Η καθιστική ζωή αποδεικνύεται και επικίνδυνη και μη αναστρέψιμη, σύμφωνα με νέα έρευνα, εφόσον κάθε επιπλέον ώρα καθιστικής ζωής αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακού προβλήματος.
Επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Καρδιολογίας Τζάκελιν Κουλκίνσκι, διαπίστωσε ότι κάθε επιπλέον ώρα καθιστικής συμπεριφοράς αυξάνει κατά 14% η εναπόθεση ασβεστίου στις αρτηρίες, άρα αυξάνεται ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου και εμφράγματος. Η στεφανιαία νόσος είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρδιοπάθειας και η κυριότερη αιτία θανάτου.
Η Δρ Κουλκίνσκι προτείνει, «τη μείωση του χρόνου που κάθεται κανείς, έστω και κατά μία ή δύο ώρες τη ημέρα, καθώς μπορεί να έχει σημαντική θετική επίπτωση στην μελλοντική καρδιαγγειακή υγεία του». Υπογραμμίζει ωστόσο ότι τα οφέλη της γυμναστικής μπορούν γρήγορα να εξανεμισθούν εξαιτίας του πολύωρου καθισιού, άρα ο καθένας πρέπει να κάνει έστω μισή ώρα σωματική άσκηση μέσα στην ημέρα.
«Το μήνυμα είναι, πως είναι πραγματικά σημαντικό να προσπαθεί κανείς να κινείται όσο γίνεται περισσότερο στην καθημερινή ζωή του, για παράδειγμα να πηγαίνει βόλτα μετά το φαγητό, να περπατά ενώ μιλά στο τηλέφωνο, να προτιμά τις σκάλες αντί τους ανελκυστήρες κ.λπ.. Και αν έχει κανείς μια καθιστική δουλειά, δεν πρέπει όταν να γυρνάει στο σπίτι του το βράδυ, να κάθεται μπροστά από την τηλεόραση επί ώρες», υπογραμμίζει η ερευνήτρια.
Η έρευνα για το καθισιό
Οι ερευνητές μελέτησαν 2.031 ενήλικους, κατά μέσο όρο 50 ετών, οι οποίοι κάθονταν στο γραφείο και στο σπίτι από δύο έως 12 ώρες τη μέρα (κατά μέσο όρο γύρω στις πεντέμισι ώρες). Ο καρδιαγγειακός έλεγχος πιστοποίησε την ασβεστοποίηση των αρτηριών.
Ως γνωστόν, το ασβέστιο που εναποτίθεται στο εσωτερικό των αρτηριών συμβάλλει στην δημιουργία πλακών. Οι πλάκες δημιουργούν στένωση των αρτηριών με αποτέλεσμα η καρδιά να δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά. Η ρήξη της πλάκας μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση και άρα πιθανόν θανατηφόρο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την καθιστική συμπεριφορά με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρκίνου και πρόωρου θανάτου.
8 τρόποι να νικήσετε την καθιστική ζωή!
Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι μετά τη δουλειά παρόλο που καθόσασταν σε μια καρέκλα την προηγούμενη μέρα, πεινάτε υπερβολικά και δεν έχετε ενέργεια, τότε μάλλον η καθιστική ζωή που κάνετε έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά την υγεία σας. Μπορεί να είστε αναγκασμένοι λόγω εργασίας να είστε όλη την ημέρα σε ένα γραφείο μπροστά στον υπολογιστή, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να παραμείνετε υγιής και σε φόρμα.
1.Σωστό πρωινό: Ένα πρωινό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να σας δώσει την ενέργεια για να ξεκινήσετε σωστά την μέρα σας και θα σας αποτρέψει από το να καταναλώσετε ανθυγιεινά σνακ.
2. Αποφύγετε τα γλυκά: Σε κάθε γραφείο υπάρχει ένα κουτί με γλυκά ή σνακ γεμάτα με ζάχαρη! Προσπαθήστε να τα αποφύγετε και προτιμήστε φρούτα ή λαχανικά για να ξεγελάσετε την πείνα σας.
3. Καταναλώστε σπιτικό φαγητό: Αποφύγετε τις μεγάλες μερίδες των εστιατορίων και τις πολλές θερμίδες που κρύβονται στα έτοιμα φαγητά. Επιλέξτε ένα υγιεινό γεύμα που έχετε ετοιμάσει μόνες σας.
4. Να πίνετε πολύ νερό: Θα καταπολεμήσει τις λιγούρες ανάμεσα στα γεύματα ενώ θα σας ενυδατώσει αρκετά, κάτι που χρειάζεστε αν δεν κινείστε αρκετά μέσα στην μέρα.
5.Κάντε διαλλείματα: Σηκωθείτε από την καρέκλα και προσπαθήστε να κινηθείτε όσο πιο συχνά γίνεται. Ανεβείτε τις σκάλες, περπατήστε μέχρι το περίπτερο και κάντε ασκήσεις stretching. Όχι μόνο θα κάψετε θερμίδες αλλά θα ξεκουράσετε και το σώμα σας από τις πολλές ώρες στην καρέκλα.
6.Σηκωθείτε: Αν μπορείτε να δουλέψετε όρθια ακόμα καλύτερα! Είναι καλύτερο από το να κάθεστε τόσο για την πλάτη σας όσο και για την φόρμα σας.
7.Γυμναστείτε μετά τη δουλειά: Αν κάθεστε όλη μέρα στο γραφείο, προτιμήστε να ισορροπήσετε την κατάσταση μετά τις υποχρεώσεις σας. Πηγαίνετε στο γυμναστήριο, περπατήστε ή κάντε ποδήλατο!
8.Κοιμηθείτε αρκετά: Ο ποιοτικός ύπνος 7-8 ωρών είναι απαραίτητος για να είστε ανανεωμένη το πρωί και για να μην ξεφύγετε από το διατροφικό σας πρόγραμμα.