Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Ποιες ηλικίες μολύνονται από τον ιό 2 φορές πιο εύκολα

Το καμπανάκι του Γκίκα Μαγιορκίνη προς τον ελληνικό λαό

Η επιδημία μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα στην Ελλάδα, επεκτάθηκε με μια ώση που διπλασίασε τον αριθμό διαγνώσεων ανά ημέρα. Η ηλικιακή ομάδα 19-40 ετών συνεχίζει να οδηγεί την επιδημία, μολύνεται έως και δύο φορές πιο εύκολα σε αυτή τη φάση και θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική και να τηρεί τα μέτρα προστασίας, τα οποία λειτουργούν σαν εμβόλιο για τους ηλικιωμένους, ανέφερε ο καθ. Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για τις εξελίξεις της πανδημίας.

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι ο αριθμός των ασθενών που καταλήγουν με covid-19 αυξήθηκε σε 10 ανά ημέρα μεσασταθμικά ανά εβδομάδα, ενώ ο ρυθμός των διασωληνωμένων αγγίζει τους 90. Η νέα αυτή ώση έχει καθαρά γεωγραφικά και ηλικιακά χαρακτηριστικά, είπε. Συγκεκριμένα είδαμε μια σαφή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου προς τα βόρεια της χώρας, με την Καστοριά και την Κοζάνη να βρίσκονται σε επίπεδο κινδύνου 4, ενώ η Θεσσαλονίκη παρουσίασε εκθετική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Παρόμοιες αυξητικές τάσεις βλέπουμε σε Ιωάννινα, Λάρισα και Σέρρες.

40% αύξηση των διαγνώσεων στην Αττική

Η Αττική συγχρόνως παρουσίασε αύξηση των διαγνώσεων σε ποσοστό περίπου 40% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα, σε αντίθεση με την ελαφρά μείωση και σταθεροποίηση που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες. «Αν και φαίνεται ότι το ποσοστό που κατέχει στο σύνολο των διαγνώσεων στη χώρα υποχώρησε, καταλαμβάνοντας περίπου το 1/3 των νέων διαγνώσεων, δεν θα πρέπει να ερμηνεύουμε αυτό το σημείο ως βελτίωση της κατάστασης. Αυτό οφείλεται στο ότι η αύξηση εκτός της Αττικής έχει πιο έντονα χαρακτηριστικά», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ηλικιακά χαρακτηριστικά

Τα ηλιακά χαρακτηριστικά της πρόσφατης ώσης διατηρούνται, με την ηλικιακή ομάδα των 19 έως 40 ετών να συντηρεί αυξημένη δυναμική. Οι 19 έως 40 ετών μολύνονται έως και δύο φορές πιο εύκολα σε αυτή τη φάση από κάποιες από τις άλλες ηλικιακές ομάδες, και έτσι η συμμετοχή τους στις διαγνώσεις είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Οι υπόλοιπες ομάδες παραμένουν σε αρκετά χαμηλότερα επιδημικά επίπεδα, με το παρατηρούμενο χάσμα να συντηρείται την προηγούμενη εβδομάδα.

«Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να προσέχει πάρα πολύ αυτή η ηλικιακή ομάδα, να μην θεωρεί τον εαυτό της άτρωτο, να χρησιμοποιεί τη μάσκα να αποφεύγει τον συγχρωτισμό και να προστατεύσει τα πιο ευπαθή τμήματα του πληθυσμού».

Η χρήση μάσκας λειτουργεί σαν εμβόλιο

Η ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών έχει 40% λιγότερη μόλυνση και μάλιστα την τελευταία εβδομάδα φαίνεται ότι κινείται πτωτικά. Αυτό όμως δεν αποκλείεται να αλλάξει από την μια μέρα στην άλλη, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Επανέλαβε με έμφαση, ότι αυτό το ηλικιακό γκρουπ που οδηγεί αυτή την στιγμή την επιδημία, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό, διότι κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί και θα μολύνουν τους παππούδες τους και τις γιαγιάδες τους. «Η χρήση μάσκας λειτουργεί σαν εμβόλιο γι' αυτούς τους ανθρώπους. Εάν καταφέρουμε και διατηρήσουμε αυτό το ποσοστό χαμηλά, είναι σαν να τους έχουμε εμβολιάσει. Η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου περιμένουμε να είναι 70%. Εάν καταφέρουμε και το διατηρήσουμε και λίγο πιο κάτω, θα είναι σαν να έχουν εμβολιαστεί. Τόσο αποτελεσματικό θα είναι αν χρησιμοποιούν οι νέοι μάσκα και κρατούν τις αποστάσεις από τους ηλικιωμένους» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης. Αναφερόμενος στο εμβόλιο της γρίπης, είπε ότι έχουν συνταγογραφηθεί 2,3 εκ. δόσεις και έχουν εκτελεστεί 1,7 εμβόλια. Ο αριθμός που αφορά τους άνω των 60 ετών, ήταν πάνω από ένα εκατομμύριο.

Η πανδημία σε αριθμούς

Η ένταση του δεύτερου κύματος σε παγκόσμια κλίμακα ενισχύεται, αγγίζοντας πλέον τις 500.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν με sars-cov-2, δείχνει σημεία αύξησης ξεπερνώντας τα 6000 ανά ημέρα. Στην Ευρώπη η κλιμάκωση της επιδημίας συνεχίζεται, με τον αριθμό των νέων διαγνώσεων να ξεπερνά τις 200.000 ανά ημέρα και συνεπώς αποτελεί πλέον το 40% των διαγνώσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ρυθμός των ανθρώπων που καταλήγουν, ξεπερνά τους 1500 ανά ημέρα. Σε επίπεδο μέτρων, αρκετές χώρες λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού.  

Γαλλία: Ο ιός εξαπλώνεται πιο γρήγορα σε σχέση με την άνοιξη, προειδοποίησε ο Γάλλος επιδημιολόγος Φοντανέ

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται πιο γρήγορα τώρα σε σχέση με το πρώτο κύμα της επιδημίας την άνοιξη, δήλωσε σήμερα ο επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Αρνό Φοντανέ, σε μια από τις πλέον έντονες προειδοποιήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την αναζωπύρωση της covid-19 στην Ευρώπη.

“Ο ιός κυκλοφορεί πιο γρήγορα (...) Η αναζωπύρωση της πανδημίας ξεκίνησε τον Αύγουστο”, τόνισε ο επιδημιολόγος Φοντανέ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV, ενώ πρόσθεσε ότι η μάχη κατά της ασθένειας θα είναι “ μαραθώνιος”.

Ο Φοντανέ έκανε τις δηλώσεις αυτές μία ημέρα αφού οι αρχές στη Γαλλία ανακοίνωσαν ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, 41.622, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στη χώρα σε 999.043. Η Γαλλία αναμένεται να ξεπεράσει το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων σήμερα και να γίνει η δεύτερη χώρα μετά την Ισπανία που φτάνει τον αριθμό αυτό.

Οι γαλλικές αρχές έχουν ήδη ενισχύσει τα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να ανασχέσουν την εξάπλωση της πανδημίας, ανακοινώνοντας χθες Πέμπτη την επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία αρχικά αφορούσε εννέα πόλεις ανάμεσά τους και το Παρίσι. Πλέον επηρεάζει περισσότερα από τα δύο τρίτα των κατοίκων της χώρας.

Ο Φοντανέ εκτίμησε ότι οι γαλλικές αρχές είχαν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο τον κορωνοϊό ως το τέλος Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων με covid-19 παρέμεινε χαμηλός ως τα τέλη Αυγούστου, κάτι που έδωσε στους πολίτες μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είχε ήδη αρχίσει να ανεβαίνει.

“ Και μετά υπήρξε μία κρύα εβδομάδα τον Σεπτέμβριο και όλοι οι δείκτες πήγαν προς τη λάθος κατεύθυνση σε όλη την Ευρώπη. Ο ιός εξαπλώνεται πιο εύκολα στο κρύο, διότι περνάμε περισσότερη ώρα σε εσωτερικούς χώρους”, εξήγησε ο επιδημιολόγος.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων, αφού έφτασε στο απόγειό του με 32.292 ασθενείς να βρίσκονται στα νοσοκομεία στις 14 Απριλίου εν μέσω lockdown στη Γαλλία, στη συνέχεια έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό του στις 29 Αυγούστου, 4.530. Όμως τις τελευταίες τέσσερις ημέρες ο αριθμός των νοσηλευομένων αυξανόταν κατά περισσότερο από 700 ημερησίως και πλέον ανέρχεται σε 14.032, ένα επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τις αρχές Ιουνίου.

“ Τα νοσοκομεία και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αντιμετωπίζουν μια γνωστή κατάσταση”, σχολίασε ο Φοντανέ, αναφερόμενος στο απόγειο των νοσηλειών στα τέλη Μαρτίου- αρχές Απριλίου, όταν το σύστημα υγείας της Γαλλίας βρισκόταν στα πρόθυρα κατάρρευσης.

“ Διαθέτουμε πολλά εργαλεία για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τον ιό, αλλά είμαστε μπροστά σε μια δύσκολη περίοδο”, πρόσθεσε, απηχώντας τις δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ, ο οποίος έκανε λόγο για “ έναν δύσκολο Νοέμβριο” όταν παρουσίασε τα νέα περιοριστικά μέτρα.

Όπως και άλλοι γιατροί, έτσι και ο Φοντανέ σημείωσε ότι χρειάζονται δύο εβδομάδες για να φανεί η απόδοση των περιοριστικών μέτρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Σεμινάριο επιχειρηματικότητας για Ουκρανούς πολίτες διοργάνωσε ο ΔΟΜ
Συνολικά 32 Ουκρανοί συμμετέχοντες στο τριήμερο σεμινάριο, επωφελήθηκαν από τις γνώσεις έμπειρων νομικών και συμβούλων επιχειρήσεων
Θεσσαλονίκη: Σεμινάριο επιχειρηματικότητας για Ουκρανούς πολίτες διοργάνωσε ο ΔΟΜ