Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Η «τριπλή» ανησυχία για Θεσσαλονίκη – 107 κρούσματα σε 3 μέρες

Ηχηρά καμπανάκια για την πορεία του ιού στην πόλη μας

Η Θεσσαλονίκη μετρά 107 νέα κρούσματα μέσα σε μόλις τρεις ημέρες με αρκετές γνωστές «εστίες» διασποράς του κορωνοϊού, από τον γάμο στους Αμπελόκηπους, μέχρι την Α’ ΔΟΥ και την κλινική του Γεννηματάς. Ωστόσο, χθες μέσα σε λίγες ώρες ήχησε τριπλό «καμπανάκι» για την εξάπλωση του ιού.

Ειδικότερα, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των 38 νέων κρουσμάτων στην πόλη, ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανακοίνωσε πως θέτει την ΠΚΜ σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε παρέμβαση στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του κεντρικού δήμου και τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ως μία από τις τρεις μεγαλύτερες ανησυχίες των επιστημόνων τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου η Θεσσαλονίκη με τον ΟΑΣΘ των 170 λεωφορείων αντιμετωπίζει μία κατάσταση «ασφυξίας».

Η απόφαση Τζιτζικώστα

Ο Περιφερειάρχης αποφάσισε την επαναφορά της 24ωρης λειτουργίας και της διαρκούς συνεδρίασης της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και δέσμη 18 μέτρων που ισχύουν από σήμερα για τη θωράκιση της Περιφέρειας.

Ο κ. Τζιτζικώστας προήδρευσε σε έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης, παρουσία των έξι Γενικών Διευθυντών, του Εκτελεστικού Γραμματέα και της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που εισήλθε σε νέα φάση με την αύξηση των κρουσμάτων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας, «μετά τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού των τελευταίων ημερών στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, θέτουμε σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και επαναφέρουμε την 24ωρη λειτουργία της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία θα τελεί σε καθεστώς διαρκούς συνεδρίασης».

Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης έχει την ευθύνη της παρακολούθησης της τήρησης των μέτρων προστασίας, που ανακοινώνονται από την Κυβέρνηση, αλλά και των μέτρων που λαμβάνει σε τοπικό επίπεδο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο θα εισηγείται την επιβολή επιπλέον μέτρων, ειδικά τοπικού χαρακτήρα, όπου προκύπτει ανάγκη.

«Είχα προειδοποιήσει ότι οφείλουμε όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην γκρεμίσουμε όσα με κόπο και θυσίες χτίσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Δυστυχώς, ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού και τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα μάς αναγκάζουν να λάβουμε νέα μέτρα. Στις υπηρεσίες της Περιφέρειας επανέρχονται όλα τα μέτρα προστασίας, που είχαμε ανακοινώσει στην έναρξη της πανδημίας. Δε θα διακινδυνεύσουμε τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων και των συμπολιτών μας. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να κλείσουμε την πόρτα στον κορωνοϊό, να περιορίσουμε τη διασπορά του και παράλληλα να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία και το βέλτιστο δυνατό επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών από τις υπηρεσίες μας. Ζητώ υπευθυνότητα και σύνεση από όλους. Πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας, αποστάσεις, μάσκες, ατομική υγιεινή. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, θα το αποδείξουμε και πάλι. Όχι πανικός, όχι όμως και εφησυχασμός», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τα 18 μέτρα που τίθενται άμεσα σε ισχύ με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας είναι:

  1. Εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με ηλεκτρονικό τρόπο και με φυσική παρουσία των πολιτών μόνο κατόπιν ραντεβού.
  2. Τοποθέτηση προστατευτικών χωρισμάτων από Plexy Glass, όπου δεν υπάρχουν, σε θυρίδες εξυπηρέτησης κοινού.
  3. Τοποθέτηση σήμανσης και ειδικών αυτοκόλλητων που θα καταδεικνύουν τις αποστάσεις ασφαλείας, που πρέπει να τηρούνται από εργαζόμενους και πολίτες στις υπηρεσίες.
  4. Προσδιορισμό του αριθμού επισκεπτών που εισέρχονται στους χώρους των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε αριθμό ανάλογο του χώρου εργασίας.
  5. Με ευθύνη των Προϊσταμένων των Υπηρεσιών θα τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ των πολιτών και των εργαζομένων σε κάθε χώρο γραφείου.
  6. Παράταση όλων των προθεσμιών, που έχουν οριστεί αποκλειστικά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έως 31-08-2020.
  7. Ενεργοποίηση τηλεφωνικού αριθμού για κάθε Γενική Διεύθυνση και σε κάθε μία από τις επτά Περιφερειακές Ενότητες, για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών για τον τρόπο και τις διαδικασίες εξυπηρέτησης, προκειμένου να αποφευχθούν άσκοπες μετακινήσεις.
  8. Παράταση της δυνατότητας υποβολής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αποδοχής από πλευράς υπηρεσιών, όλων των αιτήσεων και των δικαιολογητικών για τα οποία απαιτείται η κατάθεσή τους από τους πολίτες, προκειμένου να μη χρειάζεται να προσέρχονται στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
  9. Ενημέρωση για τις δυνατότητες εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης και επικοινωνίας των πολιτών με όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με ανάρτηση στην κεντρική ιστοσελίδα όλων των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών στοιχείων.
  10. Παράταση της αναστολής των δια ζώσης συνεδριάσεων όλων των Συλλογικών Οργάνων της Περιφέρειας, δηλαδή του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, της Επιτροπής Ανάπτυξης, της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών, της Μητροπολιτικής, Οικονομικής Επιτροπής και οποιασδήποτε άλλης επιτροπής, τα οποία θα συνεδριάζουν δια περιφοράς ή με τηλεδιάσκεψη.
  11. Εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και οι εποπτευόμενοι από την Περιφέρεια φορείς.
  12. Απομάκρυνση των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες από τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού και εφαρμογή κάθε μέτρου προάσπισης της υγείας όλων των εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου όπως αυτά περιγράφονται στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
  13. Συνέχιση της διανομής μέσων ατομικής υγιεινής και προστασίας στους εργαζόμενους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπό το συντονισμό της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας.
  14. Απολύμανση των χώρων εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπό το συντονισμό της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, όπου και όποτε παραστεί ανάγκη.
  15. Έλεγχος και καταγραφή των προσερχόμενων πολιτών σε όλα τα κτίρια της Περιφέρειας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
  16. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όπως αυτή επιβάλλεται από την σχετική νομοθεσία.
  17. Εντατικοποίηση των ελέγχων αρμοδιότητας των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό (τήρηση αποστάσεων, χρήση ατομικών μέσων προστασίας) σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.
  18. Επαναφορά της λειτουργίας σε 24ωρη βάση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, υπό το συντονισμό της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία συμμετέχει ο Εκτελεστικός Γραμματέας και οι έξι Γενικοί Διευθυντές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αποκλειστικό αντικείμενο την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού και την ανάγκη περιορισμού της διασποράς του σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Πέτσας: Οι τρεις πηγές ανησυχίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για τρεις πηγές ανησυχίας και υπογράμμισε ότι «από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση δρομολόγησε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων είχαμε κάνει δύο βασικές επισημάνσεις στη μάχη μας κατά του κορωνοϊού: 1. Ότι ο ιός δεν έφυγε. Είναι εδώ και τρέφεται από τον εφησυχασμό. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι δεν πρέπει παρά την κόπωση της κοινωνίας μετά από τόσους μήνες μάχης να αφήσουμε τον εαυτό μας να χαλαρώσει γιατί αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε. 2. Ότι το σχέδιο που δρομολογήσαμε για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα μετριέται θα αξιολογείται και θα αναπροσαρμόζεται διαρκώς με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Εδώ και μερικές εβδομάδες ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση χτυπάμε διαρκώς την καμπάνα του κινδύνου. Όχι μόνο με δηλώσεις αλλά και με διαδοχικές αποφάσεις που αφορούν στην ένταση των ελέγχων και την επιβολή πρόσθετων μέτρων. Ιδίως μάλιστα τη χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους με εξαίρεση τα καταστήματα εστίασης αλλά και τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να μετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις».

«Από την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός προχώρησε στην καθιέρωση τακτικών τηλεδιασκέψεων με τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθηγητή κ. Σ, Τσιόδρα, συναρμόδιους υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη» σημείωσε ο κ. Πέτσας και προσέθεσε: «Αυτή τη βδομάδα κρίθηκε αναγκαίο να χτυπήσει η καμπάνα του κινδύνου ακόμη πιο δυνατά. Είχαμε την έκτακτη παρέμβαση του επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων κ. Σ. Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιά, που εξέφρασαν, αφενός την ανησυχία των ειδικών, και αφετέρου την επαγρύπνηση των Αρχών. Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους συναρμόδιους υπουργούς και τους ειδικούς, υπογράμμισε ότι "Φοράμε όλοι μάσκα σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν γίνεται να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Αποφεύγουμε μαζικές συναθροίσεις και χώρους έντονου συγχρωτισμού. Και βέβαια απορρίπτουμε τις θεωρίες συνομωσίας που καλούν σε απειθαρχία στα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί". Είναι ήδη προφανές - και πιστοποιείται από τα επίσημα στοιχεία - ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που σημειώθηκε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων».

Συνεχίζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στη φάση αυτή έχουν εντοπιστεί τρεις εστίες ανησυχίας:

  • «Η πρώτη αφορά στις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Κάποιοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Και αγνοούν την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα.
  • Η δεύτερη εστία ανησυχίας, αφορά τις συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Κάποιοι συμπολίτες μας αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και τις προειδοποιήσεις μας. Δεν εννοούν να καταλάβουν ότι φέτος είναι αλλιώς και στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις και στη διασκέδαση. Και θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τους ανθρώπους που αγαπούν, την κοινωνία στην οποία ζούμε.
  • Η τρίτη πηγή ανησυχίας, εντοπίζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς»

«Και για τις τρείς αυτές πηγές ανησυχίας παίρνουμε μέτρα» υπογράμμισε και εξήγησε: «Αναφορικά με τα χερσαία σύνορα, από χθες Τετάρτη έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση διέλευσης από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά. Και αυτό για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι από μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έχει εγκατασταθεί στο συνοριακό σταθμό.

Ανακοινώνεται ότι η απαγόρευση διέλευσης, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, επεκτείνεται από αύριο το βράδυ στις χερσαίες πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές για συγκεκριμένες κατηγορίες διακινουμένων, πλην του Προμαχώνα.

Αναφορικά με τις συναθροίσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις και σε χώρους διασκέδασης, θεσπίστηκε όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων και κηδειών, με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων. Και προειδοποιούμε, ιδίως τους επαγγελματίες που διαθέτουν τέτοιους χώρους εκδηλώσεων, να μην καταστρατηγούν το μέτρο αυτό, με διάφορα τεχνάσματα.

Παράλληλα, εντείνεται ο έλεγχος για τη συμμόρφωση στο μέτρο της απαγόρευσης των ορθίων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα που ισχύει μέχρι την Κυριακή 9 Αυγούστου».

Ειδικότερα για τα μέσα μεταφοράς, ο κ. Πέτσας τόνισε: «Έχει καταστεί από την Τρίτη που μας πέρασε υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων. Επιπλέον, έχουν ανακληθεί άδειες εργαζομένων στις αστικές μεταφορές, προκειμένου να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να περιοριστεί ο συνωστισμός. Σήμερα στη μία το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όπου θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του, προκειμένου να αποφασιστούν μέτρα για την αύξηση της πυκνότητας των δρομολογίων, που θα συμβάλλει στη μείωση του χρόνου αναμονής, αλλά και που θα περιορίσει τον συνωστισμό, στην προσπάθεια μείωσης της πιθανότητας διασποράς του κορωνοϊού».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι «η κυβέρνηση νοιάζεται για την καθημερινότητα των πολιτών. Η μάχη για τον κορωνοϊό θα συνεχιστεί για μήνες. Είναι μια μάχη η οποία δεν θα κριθεί οριστικά παρά μόνον όταν βρεθεί εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Οι εξελίξεις φαίνεται να είναι ενθαρρυντικές σε επιστημονικό επίπεδο. Αλλά, θα πάρει καιρό μέχρι το εμβόλιο να γίνει παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, όπως έχει κατ' επανάληψη τονίσει ο πρωθυπουργός. Όμως εμείς, με ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο που - όπως είπε ο πρωθυπουργός - δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας».

Πρόσθεσε ωστόσο πως «δυστυχώς, 55 χρόνια μετά την εμβληματική ταινία "Υπάρχει και Φιλότιμο" του Αλέκου Σακελλαρίου, το φιλότιμο είναι άγνωστη λέξη για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του. Οι δηλώσεις τους - ακόμα και για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα δημόσιας υγείας - χαρακτηρίζονται από υποκρισία, σκόπιμη διαστρέβλωση, άγνοια και θράσος. Επειδή δεν βρίσκουν τι να πουν, φτάνουν στο σημείο να καταγγέλλουν άλλους, για όσα διακρίνουν τους ίδιους. Καταγγέλλουν τα πάντα και τα αντίθετά τους. Φάσκουν και αντιφάσκουν. Όταν, για παράδειγμα, η κυβέρνηση έπαιρνε γρήγορα, τολμηρά μέτρα και έθετε δύσκολους, αλλά αναγκαίους περιορισμούς, κατήγγειλαν δήθεν περιορισμούς στις ελευθερίες. Όταν η κυβέρνηση άνοιγε τα σχολεία, ζητούσαν να μείνουν κλειστά. Όταν η κυβέρνηση άνοιγε τις πύλες της εισόδου της χώρας, απαιτούσαν να γίνει ανεξέλεγκτα στα χερσαία σύνορα, χωρίς καμιά δικλείδα ασφαλείας. Όταν η Ελλάδα γινόταν διεθνές παράδειγμα, μιλούσαν για "επικοινωνιακά τρικ". Ας καταλάβει επιτέλους ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η ατομική ευθύνη αφορά και τους επικεφαλής των κομμάτων. Η κυβέρνηση, με σχέδιο και σοβαρότητα, θα συνεχίσει, να κάνει ότι χρειάζεται για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών και την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων».

Η παρέμβαση Χαρδαλιά

Μια ολιγόλεπτη παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης έκανε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Ο Υφυπουργός βρισκόταν στα γραφεία της Helexpo στο Μαρούσι της Αθήνας, από όπου και συνδέθηκε στην τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης. Ο κ. Χαρδαλιάς, που ζήτησε να απευθυνθεί στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στο θέμα του κορωνοϊού, εκτιμώντας πως δεν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα αν ελεγχθούν τα φαινόμενα συγχρωτισμού ιδιαίτερα σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Στην τελευταία αποστροφή του λόγου του, πάντως, πως «αν χρειαστεί, θα τα πούμε από κοντά», ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης του απάντησε πως ελπίζει να τον δούμε στην πόλη για την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη ΔΕΘ κι όχι νωρίτερα.

Τα 153 νέα κρούσματα και ο χάρτης

Νέο «άλμα» στα κρούσματα για την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς η χώρα μέτρησε χθες 153 νέα κρούσματα, μόλις τρία λιγότερα από το χειρότερο ρεκόρ κρουσμάτων (156 κρούσματα είχαμε στις 21/4), ενώ η Θεσσαλονίκη από τα 22 προχθεσινά κρούσματα χθες εμφάνισε 38. Σημειώνεται πως την Τρίτη στην πόλη υπήρχαν 47 νέα κρούσματα (σ.σ. 107 σε τρεις ημέρες).

Στη Χαλκιδική καταγράφηκαν 3 νέα κρούσματα.

Δείτε αναλυτικά τον «χάρτη» των νέων κρουσμάτων.

  • 11 επιβεβαιώθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 7 είναι εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
  • 40 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής,
  • 38 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
  • 2 στην Π.Ε. Αργολίδας,
  • 2 στην Π.Ε. Αχαΐας,
  • 4 στην Π.Ε. Έβρου, όλα συνδεόμενα με τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη
  • 3 στην Π.Ε. Ηλείας,
  • 1 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας,
  • 2 στην Π.Ε. Ιωαννίνων,
  • 2 στην Π.Ε. Καβάλας,
  • 3 στην Π.Ε. Κέρκυρας,
  • 1 στην Π.Ε. Κιλκίς,
  • 1 στην Π.Ε. Κοζάνης,
  • 3 στην Π.Ε. Κορινθίας,
  • 9 στην Π.Ε. Κυκλάδων, από τα οποία τα 8 αφορούν σε συρροή σε χώρο εστίασης
  • 14 στην Π.Ε. Λάρισας,
  • 2 στην Π.Ε. Μαγνησίας, και τα δύο από το στρατόπεδο του Στεφανοβίκειου
  • 3 στην Π.Ε. Πέλλας,
  • 1 στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
  • 3 στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
  • 1 στην Π.Ε. Χανίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανία: Εκκενώνονται δύο νοσοκομεία στο Κίεβο υπό το φόβο ρωσικών επιδρομών
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.682 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης
Ουκρανία: Εκκενώνονται δύο νοσοκομεία στο Κίεβο υπό το φόβο ρωσικών επιδρομών