Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Το «θαύμα» της Κίνας ενάντια στην πανδημία – Πώς νικάει τον ιό

koronoios-kina

Δεν φοβήθηκε τα λοκνταουν ακόμη και μονοψήφια κρούσματα

Η Κίνα ήταν η αφετηρία της πανδημίας, όμως ήταν ταυτόχρονα και η χώρα που τον νίκησε πιο γρήγορα. Ακόμη και στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, η Κίνα αποδεικνύεται ιδιαιτέρως αποτελεσματική, αποτελώντας ένα παράδειγμα προς μίμηση για τη διαχείριση της πανδημίας. Πως νίκησε όμως η Κίνα τον κορωνοϊό; Με πάρα πολύ αυστηρή επιτήρηση του πληθυσμού, αλλά και με τολμηρή στάση υπέρ των τοπικών λοκντάουν και μαζικών τεστ σε εκατομμύρια ανθρώπους ακόμη και για μονοψήφια κρούσματα.

Για να αντιληφθούμε για το στάδιο της πανδημίας στην Κίνα του 1,4 δις ανθρώπων, το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης εντοπίστηκαν 24 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 11 την προηγουμένη, διευκρινίζοντας ότι όλα ήταν "εισαγόμενα", κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται στην κατά συντριπτική πλειονότητά κινέζους ταξιδιώτες που διαπιστώνεται πως έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό αφού μπουν στην επικράτεια από το εξωτερικό.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στην Κίνα, όπου ο κορωνοϊός μόλυνε για πρώτη φορά τον άνθρωπο τον Δεκέμβριο, ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 85.646 μολύνσεων.

Η πανδημία έχει ελεγχθεί σχεδόν οριστικά στην Κίνα, αλλά είναι ενδεικτικό της αποφασιστικότητας και της αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού, η υγειονομική σφοδρότητα που αντιμετωπίζεται ακόμη και το παραμικρό κρούσμα. 

Lockdown σε ολόκληρη πόλη για μόλις 3 κρούσματα

Η Κίνα επέβαλε πρόσφατα λοκντάουν σε μια μικρή πόλη που βρίσκεται στα σύνορα με τη Βιρμανία και άρχισε να κάνει διαγνωστικά τεστ σε όλους τους κατοίκους μετά την ανακάλυψη τριών κρουσμάτων Covid-19.

Η ασιατική χώρα έχει εδώ και μήνες περιορίσει την επιδημία στο έδαφός της. Μόνο μερικά νέα κρούσματα καταγράφονται κάθε μέρα και σχεδόν στο σύνολό τους πρόκειται για Κινέζους που επιστρέφουν από το εξωτερικό και μπαίνουν σε καραντίνα μόλις φθάσουν.

Με πληθυσμό 210.000 ανθρώπων, η κοινότητα στην οποία επιβλήθηκε λοκντάουν είναι η Ρουιλί, η οποία βρίσκεται στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν, στα σύνορα με τη Βιρμανία. Πρόκειται για ένα σημαντικό σημείο διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών.

Όλοι οι κάτοικοι έπρεπε να παραμένουν στα σπίτια τους και θα υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ. Διευκρίνισε πως ουδείς επιτρέπεται να εισέλθει στην πόλη ούτε να εξέλθει απ' αυτή. Εξάλλου όλα τα εμπορικά καταστήματα της πόλης έχουν κλείσει, με εξαίρεση τα σούπερ-μάρκετ, τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.

Οι ασθενείς με Covid-19 έφθασαν από τη Βιρμανία, ανακοίνωσε η δημαρχία, η οποία υποσχέθηκε να επιδείξει αυστηρότητα στους ανθρώπους που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα.

Στην Κίνα παρουσιάσθηκαν τους τελευταίους μήνες εντοπισμένες επιδημικές εστίες, μία από τις οποίες στο Πεκίνο. Όμως αντιμετωπίσθηκαν γρήγορα με επιβολή περιορισμών, με την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων και με επιβολή μέτρων καραντίνας. Η ασιατική αυτή χώρα παραμένει κλειστή για τους ξένους, εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις.

Είχε «κλείσει» και το Πεκίνο με 106 κρούσματα τον Ιούνιο!

Αυστηρά μέτρα είχαν τεθεί στα μέσα Ιουνίου σε ισχύ στο Πεκίνο, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Όπως είχε ανακοινωθεί από την δημοτική αρχή της πόλης, είχαν κλείσει εκ νέου όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Η πόλη προχώρησε στη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους μετά τον εντοπισμό, σε διάστημα 5 ημερών, 106 νέων κρουσμάτων κι ενώ ο νέος κορωνοϊός έμοιαζε να έχει πρακτικά εξαλειφθεί στην Κίνα.

Την ίδια ώρα, το Πεκίνο είχε προτρέψει τους κατοίκους του να αποφεύγουν τα «μη αναγκαία» ταξίδια εκτός της πόλης, ενώ απαγορεύει στους κατοίκους των πληγεισών συνοικιών να φεύγουν εκτός της κινεζικής πρωτεύουσας.

«Κάθε άνθρωπος που πρέπει πραγματικά να φύγει από το Πεκίνο θα πρέπει να παράσχει ένα πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι υποβλήθηκε σε διαγνωστικό τεστ τις τελευταίες επτά ημέρες και βγήκε αρνητικός», επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τσεν Μπέι, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της δημοτικής αρχής.

Μαζικά τεστ σε πόλη 9 εκατομμυρίων!

Σε διαγνωστικό τεστ για κορωνοϊό θα υποβληθεί ολόκληρος ο πληθυσμός μιας πόλης εννέα εκατομμυρίων κατοίκων στην Κίνα, μετά τον εντοπισμό 12 κρουσμάτων που συνδέονται με νοσοκομείο που περιθάλπει ασθενείς με Covid-19 που φτάνουν από το εξωτερικό.

Πρόκειται για την πόλη Κινγκντάο, όπου οι πολίτες θα εξεταστούν «εντός πέντε ημερών», όπως ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Σε ανακοίνωση στην κινεζική ιστοσελίδα social media Weibo, η Δημοτική Επιτροπή Υγείας του Κινγκντάο αναφέρει ότι εντοπίστηκαν έξι νέα κρούσματα και έξι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Όλα συνδέονται με το ίδιο νοσοκομείο, δήλωσε σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Global Times.

Περίπου 114.862 άτομα - συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού προσωπικού και των πρόσφατα νοσηλευόμενων ασθενών στα νοσοκομεία της πόλης – έχουν ήδη βγει αρνητικοί στον ιό, ανέφερε η επιτροπή υγείας του Κινγκντάο.

Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο έδειξαν κατοίκους να περιμένουν υπομονετικά στην ουρά αργά την Κυριακή για να υποβληθούν σε τεστ ανέφεραν οι Global Times, προσθέτοντας ότι ορισμένα από αυτά τα σημεία διεξαγωγής διαγνωστικών ελέγχων ήταν ανοιχτά από τις 07:00 έως τις 23:00.

Τον περασμένο Μάιο οι κινεζικές αρχές υπέβαλαν σε διαγνωστικό τεστ ολόκληρη την πόλη της Γουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός Sars-Cov2.

Τα νέα κρούσματα καταγράφονται μια εβδομάδα μετά τις διακοπές της Χρυσής Εβδομάδας της Κίνας - όπου εκατομμύρια πολίτες ταξίδεψαν σε όλη τη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ