Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κρίση Έμπολα: Ο κόσμος είναι ανέτοιμος για μελλοντικές πανδημίες

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί για το δίδαγμα από την πρόσφατη επιδημία

Ο κόσμος είναι «επικίνδυνα απροετοίμαστος» για μελλοντικές θανάσιμες πανδημίες, όπως το ξέσπασμα επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ, μιλώντας στην Ουάσιγκτον, είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι ασφαλιστικές εταιρείες να συνεργαστούν για την προετοιμασία μελλοντικών κρουσμάτων.

Είπε ότι χρειάζεται να αντλήσουμε διδάγματα από την κρίση Έμπολα. Περισσότεροι από 8.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία. «Η επιδημία Έμπολα έχει ολέθριες επιπτώσεις σε ανθρώπινες ζωές χάνονται αλλά και απώλεια σε οικονομική ανάπτυξη», ο κ Κιμ είπε σε ένα ακροατήριο στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δε θα έχουμε άλλα κρούσματα σε αυτό το ξέσπασμα επιδημίας Έμπολα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για τις μελλοντικές πανδημίες που θα μπορούσε να είναι πολύ πιο θανατηφόρες και μολυσματικές από ό, τι έχουμε δει μέχρι στιγμής. Πρέπει να μάθουμε τα διδάγματα από την επιδημία Έμπολα, διότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με άλλες πανδημίες στα χρόνια που έρχονται».

«Συμβόλαιο ασφάλισης»

Ο κ Κιμ είπε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα είχε συνεργαστεί με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ, ακαδημαϊκούς, υπαλλήλους ασφαλιστικών εταιρειών και άλλους πάνω στην ανάπτυξη οικονομικού «οργανισμού πανδημίας». Ανέφερε ότι αναμένει πρόταση για αυτό που πρόκειται να υποβληθεί στους ηγέτες των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών κατά τους προσεχείς μήνες.

Ο κ Κιμ δήλωσε ότι η πρόταση θα μπορούσε πιθανότατα να περιλαμβάνει ένα συνδυασμό ομολόγων και ασφαλιστικών προγραμμάτων, αλλά ότι, κατά κάποιο τρόπο, η εγκατάσταση θα μπορούσε να είναι παρόμοια με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ενός ιδιοκτήτη σπιτιού. «Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, όπως η ασφάλιση πυρός», είπε.

«Όσο περισσότερο είστε προετοιμασμένοι για μια πυρκαγιά, όπως αν έχετε αρκετούς ανιχνευτές καπνού στο σπίτι σας, τόσο χαμηλότερη είναι η πριμοδότηση που πληρώνετε. Οι περισσότερες από τις χώρες, τους πολυμερείς οργανισμούς, τις εταιρείες και τους δωρητές που θα συνεργαστούν για να προετοιμαστούν για τις μελλοντικές πανδημίες - με την οικοδόμηση ισχυρότερων συστημάτων υγείας, τη βελτίωση της παρακολούθησης και των αλυσίδων εφοδιασμού και μεταφορών, καθώς και την ανάπτυξη ταχείας δράσης ιατρικών ομάδων – τόσο λιγότερα θα πληρώνετε».

«Αυτό θα ωφελήσει τους χορηγούς και τους άλλους που θα πληρώσουν το ασφάλιστρο, αλλά το μεγαλύτερο όφελος θα είναι ότι οι μηχανισμοί της αγοράς θα μας βοηθήσουν να ωθήσουμε βελτιώσεις στην ετοιμότητα μας για επιδημίες». Ένα πιθανό αποτέλεσμα μιας πανδημίας εγκατάσταση, θα είναι ένας ισχυρότερος οργανισμός Παγκόσμιας Υγείας. Οι οργανισμοί ελέγχου ασθενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούσαν επίσης να αποκτήσουν μεγαλύτερη χωρητικότητα. Ο κ Κιμ δήλωσε ανεπίσημες συνομιλίες για το θέμα πραγματοποιήθηκαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της περασμένης εβδομάδας στο Νταβός της Ελβετίας.

«Αργή αντίδραση»

Η ομιλία , «Διδάγματα από Έμπολα: Προς μια μετα-2015 στρατηγική για απάντηση στην πανδημία», ήταν και η πρώτη παγκόσμια διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Georgetown. Οι ανταποκριτές λένε ότι υπάρχει γενική παραδοχή μεταξύ των κυβερνήσεων και των διεθνών οίκων για την υγεία, ότι η διεθνής απάντηση στην κρίση Έμπολα ήταν καθυστερημένη και αποδιοργανωμένη.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πρόσφατα μια σειρά μεταρρυθμίσεων, παραδεχόμενος ότι ήταν πολύ αργός για να ανταποκριθεί στην επιδημία στη Δυτική Αφρική. Σε έκτακτη συνεδρίαση στη Γενεύη, η γενική διευθύντρια Μάργκαρετ Τσαν δήλωσε ο Έμπολα είχε διδάξει τον κόσμο και τον ΠΟΥ το πώς πρέπει να ενεργεί στο μέλλον. Οι μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν είναι ένα ειδικό ταμείο έκτακτης ανάγκης «για την υποστήριξη ταχείας ανταπόκρισης σε κρούσματα και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης». Θα υπάρξουν επίσης βελτιώσεις στο διεθνή συντονισμό και μεγαλύτερη στήριξη για τις χώρες που χρειάζεται να ανταποκριθούν γρήγορα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ