Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το μυστικό για να ζήσουμε περισσότερο βρήκαν οι επιστήμονες!

Τακτικές βόλτες 1 λεπτού δίνουν τεράστια ώθηση στην υγεία μας και προστασία από καρδιακά και εγκεφαλικά

Οι δουλειές του σπιτιού και η κηπουρική μπορούν να προσθέσουν χρόνια στη ζωή μας! Ακόμη και άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή μπορούν να ωφεληθούν πολύ από τις δραστηριότητες χαμηλής έντασης και διάρκειας 1 λεπτού. Μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, ενισχύοντας ταυτόχρονα την μακροζωία τους.

Η ανακάλυψη έρχεται μετά από δοκιμές που έδειξαν ότι είναι καλύτερα να είμαστε ενεργητικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας αντί να κάνουμε έντονη άσκηση και μετά να καθόμαστε! Τα αποτελέσματα μελέτης σε περισσότερους από 1.000 ηλικιωμένους ανθρώπους είναι το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι η άσκηση, μέτρια αλλά συχνή και μια υγιεινή διατροφή, είναι το κλειδί για μια μακρά και υγιή ζωή.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τόμας Buford, του πανεπιστημίου του ινστιτούτου για τη γήρανση στη Φλόριντα, διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι με περιορισμένη κινητικότητα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και θανάτου από στεφανιαία νόσο με ένα λεπτό σωματικής δραστηριότητας.

Σταματήστε το καθισιό!

Ο Δρ Buford, δήλωσε: «Στο παρελθόν, δόθηκε μεγάλη έμφαση στη συμμετοχή σε δομημένη σωματική άσκηση. Γίνεται ολοένα και πιο φανερό, ωστόσο, ότι η ενθάρρυνση των ατόμων να μειώσουν την ώρα που κάθονται μπορεί να έχει σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη».

Οι επίσημες οδηγίες του Ηνωμένου Βασιλείου λένε ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης άσκησης κάθε εβδομάδα - αλλά τρεις στους τέσσερις Βρετανούς αποτυγχάνουν να επιτύχουν το στόχο αυτό. Κορυφαίος Βρετανός ειδικός στη νόσο της παχυσαρκίας, ο Δρ Ίαν Κάμπελ, χαιρέτισε την έρευνα των ΗΠΑ. «Αυτό είναι μεγάλη είδηση. Το μήνυμα είναι σαφές – να είμαστε ενεργητικοί και να κουνιόμαστε συνέχεια. Κρατήστε τακτοποιημένο το σπίτι και τον κήπο σας για να ζήσετε περισσότερο!».

Η June Davison, ειδικευμένη νοσοκόμα στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ήδη ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που συμμετέχουν σε οποιαδήποτε σωματικής δραστηριότητας θα έχουν κάποια οφέλη για την υγεία. Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να αποσκοπούν στο να είναι ενεργοί καθημερινά και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κινούμαστε τακτικά μέσα στην ημέρα, όπως και να ελαχιστοποιήσουμε το καθισιό!».

Η χαλαρή άσκηση σώζει και από το Αλτσχάιμερ

Η μέτριας έντασης καθημερινή σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον υποστηρίζουν Σουηδοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Brain: A Journal of Neurology.

Η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής την Δρ Κάριν Βίντερφελντ, υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται καν κάποιος να κάνει γυμναστική ή να ασκείται σωματικά με συγκεκριμένο τρόπο, αρκεί να παραμένει δραστήριος μέσα στην ημέρα.

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 43.400 άτομα (27.900 γυναίκες και 15.500 άνδρες) για 12,6 χρόνια συσχετίζοντας το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας με την πιθανότητα εμφάνισης νόσου Πάρκινσον. Να σημειωθεί ότι, κανείς εκ των συμμετεχόντων δεν έπασχε από νόσο Πάρκινσον στην αρχή της μελέτης, ενώ κατά τη διάρκειά της νόσησαν 286 άτομα.

Στις σωματικές δραστηριότητες συμπεριλήφθηκαν οι δουλειές του σπιτικού, οι μετακινήσεις εκτός σπιτιού, η κινητικότητά του στο πλαίσιο της επαγγελματικής δραστηριότητας, η άσκηση κατά τον ελεύθερο χρόνο και γενικά η συνολική δραστηριότητα. Όλες οι δραστηριότητες μετατράπηκαν σε μεταβολικά ισοδύναμες ώρες ανά ημέρα, χρησιμοποιώντας ως κοινή βάση την εκτιμώμενη κατανάλωση οξυγόνου σε κάθε μία από αυτές.

Η ανάλυση έδειξε ότι εκείνοι που αφιέρωναν πάνω από έξι ώρες την εβδομάδα σε δουλειές του σπιτιού και σε μετακινήσεις εκτός σπιτιού, είχαν κατά μέσο όρο 43% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσο Πάρκινσον, σε σχέση με όσους ασχολούνταν λιγότερο από δύο ώρες την εβδομάδα με τις ίδιες δραστηριότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ