Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γώγος: Νοσηλεύονται εμβολιασμένοι – Η διαφορά με ανεμβολίαστους

Απέχουμε παγκοσμίως από έλεγχο της πανδημίας, τόνισε ο Χ. Γώγος

Σε παγκόσμιο επίπεδο είμαστε μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας, τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος  κατά την σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στη χώρα.

Το νέο τέταρτο κύμα έχει να κάνει με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα η οποία εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της και της μεγάλης της μεταδοτικότητας, έχει επικρατήσει παντού.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, το δέλτα στέλεχος είναι πολύ μεταδοτικό», τόνισε ο καθηγητής και εξήγησε πως υπάρχουν κάποια δεδομένα και για λίγο σοβαρότερη νόσηση από αυτό το στέλεχος το οποίο σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει πρόβλημα για τους μη εμβολιασμένους.

Έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα και είμαστε μακριά από τον έλεγχο της, ανέφερε.

Τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά και για το στέλεχος Δέλτα, είπε ο καθηγητής.

Επίσης, η χρήση των μέτρων προστασίας είναι αναγκαία για την μείωση της διασποράς, υπογράμμισε ο κ. Γώγος.

Συνεχή αύξηση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται στο 3 με το 4%.

Είπε, ότι πάνω από 80% έφτασε η παραλλαγή Δέλτα και έκανε λόγο για νόσο των νέων στην παρούσα φάση, ωστόσο παρατηρείται μία μετατόπιση προς μεγαλύτερες ηλικίες. Παράλληλα, τόνισε ότι εμφανίζεται και πίεση στο σύστημα υγείας, δίνοντας τα στοιχεία για την κάλυψη των ΜΕΘ Covid.

Όπως ανέφερε η κάλυψη στις κλινικές Covid φτάνει το 44%, ενώ στις ΜΕΘ βρίσκεται στο 60%. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Κρήτη με τις ΜΕΘ σχεδόν γεμάτες, με την κάλυψη στο 96,5%. Στην Αττική το αντίστοιχ ποσοστό φτάνει στο 76%, ενώ σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη με την κάλυψη στις ΜΕΘ Covid να ανέρχεται στο 57%.

«Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλεύονται, με υποκείμενα νοσήματα και άνω των 65. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι στα νοσοκομεία. Ο εμβολιασμός βοηθάει, καθώς έχουμε το μικρότερο ποσοστό νοσηλειών σε σχέση με τον αριθμό των νοσήσεων», είπε ο κ. Γώγος για την πιθανότητα νόσησης και των εμβολιασμένων και πρόσθεσε: 

«Τα εμβόλια είναι πολύ δραστικά, αλλά δεν είναι τέλεια. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα φάρμακα. Ως εκ τούτου μπορούν να νοσήσουν και πλήρως εμβολιασμένοι, με ηπιότερα συμπτώματα. Η εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί το κυριότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το ελπιδοφόρο είναι ότι βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές αρκετά φάρμακα, τα οποία θα μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ασθενών.

Καλώ τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα να σπεύσουν να εμβολιαστούν άμεσα και όσους επιστρέφουν από διακοπές, να κάνουν το τεστ. Ζητώ επίσης από τους υπευθύνους να συνεχίσουν τους σχολαστικούς ελέγχους. Καλώ επίσης το 10% των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν άμεσα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ