Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η παρακεταμόλη ίσως επηρεάζει τα συναισθήματα μας

Άγνωστη παρενέργεια της παρακεταμόλης

Άγνωστη παρενέργεια της παρακεταμόλης

Μία πιθανή, άγνωστη μέχρι σήμερα παρενέργεια της παρακεταμόλης, ενδέχεται να ανακάλυψαν ερευνητές στις ΗΠΑ, οι οποίοι υποστηρίζουν σε μελέτη τους ότι το εν λόγω φάρμακο μπορεί να καταστείλει τις συναισθηματικές αντιδράσεις εκείνων που το καταναλώνουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Τα χάπια παρακεταμόλης, τα οποία χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, είναι από τα δημοφιλέστερα παυσίπονα στην αγορά, αλλά αν επιβεβαιωθεί το πόρισμα των επιστημόνων, αυτό θα σημαίνει ότι το συγκεκριμένο φάρμακο δεν μειώνει μόνο την αίσθηση του πόνου, αλλά και της ευχαρίστησης.

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι η παρακεταμόλη ή ακεταμινοφαίνη έχει περισσότερες δυνατότητες πέραν της ανακούφισης από τον σωματικό πόνο. Σε μία μελέτη, οι λαμβάνοντες παρακεταμόλη ανέφεραν μείωση και ψυχικού πόνου, γεγονός που υποδηλώνει ότι και στις δύο περιπτώσεις εμπλέκονται παρόμοια εγκεφαλικά κυκλώματα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η έρευνα

Η τελευταία έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Psychological Science, δείχνει ότι η παρακεταμόλη ενδεχομένως να επιδρά και πέραν της ανακούφισης από τον πόνο καταστέλλοντας γενικότερα τις ψυχικές μας αντιδράσεις. Ο Τζέφρι Ντάρσο, κοινωνικός ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο Ohio State, πραγματοποίησε πείραμα δίνοντας σε 82 φοιτητές είτε 1000 μιλιγκράμ ακεταμινοφαίνης ή ένα όμοιο στην εμφάνιση χάπι-ψευδοφάρμακο.

Έπειτα από μία ώρα--χρόνος που απαιτείται για να ενεργήσει το φάρμακο--τους ζήτησε να κοιτάξουν μία σειρά από 40 φωτογραφίες. Αυτές είχαν επιλεγεί για να προκαλούν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις και σε αυτές περιλαμβάνονταν οι φωτογραφίες θλιμμένων υποσιτισμένων παιδιών ή ευτυχισμένων παιδιών που έπαιζαν με γάτες. Οι φοιτητές κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την καθεμία με βάση το πόσο θετική ή αρνητική ήταν δίνοντας +5 στην πλέον θετική και -5 στην πλέον αρνητική.

Αφού είδαν μία φορά την κάθε φωτογραφία, οι φοιτητές τις είδαν όλες ξανά και τις βαθμολόγησαν εκ νέου, αυτή τη φορά με στόχο να εκδηλώσουν την ένταση της συναισθηματικής τους αντίδρασης στην καθεμία και με το μηδέν να συμβολίζει την μικρή ή καθόλου αντίδραση και το 10 μία υπερβολικά συναισθηματική αντίδραση.

Όπως προέκυψε, εκείνοι που είχαν λάβει παρακεταμόλη είχαν λιγότερο έντονες αντιδράσεις απέναντι στις φωτογραφίες κι έτσι οι χαρούμενες φωτογραφίες θεωρήθηκαν λιγότερο θετικές και οι φωτογραφίες που απεικόνιζαν τη δυστυχία αξιολογήθηκαν ως λιγότερο αρνητικές. "Εκείνοι που έλαβαν ακεταμινοφαίνη δεν βίωναν τις ίδιες συναισθηματικές μεταπτώσεις σε σχέση με εκείνους που έλαβαν ψευδοφάρμακα", είπε ο Μπόλντγουιν Γουέι, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των ομάδων δεν ήταν μεγάλες. Για τον λόγο αυτό, εξηγεί ο Ντάρσο, σκοπεύει να προχωρήσει σε επιπλέον έρευνες για να διακριβώσει αν άλλα παυσίπονα, όπως η ιμπουπροφένη και η ασπιρίνη, έχουν την ίδια επίδραση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ