Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Τα λάθη στο Μπέργκαμο που «φοβίζει» τη Θεσσαλονίκη – Τι είχε γίνει

Το Μπέργκαμο χρησιμοποιείται στον ελληνικό δημόσιο διάλογο μετά την τρομακτική πίεση που δέχεται η Θεσσαλονίκη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ" 

Τ.Θ. 

Το Μπέργκαμο της Ιταλίας έχει γίνει το ευρωπαϊκό σύμβολο της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς την περασμένη άνοιξη η εξάπλωση του ιού στην πόλη έφτασε σε δραματικά επίπεδα, οδηγώντας στην κατάρρευση του συστήματος υγείας, με εικόνες εφιαλτικές να λαμβάνουν χώρα, όπως τα στρατιωτικά οχήματα που μετέφεραν φέρετρα θυμάτων σε άλλα μέρη της χώρας καθώς είχαν γεμίσει τα νεκροταφεία της περιοχής. Σήμερα, η περιοχή της Λομβαρδίας όπου ανήκει το Μπέργκαμο μετρά 18.723 θανάτους από τον κορωνοϊό, λίγο κάτω από το 50% των συνολικών 42.953 θανάτων σε ολόκληρη την Ιταλία. Η γειτονική μας χώρα έχει εντοπίσει 1,028,424 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας. Οι 285.000 χιλιάδες ασθενείς εντοπίστηκαν στην Λομβαρδία.

Το Μπέργκαμο χρησιμοποιείται σήμερα στον ελληνικό δημόσιο διάλογο, καθώς η Θεσσαλονίκη βιώνει μία επιθετική εξάπλωση του κορωνοϊού, με τους ειδικούς να τονίζουν πως «φοβόμαστε μήπως δούμε εικόνες Ιταλίας στην πόλη». Ας δούμε, λοιπόν, πως έφτασε η ιταλική πόλη να βιώνει μία φρίκη που κόστισε χιλιάδες ζωές σε έναν ασύμμετρο πόλεμο, τονίζοντας εκ των προτέρων πως οι διαφορές ανάμεσα στην πίεση που δέχεται η Θεσσαλονίκη με τα όσα έγιναν στο Μπέργκαμο είναι τεράστιες. Επαναλαμβάνουμε πως πρόκειται για μεγάλες διαφορές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πρέπει οι αρχές να αναλάβουν άμεσα, δραστικά και αποφασιστικά μέτρα ώστε 1) να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού και 2) ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα γιατρών και κλινών στην πόλη. 

Η Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χτυπήθηκε από τον κορωνοϊό, με τους επιδημιολόγους να υποστηρίζουν πλέον πως ο φονικός ιός «βρίσκονταν» στην περιοχή της Λομβαρδίας πριν τον περασμένο Ιανουάριο. Τα νοσοκομεία της περιοχής λειτουργούσαν δίχως να γνωρίζουν πως ορισμένοι από τους ασθενείς ήταν φορείς του ιού – με συμπτώματα παραπλήσια με αυτά της γρίπης ή της πνευμονίας – και έτσι έχοντας ελάχιστα ή και καθόλου κλινικά δεδομένα η παρακολούθηση και νοσηλεία των ασθενών έγινε αδύνατη, ενώ ούτε το νοσηλευτικό προσωπικό ελέγχονταν για κορωνοϊό. Μήνες μετά την έκρηξη των θανάτων στην Λομβαρδία, το ιατρικό προσωπικό της περιοχής καταλόγισε εγκληματικές ευθύνες στις ιταλικές αρχές για έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού, προσωπικού αλλά και δεδομένων για την εξάπλωση του ιού.

Είναι γνωστό σήμερα πως η εντατική του Alzano στο Μπέργκαμο έγινε εστία διασποράς του κορωνοϊού σε όλη την κοινότητα, καθώς ενώ ο ιός έχει φτάσει στην Ιταλία οι αρχές συνέστηναν τεστ μόνο για όσους είχαν πάει στην Κίνα ή είχαν έλθει σε επαφή με εντοπισμένο κρούσμα. Ρόλο στην εξάπλωση θεωρείται πως έπαιξε και ο διαβόητος αγώνας Champions League Αταλάντα – Βαλένθια, καθώς υπολογίζεται πως ένας στους πέντε φιλάθλους κόλλησαν τον ιό στο γήπεδο, δηλαδή πάνω από 7.800 άτομα.

Χάνοντας πολύτιμο χρόνο οι αρχές αρνούνταν να θέσουν σε lockdown την περιοχή, κάτι που τελικώς έκαναν στις 7 Μαρτίου όταν και ο ιός είχε πλέον εξαπλωθεί δραματικά. Το ζήτημα του lockdown έχει γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα σε τοπική και κεντρική κυβέρνηση, με τους μεν να κατηγορούν τους δε πως «έπρεπε να το αποφασίσετε νωρίτερα».

Σήμερα, έχει γίνει πλέον σαφές πως τα οικονομικά κίνητρα που οδήγησαν την βιομηχανική πρωτεύουσα της Ιταλίας να μείνει ανοιχτή απέτυχαν παταγωδώς, στοιχίζοντας χιλιάδες ζωές. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προσάπτουν την καθυστέρηση στο lockdown στο βιομηχανικό lobby, Confindustria, ώστε να μην κλείσουν τα εργοστάσια της περιοχής.

Εκτός από την αδράνεια των αρχών και τα υγειονομικά λάθη που σημειώθηκαν, τα ίδια τα χαρακτηριστικά της Λομβαρδίας την κατέστησαν «τέλεια καταιγίδα» για τον κορωνοϊό, καθώς πρόκειται για την πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ιταλίας των 60 εκατομμυρίων κατοίκων. Παράλληλα, είναι η βιομηχανική πρωτεύουσα της χώρας με ότι αυτό συνεπάγεται για τον συνωστισμό του κόσμου. Τέλος, αποτελούσε και μία «δημογραφική βόμβα» καθώς είναι η περιοχή που μετρά τους περισσότερους Ιταλούς από 65 ετών και πάνω, με το 20% όλων των γηροκομείων της χώρας.

Θυμηθείτε τα σοκαριστικά βίντεο που είχαν έλθει τότε στο φως της δημοσιότητας με το στρατιωτικό κονβόι με φέρετρα αλλά και την εικόνα στις γεμάτες ΜΕΘ.

 

 

Το δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica απ' όπου η κεντρική φωτογραφία. 

https://www.facebook.com/Repubblica/posts/10159929528121151

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ