Οι γυναίκες που ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή, δηλαδή καταναλώνουν πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν κατάγματα του ισχίου, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα θρεπτικά συστατικά στα συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να προστατεύσουν από την οστεοπόρωση και την αποδυνάμωση των οστών. Η μελέτη, η οποία εξέτασε 90.014 γυναίκες, βρήκε ότι εκείνες που ακολουθούσαν πιο στενά τη μεσογειακή διατροφή διέτρεχαν 29% λιγότερες πιθανότητες για κατάγματα του ισχίου.
Οι συγγραφείς της έρευνας προτείνουν στους γιατρούς, να «συνταγογραφούν» στις γυναίκες απλές διατροφικές συμβουλές για κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, όταν εισέρχονται στην εμμηνόπαυση και αυξάνεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η οστεοπόρωση προκαλεί περισσότερα από 8,9 εκατ. κατάγματα ετησίως - ή το ένα κάθε τρία δευτερόλεπτα.
Οι γερμανοί ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες χιλιάδων γυναικών με μέσο όρο ηλικίας τα 64 χρόνια. Μετά συνέκριναν τη διατροφή τους με μια παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, δηλαδή την αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ψαριών και ελαιόλαδου και την μείωση κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και βουτύρου.
Διατροφή «υψηλής ποιότητας» η μεσογειακή
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, έδειξε ότι οι γυναίκες των οποίων οι διατροφικές συνήθειες ήταν πιο στενά συνδεδεμένες με τη μεσογειακή διατροφή είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα ισχίου κατά τα επόμενα 16 χρόνια. Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Bernhard Haring, δήλωσε: «Όταν λέμε ότι μια διατροφή είναι «υψηλής ποιότητας» εννοούμε ότι μοιάζει με τη μεσογειακή διατροφή και ταυτόχρονα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για κατάγματα ισχίου. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση».
Τα ευρήματα αυτά επαληθεύουν πρόσφατες μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι μια μεσογειακή διατροφή ενισχύει τα οστά. Το 2012, για παράδειγμα, έρευνα που αφορούσε 127 ηλικιωμένους άνδρες, έδειξε ότι όσοι ακολούθησαν τη δίαιτα είχαν υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης οστεοκαλσίνης, η οποία ενθαρρύνει το σχηματισμό των οστών. Επίσης, πολλές άλλες μελέτες έχουν αναδείξει τα συνολικά οφέλη για την υγεία της μεσογειακής διατροφής συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και της άνοιας.
Ο δρ Walter Willet, από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είναι τόσο πεπεισμένος για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής που πιστεύει ότι πρέπει να συνταγογραφείται συνήθως από τους γιατρούς. Σε ένα κύριο άρθρο που δημοσιεύθηκε παράλληλα με τη μελέτη, είπε: «Προς το παρόν, το σύστημα υγείας των ΗΠΑ αγνοεί σχεδόν εξ ολοκλήρου ότι η διατροφή μπορεί να λειτουργήσει κατά της φαρμακολογίας, η οποία είναι εξαιρετικά δαπανηρή και αναποτελεσματική σε σχέση με τα συστήματα άλλων χωρών. Η ένταξη της μεσογειακής διατροφής και των σχετικών διατροφικών συνηθειών στην ιατρική πρακτική, νοσοκομεία, σχολεία και άλλα ιδρύματα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη δημόσια υγεία».