Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θα φανταζόσασταν τη ζωή σας στην πανδημία χωρίς κινητό και ίντερνετ;

technologia

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που ο κορωνοϊός μας «χτύπησε την πόρτα». Καινούργιες φράσεις μπήκαν στην ζωή μας όπως «ιικό φορτίο», «click away» και «rapid test». Μάθαμε να μιλάμε με memes και εξοικειωθήκαμε με καινούργιους κώδικες συμπεριφοράς.

Οι δρόμοι άδειασαν, τα σπίτια γεμίσαν. Και όσοι ήταν αρκετά τυχεροί ώστε να κάνουμε μια δουλειά που γίνεται μέσω υπολογιστή, άλλαξαν τα πουκάμισα με τις πιτζάμες, και στρογγυλοκάθισαν στο καναπέ με το λάπτοπ και το κινητό αγκαλιά. Τουλάχιστον, στη νέα πραγματικότητα, μπορούσαμε να σκρολάρουμε για δύο επιπλέον ώρες αντί να είμαστε κολλημένοι στο αμάξι στην Κηφισίας.

Όλοι ήμασταν εκνευρισμένοι που δεν μπορούσαμε να βγούμε να διασκεδάσουμε, αλλά ευτυχώς είχαμε τα smartphones, τα tablets και τους υπολογιστές μας. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση της οποιασδήποτε δραστηριότητας μας αποτέλεσε η ετοιμότητα και η ποιότητα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας που δημιούργησαν ένα νέα παραγωγικό μοντέλο σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής μας όλους αυτούς τους μήνες του lockdown.

Δεν γινόταν να πάμε στο αγαπημένο μας εστιατόριο; Κανένα πρόβλημα. Ανοίξαμε τις εφαρμογές φαγητού και ανακαλύψαμε τον foodie που κρύβεται μέσα μας, μαγειρεύοντας παραδοσιακές ή εξωτικές συνταγές από όλες τις γωνιές του κόσμου. Και αφού τα bar ήταν κλειστά, τσεκάραμε τα κοκτέιλ apps και μιξάραμε τα δικά μας υπέροχα κοκτέιλ μετατρέποντας το σαλόνι μας σε πριβέ bar.

Όσο για τις ταινίες, είχαμε στην τσέπη μας το προσωπικό μας σινεμά να μας προσφέρει άπειρες επιλογές για κατανάλωση. Εκτός από την θαλπωρή του καναπέ μας μπορούσαμε πλέον να απολαύσουμε τις αγαπημένες μας σειρές παντού – με την κολλητή στο κοντινότερο παγκάκι, περιμένοντας το λεωφορείο για να γυρίσουμε σπίτι και όπου αλλού μπορούσαμε να φανταστούμε. Ακόμα και στις Κυριακάτικες βόλτες με σύμμαχο το νούμερο 6 το internet ήταν απαραίτητο. Εξάλλου, δεν είναι καλύτερο να γυμνάζεται κανείς ακούγοντας τα αγαπημένα του κομμάτια στο YouTube;

Η χρήση του internet για ψυχαγωγικούς σκοπούς εκτοξεύτηκε με τον μαζικό εγκλεισμό μας στο σπίτι, με τις πλατφόρμες streaming να κερδίζουν εκατομμύρια καινούργιους subscribers και να βγαίνουν νικήτριες στον άτυπο πόλεμο της κατανάλωσης περιεχομένου. Εκτός από το ψυχαγωγικό κομμάτι όμως, το διαδίκτυο- κινητό και σταθερό- λειτούργησε και σαν ένα παράθυρο στον έξω κόσμο, με τους περισσότερους από εμάς να ενημερωνόμαστε για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας και να διαβάζουμε τις ειδήσεις μας online 24/7. Άλλωστε πώς θα πέρναγε ο χρόνος αν δεν τσεκάραμε τις σημαντικότερες ειδήσεις όσο  περιμέναμε την σειρά μας έξω από το supermarket;

Την ίδια στιγμή, το online shopping γνώρισε τεράστια άνθιση, με την ηλεκτρονική αγορά να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εγχώριο επίπεδο. Κολλημένοι στο σπίτι εξαιτίας του ιού, ήμασταν online όλο το εικοσιτετράωρο, αγοράζοντας πράγματα μέσω apps αφού τα πάντα ήταν κλειστά. Το mobile banking αναδείχθηκε σε έναν από τους βασικούς τρόπους που επιλέξαμε για τις τραπεζικές συναλλαγές μας, ενώ η αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες καθώς και η χρήση εφαρμογών σαν το google maps άλλαξαν δραστικά την ζωή μας διευκολύνοντας την καθημερινότητα μας.

Αλλά το διαδίκτυο δεν περιορίστηκε μόνο εκεί. Όταν όλα τ' άλλα αποτύγχαναν, ήταν εκεί για να καλύψει βαθύτερες ανάγκες μας, τόσο σε φυσικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Η ανάγκη μας για φυσική επαφή αντικαταστάθηκε με zoom calls, social media group chats και ατέλειωτα likes. Η ανάγκη μας για μάθηση καλύφθηκε από την τηλεκπαίδευση και την άμεση πρόσβαση σε νέες πηγές γνώσης μέσω της οθόνης του κινητού μας. Η αυτονομία που προσφέρει το mobile Internet έδωσε φτερά στον σύγχρονο άνθρωπο να υπερβεί τις βαρετές καθυστερήσεις και να ορίσει ο ίδιος τον χρόνο του, διεκδικώντας την καλύτερή του εκδοχή.

Και παρότι, όπως με καθετί, η κατάχρηση προκαλεί προβλήματα και αν δεν προσέξουμε μπορεί να καταλήξει σε εθισμό, οι δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες είναι απεριόριστες και με σωστή χρήση θα οδηγήσουν σε μια πιο ολοκληρωμένη ζωή. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να εκμεταλλευτούμε την πανδημία και να «αγκαλιάσουμε» την ψηφιακή επανάσταση που συντελείται αυτήν την στιγμή, ώστε να δημιουργήσουμε ένα λαμπρό ψηφιακό μέλλον.

Γιατί ο άνθρωπος που βίωσε την καραντίνα δεν έχει χρόνο να σπαταλήσει. Είναι ο επαναστάτης του σήμερα, που, ώριμος όσο ποτέ, χρησιμοποιεί τα ψηφιακά εργαλεία που έχει στην φαρέτρα του για να βελτιώσει την ζωή του και να αλλάξει τον κόσμο μέσα από την μικρή οθόνη του κινητού του.

Πηγή: lifo.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ