Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι 3 εντολές της ΕΕ για κορωνοϊό: Τέλος τα μαζικά τεστ – Τι ισχύει για εμβόλια, lockdown

Η ΕΕ βάζει τέλος στη φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας του κορωνοϊού – Το επίμαχο έγγραφο που αποκάλυψε το Reuters

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ανακοινώσει ότι η ΕΕ έχει εισέλθει σε μια νέα φάση μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας, στην οποία τα τεστ στον πληθυσμό θα πρέπει να είναι στοχευμένα και η παρακολούθηση των περιπτώσεων COVID-19 θα πρέπει να είναι παρόμοια με την παρακολούθηση της γρίπης βάσει δείγματος, σύμφωνα με το προσχέδιο εγγράφου που εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters.

Η σημαντική αυτή αλλαγή έρχεται εν μέσω μιας σταδιακής πτώσης των κρουσμάτων και της μείωσης του αριθμού θανάτων που συνδέονται με την COVID-19, χάρη στη διάδοση της λιγότερο λοιμογόνου παραλλαγής Omicron και στον εμβολιασμό πάνω από το 70% του πληθυσμού της ΕΕ, με το ήμισυ του πληθυσμού να έχει λάβει επίσης μια ενισχυτική δόση.

«Η παρούσα ανακοίνωση προτείνει μια προσέγγιση για τη διαχείριση της πανδημίας τους επόμενους μήνες, μεταβαίνοντας από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο», αναφέρει το προσχέδιο του εγγράφου της ΕΕ. Η Επιτροπή δεν είχε κανένα σχόλιο προς το πρακτορείο Reuters.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι υπεύθυνος για την κήρυξη μιας πανδημίας και το τέλος της, μια κίνηση που έχει τεράστιες νομικές επιπτώσεις σε μια μεγάλη εμβέλεια τομέων, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστών και των κατασκευαστών εμβολίων. Η υπηρεσία του ΟΗΕ έχει πει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Το έγγραφο της ΕΕ δεν είναι δεσμευτικό και συνοδεύεται από σαφείς προειδοποιήσεις ότι «η COVID-19 ήρθε για να μείνει», πιθανότατα με την εμφάνιση νέων παραλλαγών, και ως εκ τούτου «η επαγρύπνηση και η ετοιμότητα παραμένουν απαραίτητες».

Το προσχέδιο εγγράφου, που ετοίμασε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη και πρόκειται να εγκριθεί την Τετάρτη, προειδοποιεί ότι είναι πιθανές νέες εκρήξεις του ιού και συνιστά στις κυβερνήσεις της ΕΕ να βρίσκονται πάντοτε σε επιφυλακή και να είναι έτοιμες να επιστρέψουν στα έκτακτα μέτρα εάν χρειαστεί.

Ωστόσο, αναγνωρίζει επίσης ότι έχει ξεκινήσει μια νέα φάση και ότι απαιτείται νέα προσέγγιση για την παρακολούθηση της πανδημίας.

Αυτό σημαίνει ότι τα μαζικά τεστ, σύμφωνα με τα οποία τα άτομα με συμπτώματα και οι επαφές τους πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ, έχουν ήδη εγκαταλειφθεί σε ορισμένα κράτη της ΕΕ, σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές που εφαρμόζονται επί του παρόντος στην Κίνα, όπου οι μεγάλες πόλεις υπόκεινται σε lockdown και τακτικά μαζικά τεστ μετά τον εντοπισμό ελάχιστων λοιμώξεων.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει αυτή τη στροφή, σημειώνοντας ότι τα λιγότερα τεστ θα μπορούσαν να καταστήσουν δυσκολότερη την ερμηνεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

Αυτό είναι σύμφωνο με τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής του ΠΟΥ, στρατηγού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος την Τρίτη προέτρεψε τις χώρες να διατηρήσουν την επιτήρηση των λοιμώξεων από τον κορωνοϊό, λέγοντας ότι ο κόσμος ήταν «τυφλός» στο πώς εξαπλώνεται ο ιός λόγω της πτώσης των ποσοστών τεστ.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, οι Βρυξέλλες ενθαρρύνουν την εισαγωγή πιο εξελιγμένων τρόπων ανίχνευσης εστιών έκρηξης του ιού.

«Θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή στοχευμένα διαγνωστικά τεστ», αναφέρει το προσχέδιο του εγγράφου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να σχεδιαστούν νέες στρατηγικές για το τέστινγκ, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα τεστ θα συνεχίσουν να παρέχουν χρήσιμες ενδείξεις για τις επιδημιολογικές τάσεις.

Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να προσδιορίζονται ομάδες προτεραιότητας για διενέργεια τεστ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται κοντά σε κρούσματα, των ατόμων που κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρό COVID-19 και του ιατρικού προσωπικού και άλλων που βρίσκονται σε τακτική επαφή με ευάλωτους πληθυσμούς.

Η επιτήρηση του ιού θα πρέπει επίσης να προσαρμοστεί, με αυξημένη εστίαση στη γονιδιωματική αλληλουχία για τον εντοπισμό πιθανών νέων παραλλαγών και λιγότερη προσοχή στη μαζική αναφορά κρουσμάτων.

«Ο στόχος της επιτήρησης δεν θα πρέπει πλέον να βασίζεται στον εντοπισμό και την αναφορά όλων των περιπτώσεων, αλλά μάλλον στην απόκτηση αξιόπιστων εκτιμήσεων για την ένταση της κοινοτικής μετάδοσης, τον αντίκτυπο της σοβαρής ασθένειας και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», αναφέρει το έγγραφο.

Προτείνει τη δημιουργία ενός συστήματος επιτήρησης παρόμοιου με αυτό που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της εποχικής γρίπης, στο οποίο περιορισμένος αριθμός επιλεγμένων παρόχων υγειονομικής περίθαλψης συλλέγει και μοιράζεται σχετικά δεδομένα.

Τα εμβόλια εξακολουθούν να παραμένουν απαραίτητα για την καταπολέμηση της COVID-19, αναφέρει το έγγραφο, συνιστώντας στα κράτη να εξετάσουν στρατηγικές για την ενίσχυση του εμβολιασμού σε παιδιά ηλικίας πέντε ετών και άνω πριν από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Η Επιτροπή προειδοποιεί ότι οι εμβολιασμοί είναι κάτω του 15% στα παιδιά μεταξύ 5 και 9 ετών, τη μικρότερη ηλικιακή ομάδα για την οποία έχουν εγκριθεί τα εμβόλια κατά της COVID-19 στην Ευρώπη. Αυτό συγκρίνεται με πάνω από το 70% των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών, λέει το έγγραφο.

Πηγή: Πρακτορείο Reuters 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

«Δίψα» για βενζίνη με 200.000 αιτήσεις: Τα σημερινά ΑΦΜ – Πώς θα πάρετε εξτρά 5 ευρώ

Ανησυχία για «λιοντάρι» της θάλασσας σε διάσημη παραλία στη Χαλκιδική (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Νέες ασφαλτοστρώσεις από το δήμο – Ποιοί δρόμοι θα κλείσουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

95 Χρόνια Λαϊκές - Η πιο φρέσκια γιορτή στην πλατεία Αριστοτέλους!
Μικροί και μεγάλοι θα μάθουν την σημασία της υγιεινής διατροφής αλλά και την προάσπιση της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης σε μια μέρα γεμάτη...
95 Χρόνια Λαϊκές - Η πιο φρέσκια γιορτή στην πλατεία Αριστοτέλους!