Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Μυστικό ζωής» δύο μπάρες σοκολάτας τη μέρα

Η καθημερινή κατανάλωση σοκολάτας μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου

Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης

Τελικά αποδεικνύεται ότι η σοκολάτα όχι μόνο αναζωογονεί τον οργανισμό μας, αλλά επίσης μας προστατεύει και παρατείνει τη ζωή, σύμφωνα με μια βρετανική μελέτη. Οι ειδικοί λένε ότι η σοκολάτα μας βοηθάει τις άμυνες μας ενάντια στα καρδιακά και τα εγκεφαλικά. Άρα όχι μόνο η σοκολάτα δεν είναι κακή για μας, αλλά δεν υπάρχει και κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι την κόψετε τελείως θα μειώσετε τους κινδύνους καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το κακάο, το οποίο είναι πλούσια μαύρη σοκολάτα, είναι γνωστό για τα οφέλη για την υγεία μας, επειδή έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη έρευνα αποκαλύπτει ότι τα οφέλη είναι πιο συχνά από ότι πίστευαν οι ερευνητές αρχικά, αλλά και ότι η σοκολάτα γάλακτος είναι επίσης φοβερά ωφέλιμη!

Ο καθηγητής Phyo Myint, του πανεπιστημίου του Aberdeen, που πραγματοποίησε την έρευνα, δήλωσε: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλότερη κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο μελλοντικών καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ίσως λοιπόν δεν υπάρχουν μόνο τα ωφέλιμα φλαβονοειδή, αλλά και άλλες ενώσεις οι οποίες πιθανόν να σχετίζονται με το γάλα, όπως το ασβέστιο και τα λιπαρά οξέα, που μπορούν να παίζουν κάποιο ρόλο. Πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι πρέπει να μην τρώμε καθόλου σοκολάτα για να προστατέψουμε την καρδιά μας!».

Πόσο να τρώμε;

Η έρευνα δείχνει ότι η ημερήσια κατανάλωση περίπου 100 γραμμαρίων σοκολάτας δίνει το μεγαλύτερο όφελος. Τα ευρήματα βασίζονται σε μια μελέτη 12 ετών σε 25.000 εθελοντές. Σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν σοκολάτα, η υψηλότερη κατανάλωση συσχετίστηκε με 11% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 25% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Επίσης, συνδέεται με 9% χαμηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο ή θανάτου ως αποτέλεσμα της στεφανιαίας νόσου. Η κατανάλωση συνδέθηκε με 23% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και αφού ληφθούν υπόψη άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου. Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης τη σύνδεση σοκολάτας, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου σε μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 150.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Πέντε μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει σημαντικά χαμηλότερος κίνδυνος και για καρδιακά και για εγκεφαλικά μετά από κατανάλωση σοκολάτας.

Τα ευρήματα διχάζουν τους ειδικούς, όσον αφορά την επιδημία της παχυσαρκίας. Η Aedin Cassidy, από το πανεπιστήμιο του East Anglia, δήλωσε: «Η πρόσληψη της σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η σοκολάτα περιέχει επίσης λίπος και ζάχαρη, για αυτό μόνο η μέτρια κατανάλωση θα πρέπει να συνιστάται».

Ο καρδιολόγος δρ Τιμ Chico, δήλωσε: «Το μήνυμα που παίρνω από αυτή τη μελέτη είναι ότι εάν έχετε υγιές βάρος, τότε η σοκολάτα (με μέτρο) δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και μπορεί ακόμη να έχει και κάποιο όφελος. Εγώ δεν θα συμβούλευα τους ασθενείς μου να αυξήσουν την πρόσληψη σοκολάτας τους βάσει αυτής της έρευνας». Η μελέτη δημοσιεύεται στο διαδικτυακό περιοδικό Heart.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή: Κόντρα Κωνσταντοπούλου - Άδωνι για τους συμβασιούχους του ΕΦΚΑ
Ο Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι ανανεώσεις των συμβάσεων γίνονται «έτσι ώστε να μην συμπληρωθεί το 24μηνο δημιουργώντας ζήτημα μονιμοποίησής τους στο...
Βουλή: Κόντρα Κωνσταντοπούλου - Άδωνι για τους συμβασιούχους του ΕΦΚΑ
ΦΙΞ: Πότε ολοκληρώνεται η ανάπλαση - Το μήνυμα Μητσοτάκη για δυτική Θεσσαλονίκη
Για ένα σπουδαίο αναπτυξιακό έργο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός μιλώντας απόψε σε εκδήλωση της Dimand για την παρουσίαση του μεγάλου πρότζεκτ
ΦΙΞ: Πότε ολοκληρώνεται η ανάπλαση - Το μήνυμα Μητσοτάκη για δυτική Θεσσαλονίκη