Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κέιμπριτζ: Θα ζούμε για πάντα μέσω υπολογιστών!

Η λειτουργία του εγκεφάλου μας μπορεί να αντιγραφεί και να εξομοιωθεί από υπολογιστές

Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης

Η δρ Χάνα Κρίτσλοου, νευροεπιστήμονας στο πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ, έδειξε το δρόμο της αθανασίας. Θα μπορούμε να ζούμε αιωνίως στο μέλλον αν «φορτώσουμε» τον εγκέφαλο μας στον υπολογιστή! Φυσικά πριν 2 χρόνια και ο διάσημος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ υποστήριξε το ίδιο πράγμα. Όμως πως θα γίνεται αυτό;

Μιλώντας στο Hay Festival 2015, η δρ Χάνα Κρίτσλοου είπε ότι αν δημιουργηθεί ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής ο οποίος θα μπορεί να αναπαράγει τις 100 τρισεκατομμύρια συνδέσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου, τότε θα είναι πιθανό ο εγκέφαλος να «αποθηκευτεί» για πάντα μέσα του. «Οι άνθρωποι θα μπορούσαν κατά πάσαν πιθανότητα να ζήσουν μέσα σε ένα κομπιούτερ. Νομίζω ότι σίγουρα είναι αυτό πιθανό», τόνισε.

Η δρ Κρίτσλοου, η οποία μίλησε στο φεστιβάλ για τους μύθους που αφορούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο, εξήγησε ότι παρότι το μυαλό μας είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, λειτουργεί όπως ένας τεράστιος ηλεκτρικός πίνακας, την λειτουργία κάθε τμήματος του οποίου τώρα αρχίζουν να κατανοούν οι επιστήμονες. 

«Μύθος ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας»

«Είναι μύθος ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο το 10% του εγκεφάλου τους», είπε, προσθέτοντας ότι ο μύθος αυτός άρχισε από τον Άλμπερτ Άινσταϊν, ο οποίος εξηγώντας πως ανακάλυψε την Θεωρία της Σχετικότητας είπε ότι τα κατάφερε επειδή ο εγκέφαλός του λειτουργεί σε υψηλότερο επίπεδο απ’ ό,τι των περισσότερων άλλων ανθρώπων.

Την παρανόηση εδραίωσε η περίπτωση του αμερικανού εργοδηγού σιδηροδρόμων Φίνεας Γκέιτζ, ο οποίος είχε ένα ατύχημα με πυρίτιδα το 1848 με συνέπεια να διαπεράσει τον αριστερό μετωπιαίο λοβό (σ.σ. πάνω από το αριστερό μάτι) του ένας σιδερένιος λοστός. Το γεγονός ότι επέζησε του ατυχήματος και με σχετικά λίγες βλάβες, χρησιμοποιήθηκε από τους θιασώτες της «θεωρίας του 10%» ως επιχείρημα ότι υπάρχουν ολόκληρα τμήματα στον εγκέφαλό μας, τα οποία δεν χρησιμοποιούμε.

Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι μετά το ατύχημα άλλαξε τόσο πολύ η συμπεριφορά και η προσωπικότητά του, ώστε οι δικοί του άνθρωποι δεν τον αναγνώριζαν. «Ο εγκέφαλός μας ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό, αποτελώντας το περίπου 2% του σώματος, αλλά είναι άπληστος και χρησιμοποιεί το σχεδόν 20% της ενέργειας (θερμίδων) που καταναλώνουμε», είπε η δρ Κρίτσλοου.

«Έχουμε σχεδόν 100 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα και το πιο πολύπλοκο δίκτυο συνδέσεων που μπορείτε να φαντασθείτε - και όλ’ αυτά χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για να λειτουργήσουν. Αν, λοιπόν, χρησιμοποιούσαμε όλη την ώρα, σε πλήρη ισχύ, όλα ανεξαιρέτως τα τμήματά του, θα “βραχυκύκλωνε” ασταμάτητα. Έτσι, εξελίχθηκε ώστε να “δουλεύει στο ρελαντί” καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, και να δίνει μέγιστη ισχύ σε κάθε τμήμα του μόνο όταν το χρειαζόμαστε για να κάνουμε κάτι. Την ίδια στιγμή, δε, που δίνει τη μέγιστη ισχύ, αυξάνεται και η ροή αίματος και η παροχή οξυγόνου στο συγκεκριμένο τμήμα, όπως έχουμε διαπιστώσει σε πολλές μελέτες».

Χόκινγκ: Αθανασία μέσα στους υπολογιστές

Η δυνατότητα κάποιου είδους αιώνιας ζωής είναι πιθανή, σύμφωνα με τον φυσικό Στίβεν Χόκινγκ, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Ο 71χρονος επιφανής επιστήμονας, μιλώντας στην πρεμιέρα μιας ταινίας με θέμα τη ζωή του, τόνισε πως αν ο εγκέφαλος λειτουργήσει εκτός του ανθρώπινου σώματος, τότε είναι πιθανή η αιώνια ζωή.

«Ο εγκέφαλος είναι όπως ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή. Θεωρητικά, είναι εφικτό να «αντιγράψουμε», όπως ένα λογισμικό, τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε ένα κομπιούτερ και να παρέχουμε με τον τρόπο αυτό ένα είδος μεταθανάτιας ζωής», επεσήμανε κατά τη διάρκεια του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Κέιμπριτζ ο βρετανός αστροφυσικός στην πρεμιέρα της ταινίας του Στίβεν Φίνιγκαν με τίτλο «Hawking».

«Ωστόσο, σήμερα αυτό με τις επικρατούσες συνθήκες, δεν είναι εφικτό. Θεωρώ πως η έννοια της συμβατικής ζωής μετά θάνατον είναι ένα παραμυθάκι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι», καταλήγει ο Χόκινγκ.

Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει και πριν από δυο χρόνια σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, εν όψει μιας διάλεξής του στο Λονδίνο με θέμα «Γιατί βρισκόμαστε εδώ;». «Θεωρώ τον εγκέφαλο ως έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος θα πάψει να λειτουργεί όταν χαλάσουν τα εξαρτήματά του. Και δεν υπάρχει Παράδεισος ή ζωή μετά θάνατον για χαλασμένους υπολογιστές», είχε πει το 2011. Αλλά, όπως φαίνεται, δυο χρόνια μετά βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το ενδεχόμενο αυτό. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ύπτιο από τον Απόστολο Χρήστου
Ο Απόστολος Χρήστου συνδύασε την 31η του νίκη σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κολύμβησης με νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ύπτιο
Θεσσαλονίκη: Πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ύπτιο από τον Απόστολο Χρήστου