Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η επιστήμη πίσω από το ποπκόρν αποκαλύπτεται

Γιατί τα ποπκόρν κάνουν "ποπ"

Ποπ. Ποπ. Ποπ ποπ. Ποπ ποπ ποπ ποπ ποπ. Πόσο υπέροχος είναι αυτός ο ήχος μιας σακούλας με κόκκους καλαμποκιού την ώρα που μετατρέπεται σε αυτή τη βουτυρένια απόλαυση που αποκαλούμε ποπκόρν;

Αναρωτηθήκατε ποτέ πως το ποπκόρν κάνει αυτόν τον ήχο; Δυο Γάλλοι φυσικοί το έκαναν και τώρα πιστεύουν πως τελικά έχουν βρει την λύση του μυστηρίου.

Οι ερευνητές έβαλαν τους κόκκους καλαμποκιού σε ένα καυτό πιάτο και χρησιμοποίησαν μια υψηλής ταχύτητας κάμερα και μικρόφωνα για να καταγράψουν τι συνέβη (δείτε το βίντεο παρακάτω). Υπέθεσαν τρεις πιθανές πηγές πίσω από τον ήχο "ποπ": το περίβλημα του κόκκου που σκάει, η απελευθέρωση υψηλής πίεσης ατμού ή η αναπήδηση του ποπκόρν.

Οι ερευνητές λοιπόν ανακάλυψαν, πως όταν συγχρόνιζαν τα βίντεο δεν παρατήρησαν να ακούγεται κάποιος ήχος όταν φαινόταν το πρώτο σκίσιμο στο περίβλημα του κόκκου καλαμποκιού. Αντίθετα, ο ήχος ακούστηκε αμέσως μόλις εμφανίστηκε το δεύτερο σκίσιμο, γεγονός που τους έκανε να πιστεύουν πως το "ποπ" ακούγεται λόγω της απελευθέρωσης του ατμού.

Ανακάλυψαν επίσης πως ανεξάρτητα από το μέγεθος ή το σχήμα των κόκκων καλαμποκιού, το ποπκόρν έκανε τον χαρακτηριστικό του ήχο σε θερμοκρασία 180 βαθμών Κελσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ