυνήγι των θησαυρών παραμένει ζωντανό και λίγοι θησαυροί είναι πιο ελκυστικοί από τα ναυάγια. Πιθανότατα, ο μεγαλύτερος από αυτούς είναι το La Flor de la Mar - Το Λουλούδι της Θάλασσας - μια πορτογαλική φρεγάτα που σάλπαρε από την Μαλαισία το 1511 με φορτίο τον μεγαλύτερο θησαυρό που συγκεντρώθηκε ποτέ στην ναυτική ιστορία της Πορτογαλίας. Το πλοίο έπεσε σε μια άγρια καταιγίδα και ναυάγησε στους υφάλους της Σουμάτρα, σπάζοντας στα δύο και σκορπίζοντας το πολύτιμο φορτίο του στη θάλασσα.

Ένα άλλο, πιο μακάβριο κυνήγι θησαυρού, είναι η αναζήτηση του τόπου ταφής σπουδαίων μορφών της ιστορίας. Οι τάφοι της Αιγύπτιας βασίλισσας Νεφερτίτη και του Μογγόλου αυτοκράτορα Τσέγκις Χαν δεν έχουν βρεθεί ποτέ, παρόλο που και οι δυο θεωρούνταν κάτοχοι μεγάλου πλούτου.

Όταν σκεφτόμαστε ξεχασμένους θησαυρούς, το μυαλό μας πάει σε ένα πράγμα: κοσμήματα. Όπως για παράδειγμα τα πετράδια του στέμματος του βασιλιά Ιωάννη. Αυτός ο διεφθαρμένος ηγέτης της Αγγλίας, λάτρευε πραγματικά τις κραυγαλέες επιδείξεις πλούτου. Όμως το 1216, τα εντυπωσιακά πετράδια του στέμματός του χάθηκαν, όταν μια πλημμύρα παρέσυρε τα κάρα που τα μετέφεραν. Ο Ιωάννης πέθανε μερικές μέρες αργότερα και τα πετράδια δεν βρέθηκαν ποτέ.

Όταν οι Μπολσεβίκοι εισέβαλλαν στο παλάτι του τσάρου το 1918, οκτώ πολύτιμα αυγά Φαμπερζέ - λεπτομερέστατα κατασκευασμένα από πολύτιμους λίθους και ακριβά μέταλλα - εξαφανίστηκαν από την συλλογή που περιείχε 50. Παρόλο που δεν βρέθηκαν ποτέ, φήμες λένε ότι πολλά από αυτά οδηγήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Η.Π.Α.

Βέβαια πολλοί από τους θησαυρούς που έχουν αναζητηθεί μετά μανίας, είναι πολύ μεγαλύτεροι. Τέτοια είναι η περίπτωση του θρυλικού Κεχριμπαρένιου Δωματίου, ένα δωμάτιο με επένδυση από κεχριμπάρι, χρυσό και καθρέφτες, που δόθηκε στον Μέγα Πέτρο ως δώρο από τον Φρειδερίκο Βίλχελμ I της Πρωσίας το 1716.

Πως είναι δυνατόν να χάθηκε ολόκληρο δωμάτιο; Λοιπόν, το 1943, οι Γερμανοί διέλυσαν το δωμάτιο όταν εισέβαλλαν στην Ρωσία, το φόρτωσαν σε 27 κιβώτια και το έστειλαν στο Καλίνινγκραντ. Οι βομβαρδιστικές επιθέσεις των Συμμάχων κατά τη διάρκεια του B' Παγκοσμίου Πολέμου λέγεται πως το κατέστρεψαν, ωστόσο υπάρχουν κάποιες μαρτυρίες που θέλουν τον θησαυρό να έχει σταλεί έξω από την πόλη λίγους μήνες μετά και να έχει μείνει κρυμμένος μαζί με άλλους θησαυρούς των Ναζί.

Φυσικά πολλά κυνήγια θησαυρού βασίζονται σε φήμες και διαδόσεις. Και καθώς τα χρόνια περνούν και τα δεδομένα μπλέκονται με το θρύλο, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από τα παραμύθια. Παρόλα αυτά, πρόσφατα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα για του επίδοξους Ιντιάνα Τζόουνς.

Τον Ιούνιο του 2011, χρυσός και ανεκτίμητα πετράδια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακαλύφθηκαν κάτω από τον ναό Sree Padmanabhaswamy στην Ινδία, ενώ μόλις φέτος, η ανακάλυψη του ναυαγίου του 19ου αιώνα πέρα από τις ακτές της Νότιας Καρολίνα έφερε στο φως χρυσά νομίσματα και ράβδους αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ