Ανοίγει σήμερα Παρασκευή η πλατφόρμα για ορισμό ραντεβού αναφορικά με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων είπε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, κατόπιν της εξαγγελίας που έγινε και την περασμένη Δευτέρα.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, «ήταν μια δύσκολη διαδικασία, έπρεπε να δούμε συνταγογραφήσεις προηγούμενων ετών, τα μητρώα των ιατρών, τους κωδικούς των φαρμάκων και να τα συνδυάσουμε για να καταλήξουμε στους ασθενείς που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες. Όσοι εξ αυτών είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν ειδοποίηση με sms. Αυτοί είναι περίπου 83.000 άνθρωποι. Οι υπόλοιποι θα πρέπει μέσω φαρμακείων ή ΚΕΠ ή από το σπίτι τους να μπουν στην πλατφόρμα και να ορίσουν το ραντεβού τους».
Τόνισε δε ότι «περίπου σε 13.500 εξ αυτών, κυρίως μεταμοσχευμένους και νεφροπαθείς, θα τους προταθεί να εμβολιαστούν από Δευτέρα - Τρίτη στο κέντρο στο οποίο κάνουν την αιμοκάθαρση τους ή στο θεραπευτήριο στο οποίο πηγαίνουν τακτικά, λόγω της πάθησης τους».
Όπως είπε, «για την εν λόγω ομάδα, θα προχωρήσουμε με τα άλλα εμβόλια, καθώς το εμβόλιο της AstraZeneca είναι διαθέσιμο για συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα».
Επεσήμανε μάλιστα ότι δεν πρέπει να ανησυχεί κάποιος που δυστυχώς θα εμφανίσει κάποια νόσο που τον εντάσσει στις ευπαθείς ομάδες αυτό το διάστημα ή που δεν έχει υπαχθεί στις λίστες με τις ευπαθείς ομάδες, καθώς θα υπάρχει αναθεώρηση σε εβδομαδιαία βάση και οι γιατροί τους θα μπορούν ενημερώνοντας το σύστημα, να τους «εντάσσουν» εμμέσως στις εν λόγω λίστες¨.
Πότε ανοίγουν οι πλατφόρμες για τις ομάδες 70-74 και 65-69 ετών
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς, «την Παρασκευή 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα του πληθυσμού που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 70 – 74 ετών και οι εμβολισμοί σε αυτούς θα αρχίσουν μετά από 3 ημέρες, την Δευτέρα 29 Μαρτίου».
«Επόμενη ηλικιακή ομάδα είναι εκείνη των ατόμων 65-69 ετών, για την οποία η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 2 Απριλίου και οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από την επόμενη Δευτέρα, 5 Απριλίου», είπε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όπως επεσήμανε ο κ. Γεωργαντάς, «παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην ΕΕ στον εφοδιασμό των εμβολίων, είναι ικανοποιητικό το ποσοστό εμβολιασμών στην Ελλάδα. Εκτιμούμε ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχουν γίνει 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα έχουν καλυφθεί, το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου, όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».
Τι ανοίγει σήμερα 19 Μαρτίου
Πιο συγκεκριμένα, σήμερα 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα Α ατόμων υψηλού κινδύνου στην οποία υπολογίζονται 215.000 άτομα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Δείτε αναλυτικά.
ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ
Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων. 'Ατομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ
Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΠΟ ΑΓΩΓΗ
Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)
Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
ΣΟΒΑΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ
Χρόνιο αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ' οίκον (βάσει πιστοποίησης ασφαλιστικού φορέα)
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 < 30% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου
Διάμεση πνευμονοπάθεια
ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ
Πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (τους τελευταίους τρεις μήνες)
Καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης <40% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου (συμπεριλαμβανόμενων μυοκαρδιοπαθειών, συγγενών καρδιοπαθειών, βαλβιδικής νόσου)
Πνευμονική Υπέρταση
ΣΟΒΑΡΗ ΗΠΑΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ
Ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση
ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
Αυτοφλεγμονώδεις/αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλη νόσος υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου - υψηλού κινδύνου
Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες HIV με CD4<200 κύτταρα/μL
ΑΛΛΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Σύνδρομο Down
'Αλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος Ιατρού.
Λεπτομέρειες και επιπλέον στοιχεία για τις ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Α στον παρακάτω επίσημο πίνακα.
Ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca
Το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τον νέο κορονοϊό είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό» και «δεν συνδέεται» με πιο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).
«Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα σαφές επιστημονικό συμπέρασμα: πρόκειται για ένα εμβόλιο ασφαλές και αποτελεσματικό», είπε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης.
«Τα πλεονεκτήματά του για την προστασία, απέναντι στην Covid-19, των ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο να πεθάνουν και να νοσηλευτούν, υπερτερούν των πιθανών κινδύνων», πρόσθεσε η Κουκ.
Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, που εδρεύει στο Άμστερνταμ, «συμπέρανε επίσης ότι το εμβόλιο δεν συνδέεται με αυξημένο συνολικό κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων ή θρόμβων αίματος», συνέχισε.
Ωστόσο, ο ΕΜΑ δεν είναι σε θέση «να αποκλείσει οριστικά» μια σχέση του εμβολίου της AstraZeneca με σπάνια προβλήματα πηκτικότητας του αίματος», διευκρίνισε η διευθύντρια. «Με βάση τις διαθέσιμες αποδείξεις και μετά από ημέρες εις βάθους ανάλυσης» των δεδομένων «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οριστικά μια σχέση μεταξύ αυτών των περιπτώσεων και του εμβολίου», υπογράμμισε. Η Επιτροπή Ασφάλειας του ΕΜΑ συνέστησε κατά συνέπεια «να υπάρξει μια ευαισθητοποίηση για αυτούς τους δυνητικούς κινδύνους και να διασφαλιστεί ότι θα περιληφθούν στις πληροφορίες για το προϊόν». Συμβουλεύει επίσης «να επιστήσουν την προσοχή σε αυτές τις πιθανές σπάνιες ασθένειες και να παρασχεθούν πληροφορίες στους επαγγελματίες του τομέα υγείας και στους εμβολιασθέντες για να τους βοηθήσουν να σταματήσουν και να μειώσουν τις πιθανές παρενέργειες», πρόσθεσε η Κουκ.
Ο ΕΜΑ θα ξεκινήσει επίσης «επιπρόσθετες έρευνες για να μάθει περισσότερα για αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις», είπε, τονίζοντας ότι «αν επρόκειτο για την ίδια, θα εμβολιαζόταν αύριο».