Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οχυρώνεται η Ευρώπη για τον ιό: Πρόστιμα μέχρι 3.600 ευρώ σε αρνητές εμβολιασμού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους άνω των 60 ετών και τις ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδεύουν

Εκτός από τα μέτρα για τη διασπορά της Όμικρον, αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να επιβάλλουν και τσουχτερά πρόστιμα σε όσους δεν εμβολιάζονται ή μπαίνουν χωρίς μάσκα ή υγειονομικό πάσο στα Μέσα Μεταφοράς.

Ο μελλοντικός καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 για την αναχαίτιση της έξαρσης των μολύνσεων στη χώρα του. Εξετάζεται κυρίως το κλείσιμο των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Στην Αυστρία οι αρνητές του εμβολιασμού από το Φεβρουάριο θα λαμβάνουν αρχικά δύο κλήσεις να παρουσιαστούν στις αρχές, εάν δεν εμφανιστούν θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 3.600 ευρώ ή κράτηση 4 εβδομάδων, ενώ το πρόστιμο θα διπλασιάζεται σε περίπτωση επίμονης άρνησης, σύμφωνα με προσχέδιο του νομοσχεδίου που διέρρευσε στον Τύπο. Εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο για ιατρικούς λόγους, έγκυες και παιδιά κάτω των 12 ετών. 

Στη Βρετανία, όσοι αρνούνται να φορέσουν προστατευτική μάσκα όταν βρίσκονται σε μέσα μαζικής μετακίνησης θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμο 200 λιρών, το οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση δεύτερη υποτροπής, και τετραπλασιάζεται στις 800 λίρες για κάθε περαιτέρω παράβαση, σύμφωνα με την εφημερίδα Τέλεγκραφ. 

Παράλληλα, στην Ιταλία, από τις 6 Δεκεμβρίου όποιος εντοπίζεται μέσα σε μέσα αστικής μετακίνησης χωρίς αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή υγειονομικό πάσο, θα καλείται να πληρώσει πρόστιμο από 600 έως 1.000 ευρώ. Οι έλεγχοι θα γίνονται από υπαλλήλους των συγκοινωνιών, αλλά και καραμπινιέρους.  

Σύσταση ΠΟΥ στους άνω των 60 ετών και στις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τα ταξίδια

Με την επέλαση της μετάλλαξης Omicron να προκαλεί βαθιά ανησυχία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε στην έκδοση νέων οδηγιών. Τα άτομα που κινδυνεύουν από κορωνοϊό, περιλαμβανομένων των άνω των 60 ετών, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια, συνέστησε ο ΠΟΥ που νωρίτερα είχε μιλήσει για υψηλό κίνδυνο λόγω της νέας παραλλαγής.

«Θα πρέπει να συστήσουμε στους ανθρώπους που δεν έχουν καλή υγεία ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν, ιδίως τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες (για παράδειγμα: καρδιακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη) να αναβάλουν το ταξίδι τους», γράφει ο ΠΟΥ σε τεχνικό έγγραφο.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισήμανε σήμερα ότι οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διασπορά της παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού, καλώντας τις χώρες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που θα βασίζεται σε μια αξιολόγηση των κινδύνων.

«Οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διεθνή διασπορά και θα επιβαρύνουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης. Επιπλέον, μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες υγειονομικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποθαρρύνοντας τις χώρες να αναφέρουν και να μοιράζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα δεδομένα προσδιορισμού αλληλουχίας», τονίζει ο ΠΟΥ στο τεχνικό έγγραφο.

«Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον έλεγχο των επιβατών πριν από το ταξίδι και/ή κατά την άφιξή τους και τη χρήση τεστ SARS-COV-2 ή την επιβολή καραντίνας σε διεθνείς ταξιδιώτες, έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση των κινδύνων», λέει ο ΠΟΥ στις τελευταίες ταξιδιωτικές συστάσεις του.

Τουλάχιστον 56 χώρες έχουν ανακοινώσει έως τις 28 Νοεμβρίου την εφαρμογή ταξιδιωτικών μέτρων που στοχεύουν στο να καθυστερήσουν την εισαγωγή της Όμικρον.

 

Πηγή: protothema, skai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ