Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Επί ποδός το Σ/Κ Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη – Πότε έρχονται ανακοινώσεις

Σε συναγερμό βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα μετά τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών

Τ.Τ. 

Σε αυξημένο συναγερμό βρίσκεται η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική μετά τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών, ενώ δεν λείπουν περιστατικά όπως αυτό στο Πευκοχώρι όπου υπήρξε συνωστισμός σε μπαρ με αποτέλεσμα το λουκέτο και το πρόστιμο των 10.000 ευρώ.

Χθες, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα και του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα. Κατά τη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα της πόλης και της Χαλκιδικής, καθώς η Θεσσαλονίκη μετρά 204 νέα κρούσματα από την αρχή του Αυγούστου, ενώ η Χαλκιδική ακόμη 20. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε καμία απόφαση για lockdown, ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί με βάση και τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή.

Το Σαββατοκύριακο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς το πρωί της Δευτέρας θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την επιστημονική επιτροπή και τον Νίκο Χαρδαλιά. Κατά την τηλεδιάσκεψη αυτή είναι πολύ πιθανό να προκύψουν συγκεκριμένα μέτρα καθώς πλησιάζει η γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, με την κυβέρνηση να φοβάται μαζική έξοδο με ότι αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα, και ο Στέλιος Πέτσας έχει αναφέρει την 10η Αυγούστου ως ημέρα αποφάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, πως η εφαρμογή των υπαρχόντων μέτρων θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την απόφαση της κυβέρνησης. Εξ ου και οι εικόνες από νυχτερινά κέντρα με συνωστισμό σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη δεν βοηθούν ώστε να αποφύγει η περιοχή νέα αυστηροποίηση των μέτρων.

«Πρωταθλήτρια» Αυγούστου η Θεσσαλονίκη στα νέα κρούσματα

Θλιβερή πρωτιά κατέχει η Θεσσαλονίκη κατά τις πρώτες επτά ημέρες του Αυγούστου, καθώς κατατάσσεται πρώτη σε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το TyposThes, η Θεσσαλονίκη μετρά 204 συνολικά κρούσματα από την 1η Αυγούστου έως και την 7η Αυγούστου, χθες, την ώρα που η δεύτερη Αττική μετρά ακριβώς 200 κρούσματα, με περίπου τέσσερις φορές περισσότερο πληθυσμό!

Δείτε παρακάτω τα κρούσματα που κατέγραψε η Θεσσαλονίκη και η Αττική από 1/8 έως και 7/8.

Θεσσαλονίκη

1/8: 37

2/8: 15

3/8: 7

4/8: 47

5/8: 22

6/8: 38

7/8: 38

Σύνολο: 204

Αττική

1/8: 19

2/8: 19

3/8: 28

4/8: 26

5/8: 22

6/8: 40

7/8: 46

Σύνολο: 200

Κατά την περίοδο των επτά πρώτων ημερών του Αυγούστου σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη έχουν παίξει ένας γάμος στους Αμπελόκηπους, τα κρούσματα στην Α’ Δ.Ο.Υ. και αυτά στην ουρολογική κλινική του Γ.Ν.Θ. Γεννηματάς. Κατά την πορεία αυτών των ημερών, ο γάμος έχει «δώσει» 17 κρούσματα, το Γεννηματάς δέκα, η ΔΟΥ έξι, ενώ σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει και οι ενδοοικογενειακές επαφές με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Παράλληλα, κατά τις ίδιες ημέρες έχουν καταγραφεί συνολικά 20 κρούσματα στη Χαλκιδική ως εξής:

Χαλκιδική

1/8: 3

2/8: 4

3/8: -

4/8: 8

5/8: 2

6/8: 3

7/8: -

Σύνολο: 20

Στις 4/8 που έγινε το αρνητικό «ρεκόρ» της Χαλκιδική, τα 5 εκ των οκτώ κρουσμάτων αφορούσαν βάφτιση, ενώ στα συνολικά 20 δεν προσμετρώνται οι έξι γιατροί που βρέθηκαν θετικοί στη Λάρισα, οι οποίοι και έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική.

Στην ίδια περίοδο πολλαπλά κρούσματα έχουν «δώσει» το εργοστάσιο κρεάτων στην Καβάλα, ένας ακόμη γάμος στην Αλεξανδρούπολη και κάποιες περιπτώσεις με συνωστισμό σε μπαρ, όπως στο Βόλο (1/8) και νησί των Κυκλάδων (6/8).

Αυστηροποίηση πρωτοκόλλων στη Θεσσαλονίκη

Άλλωστε, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, έδωσε εντολή για αυστηροποίηση όλων των πρωτοκόλλων για τον κορωνοϊό αλλά και για ευλαβική τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης για την αποφυγή της διασποράς του, καλώντας παράλληλα τους Αντιδημάρχους και τους Διευθυντές των δημοτικών υπηρεσιών να παραμείνουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Στο πλαίσιο της εντολής του Δημάρχου για εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης προγραμματίστηκε νέος κύκλος απολυμάνσεων στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται διάφορες δημοτικές υπηρεσίες. Μετά από τις απολυμάνσεις που διενεργήθηκαν στο αμαξοστάσιο του Δήμου και στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, σειρά πήρε το κτίριο της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ενώ θα ακολουθήσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και το κτίριο όπου στεγάζεται η Πολεοδομία.

O Δήμαρχος Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή που άρχισε να καταγράφεται αυξητική τάση των κρουσμάτων στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας.

«Κόβουν» τον ΟΑΣΘ οι Θεσσαλονικείς!

Ολοένα και περισσότεροι Θεσσαλονικείς αποφασίζουν να αφήσουν πίσω τους τον ΟΑΣΘ λόγω των φόβων του κορωνοϊού και της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης. Η έρευνα από τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης Α.Ε. (Ο.Σ.Ε.Θ. Α.Ε.) με στόχο μια ενδεικτική καταγραφή των επιπτώσεων της πανδημίας στο φάσμα των καθημερινών μετακινήσεων των πολιτών με τη δημόσια συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε το δεκαήμερο 20 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου 2020.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τόσο ηλεκτρονικά όσο και με συνέντευξη σε καίρια σημεία και σε σταθμούς μετεπιβίβασης της Θεσσαλονίκης. Συνολικά έλαβαν μέρος σε αυτή περίπου 350 μετακινούμενοι, ένα μικρό, ωστόσο, ενδεικτικό δείγμα για τη συμπεριφορά πριν – και μετά τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω του κορωνοϊού.

Ένας στους τέσσερις μετακινούμενους άλλαξε τρόπο μετακίνησης εξαιτίας της πανδημίας μετά την σταδιακή άρση των μέτρων αποκλεισμού. Παράλληλα, πτώση κατά 21 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες παρουσίασε η καθημερινή χρήση αστικής συγκοινωνίας, ενώ η χρήση του Ι.Χ. αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (κυρίως από χρήστες που χρησιμοποιούσαν αστική συγκοινωνία στο παρελθόν).

pinakas-ereuna.png

 

Η καθημερινή χρήση αστικής συγκοινωνίας μειώθηκε σχεδόν κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα, ο ένας στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσε ότι «δεν θα χρησιμοποιούσε πλέον τη δημόσια συγκοινωνία»!

pinakas2.png

 

Επιπλέον, οι μετακινούμενοι έθεσαν για μια ακόμη φορά ζητήματα όπως είναι η αναγκαία τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, απολύμανσης και αερισμού των οχημάτων. Όσον αφορά την τήρηση των μέτρων στην δημόσια συγκοινωνία περίπου το 60% δεν είναι ικανοποιημένο. Τέλος, θεωρούν ότι η μείωση του στόλου των οχημάτων είναι βασικός λόγος μη τήρησης των αποστάσεων εντός των λεωφορείων, ενώ σχεδόν ομόφωνα θεωρούν ότι η δημόσια συγκοινωνία αποτελεί «υγειονομική βόμβα» για τη νόσο του SARS-COV-2. «Αυτά μας δίνουν την πρόσθετη ευθύνη για προσοχή και διαρκή εφαρμογή των πλαισίων αποφυγής εξάπλωσης της νόσου με τα μέσα μεταφοράς (οδηγίες/ Αποφάσεις ΕΟΔΥ και Υπουργείων Υγείας και Υποδομών-Μεταφορών) αλλά και την ευκαιρία να προετοιμαζόμαστε με συνεργασίες ως φορέας αφενός για επ’ αόριστον υλοποίηση ποδηλατοδρόμων, πεζοδρόμων, ανοικτών χώρων, χρήση μέσων βιώσιμης ατομικής μετακίνησης αλλά και αυστηρών μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αποστάσεις, απολύμανση, κλιματισμός, αποστάσεις κ.ά.π.)», δήλωσε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕΘ κ. Γιάννης Τόσκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ