Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυτά τα τρόφιμα θα μας προκαλέσουν εθισμό!

Παχυντικές τροφές που μπορούν να διαλύσουν τη δίαιτα μας

Δεν είναι τυχαίο που κάποιες τροφές μας αρέσουν τόσο πολύ και έχουμε σχεδόν ανάγκη να τις συμπεριλαμβάνουμε τακτικά στη διατροφή μας. Επιστημονικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα με άφθονα λιπαρά ή/και ζάχαρη και υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, όπως οι πίτσες, οι σοκολάτες και τα πατατάκια, προκαλούν εθισμό. Ο στόχος της νέας έρευνας είναι να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα ως οδηγός των πολιτών που προσπαθούν να αποφύγουν την παχυσαρκία.

Όπως ανακάλυψαν σε σειρά πειραμάτων με 504 εθελοντές, αυτού του είδους τα τρόφιμα είναι που συνήθως υπερκαταναλώνουμε μέχρι σημείου σκασμού, διότι απλούστατα δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τα τρώμε. Στο πλαίσιο της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι εθελοντές κλήθηκαν τους να βαθμολογήσουν 35 διαφορετικά τρόφιμα αναλόγως με το πόσο συχνά τα κατανάλωναν με προβληματικό τρόπο.

«Πολλές έρευνες καταλήγουν ότι οι επεξεργασμένες τροφές, γεμάτες λιπαρά και ζάχαρη, μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικές αντιδράσεις εθισμού παρόμοιες με αυτές του αλκοόλ και των ναρκωτικών», δήλωσε η δρ. Nicole Avena. «Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να οδηγήσουν σε νέες προσεγγίσεις στη μάχη κατά της παχυσαρκίας», κατέληξε η ερευνήτρια.

Κλίμακα εθισμού

«Προβληματικός τρόπος» σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να σταματήσουν στο ένα κομμάτι, αλλά συνέχιζαν μέχρι να νιώσουν πως θα σκάσουν ή θα αποκοιμηθούν από το πολύ φαγητό. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν όλες τις απαντήσεις και έβγαλαν τους μέσους όρους για κάθε τρόφιμο σε μία κλίμακα από 1 έως 7, όπου 1 είναι το λιγότερο εθιστικό τρόφιμο και 7 το περισσότερο εθιστικό.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «PLoS One», ως το πιο εθιστικό τρόφιμο απ’ όλα αναδείχθηκαν οι πίτσες (μέση βαθμολογία 4,01) και εν συνεχεία η σοκολάτα και τα πατατάκια (με 3,73), τα μπισκότα (με 3,71) και τα παγωτά (με 3,68).

Αντιθέτως, ως το λιγότερο εθιστικό απ’ όλα αναδείχθηκε το αγγούρι με 1,53 βαθμούς. Ακολουθούν τα καρώτα (με 1,60), τα φασόλια (με 1,63), τα μήλα (με 1,66) και το καφέ ρύζι (με 1,74). Από την κατάταξη αυτή καθίσταται εμφανές πως όσο πιο επεξεργασμένο και γεμάτο λίπη ή ζάχαρη (επομένως θερμίδες) είναι ένα τρόφιμο, τόσο πιθανότερο είναι να προκαλεί εθιστικές συμπεριφορές, γράφουν οι ερευνητές.

Τα τρόφιμα αυτά έχουν επίσης υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, δηλαδή αυξάνουν γρήγορα μετά την κατανάλωσή τους τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επειδή περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες ανά μερίδα.

Ο εθισμός στο φαγητό δεν είναι μία επίσημα αναγνωρισμένη διατροφική διαταραχή, αλλά οι επιστήμονες που τον μελετούν εδώ και χρόνια - όπως η επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Άσλεϋ Γκέρχαρντ, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Μίσιγκαν - λένε πως είναι απολύτως αληθινή και μάλιστα παίζει ρόλο στην παγκόσμια επιδημία της παχυσαρκίας.

Όπως και να ‘χει, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυτού του είδους των παχυντικών τροφίμων διεγείρει τα ίδια κέντρα επιβράβευσης στον εγκέφαλο με τα «σκληρά» ναρκωτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΦΕΤ: Συμβουλές για τα τρόφιμα του Πάσχα – Τι να προσέχουν οι καταναλωτές
Καθώς ξεκινούν σε όλη την χώρα οι προετοιμασίες για τις γιορτές, που συνοδεύονται από παραδόσεις, συνήθειες και εορταστικά γεύματα
ΕΦΕΤ: Συμβουλές για τα τρόφιμα του Πάσχα – Τι να προσέχουν οι καταναλωτές