Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: SOS για ορφανά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη – «Μη γίνουμε Σερβία»

Ανησυχία επιστημόνων για την διασπορά του ιού στην κοινότητα

Την ανησυχία των ειδικών για τα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη μετέφερε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Νίκος Σύψας προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε να μην γίνει στην Ελλάδα ό,τι έγινε στη Σερβία και στο Τέξας».

«Να μην συνωστιζόμαστε για να μην δίνουμε τη δυνατότητα στον ιο να διασπαρεί» πρόσθεσε ο κ. Σύψας συμπλήρώνοντας ότι «τηρώντας αποστάσεις θα τη βγάλουμε μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι» όταν και εκτίμησε ότι θα υπάρχει το εμβόλιο. «Το προβλημα είναι εδώ, βλέπετε τα κρούσματα στις πόλεις πρέπει να κρατάμε αποστάσεις» συμπλήρωσε εκτιμώντας ότι «περιμένουμε στο τέλος Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου αύξηση κρουσμάτων που θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως δεύτερο κύμα».

Το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας επέμεινε στον κίνδυνο από την υπερμετάδοση εξηγώντας ότι «σε αυτή την περίπτωση 1 μολυσμένος μολύνει 2-3 ανθρώπους. Ελπίζω να μην το δούμε στην Ελλάδα τις επόμενες 2 εβδομάδες». Όσον αφορά τα σχολεία είπε ότι «οι αποφάσεις θα ληφθούν όσο πλησιάζει η χρονιά για να εκτιμήσουμε την επιδημιολογικά εικόνα» προσθέτοντας ότι «θα θέλαμε να ξεκινήσουν κανονικά τα σχολεία γιατί θέλουμε τα παιδιά να μην μένουν αγράμματα».

«Δεν χρειάζεται να πάρουμε περαιτέρω μέτρα από το να πείσουμε τους πολίτες να μην έρχονται ο ένας κοντά στον άλλο» επισήμανε.

Εμφανίστηκε, επίσης κατηγορηματικός για το ενδεχόμενο να υπάρχει συγκάλυψη στοιχείων λέγοντας ότι «υπάρχει μηδενική περίπτωση συγκάλυψης στοιχείων. Είμαστε 25 επιστήμονες στην επιτροπή, αν υπάρξει τέτοια υποψία θα παραιτηθούμε πάραυτα όλοι».

Τα ορφανά κρούσματα σε Αττική – Θεσσαλονίκη

Σημειώνεται πως οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές επικεντρώνονται στα «ορφανά» κρούσματα κορωνοϊού που αυξάνονται σταθερά, ιδίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Από την αρχή του Ιουλίου έχουν καταγραφεί 703 κρούσματα συνολικά, με τα 334 εξ αυτών να ταξινομούνται ως εισαγόμενα. Από τα 369 εγχώρια κρούσματα, που αφορούν δηλαδή ημεδαπούς, τα μισά εντοπίζονται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Και οι δύο περιφερειακές ενότητες βρίσκονται καθημερινά τις τελευταίες ημέρες ψηλά στη σχετική λίστα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επικράτειας.

Μέχρι και χθες είχαν καταγραφεί 117 κρούσματα στην Αττική και άλλα 64 στη Θεσσαλονίκη. Τα περισσότερα εξ αυτών χαρακτηρίζονται «ορφανά» ενώ ενδεικτικό και της μεγάλης διασποράς τόσο στο λεκανοπέδιο όσο και στη Θεσσαλονίκη είναι ότι δεν υπάρχουν τοπικές συρροές κρουσμάτων, αλλά μεμονωμένα ή λίγα κρούσματα σε πολλά σημεία τους.

Αντίθετη είναι η εικόνα της μεγάλης επιδημικής εστίας που σβήνει πλέον σιγά σιγά στην Ξάνθη. Στη συγκεκριμένη περιοχή οπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 200, η πλειονότητα των περιστατικών συνδεέται μεταξύ τους. Ήταν μεν μια μεγάλη εστία, που ελέγχθηκε μετά από πολλή και συντονισμένη προσπάθεια των αρχών, ωστόσο δεν υπήρχαν «ορφανά» κρούσματα, η ιχνηλάτηση ένωνε δεκάδες περιστατικά λοίμωξης Covid-19.

Αυτή η σύνδεση γίνεται δύσκολα στα κρούσματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Αν γίνει για παράδειγμα, εικόνα ο αριθμός των 117 κρουσμάτων σε έναν χάρτη της Αττικής, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, και αποτυπωθούν ως κουκκίδες τα κρούσματα, τα περισσότερα από αυτά δεν θα ενώνονται μεταξύ τους και θα εκτείνονται σε κάθε σημείο του λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το όριο για τα «ορφανά» κρούσματα είναι 20-25 ημερησίως. Πάνω από αυτόν τον αριθμό ενεργοποιείται ο συναγερμός, δηλαδή τίθενται σε ισχύ μέτρα και περιορισμοί ώστε να ανακοπεί η «τυφλή» κυκλοφορία του κορωνοϊού. Προς το παρόν τα «ορφανά» κρούσματα που εντοπίζονται είναι λιγότερα από 10-15, ωστόσο οι ειδικοί βρίσκονται σε επαγρύπνηση καθώς γνωρίζουν πως η εικόνα μπορει να αλλάξει αίφνης με δεδομένη τη χαλαρή και αδιάφορη συμπεριφορά των πολλών έναντι του κορωνοϊού.

Όσον αφορά στα χθεσινά κρούσματα:

  • 10 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 5 είναι εισαγόμενα κρούσματα που ελέγχθηκαν οικειοθελώς
  • 11 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • 4 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4110 εκ των οποίων τα 1144 (27.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2072 (50.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Θετικό είναι πάντως το γεγονός ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 8 (87.5% άνδρες), ενώ 125 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη