Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχεται το τέλος για τα χερούλια στις πόρτες αυτοκινήτων

Οι πατέντες που έχουν κατατεθεί

Η αμείλικτη πρόοδος της τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σύντομα στην εξαφάνιση το παραδοσιακό χερούλι της πόρτας που βρίσκεται κοντά μας σχεδόν από τη γέννηση του αυτοκινήτου.

Τα συστήματα ασύρματης εισόδου σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο αποτελούν πλέον κοινό τόπο στους τέσσερεις και όχι μόνο τροχούς και δίνουν το "παρών" ακόμη και σε μικρά αυτοκίνητα πόλης.

Σε κάποιες περιπτώσεις η ύπαρξη ενός ηλεκτρονικού κλειδιού στην τσέπη του οδηγού είναι αρκετή για να ανοίξει αυτόματα ένα αυτοκίνητο καθώς πλησιάζει προς αυτό, ενώ ακόμη και το ίδιο το φυσικό κλειδί έχει δείξει ότι η παρουσία του δεν είναι απαραίτητη για να εισέλθει κάποιος στο αυτοκίνητο του, με αυτό το ρόλο να τον αναλαμβάνουν τα smartphones.

Να προσθέσουμε στα παραπάνω και τα συστήματα που βρίσκονται ήδη στην παραγωγή, στα ακριβότερα μοντέλα, τα οποία ανοίγουν και κλείνουν αυτόματα τις πόρτες, μια ηλεκτρονική "χείρα βοηθείας", ειδικά για άτομα με κινητικά προβλήματα.

aorato-xerouli-02.jpg

 

aorato-xerouli-04.jpg

Τα παραπάνω συστήματα και λογισμικά απειλούν για τα καλά, όχι μόνο το φυσικό κλειδί αλλά και την ύπαρξη του παραδοσιακού χερουλιού και του μηχανισμού του σε μια πόρτα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να το δούμε να εξαφανίζεται από τα αυτοκίνητα ακόμη και πριν από την απαγόρευση πώλησης των θερμικών κινητήρων στα επόμενα δέκα χρόνια.

Σύμφωνα και με πατέντες που είδαν το φως της δημοσιότητας και κατατέθηκαν στο αρμόδιο γερμανικό γραφείο εδώ στην Ευρώπη, η Ford σχεδιάζει να περάσει στην παράγωγή ένα τέτοιο σύστημα που θα κάνει το χερούλι παρελθόν.

aorato-xerouli-05.jpg

Οι πατέντες χρησιμοποιούν σαν παράδειγμα το μεγάλο αμερικάνικο SUV Aviator, της θυγατρικής Lincoln, προφανώς για να καμουφλάρει η Ford τα σχέδια εφαρμογής της πατέντας σε κάποιο από τα ευρωπαϊκά της μοντέλα.

Σύμφωνα με τις πατέντες που κατατέθηκαν προς κατοχύρωση, η Ford θέλει να χρησιμοποιήσει ένα σύστημα οπτικής επικοινωνίας με τον οδηγό με τις πόρτες να φωτίζονται με διάφορους τρόπους για να του δείξουν ότι είναι κλειδωμένες ή ξεκλείδωτες (κόκκινο και πράσινο χρώμα αντίστοιχα).

aorato-xerouli-06.jpg

Το σύστημα της Ford μπορεί επίσης να φωτίζει το έδαφος, ενώ παρουσιάζει και μια διαδικασία αντίστροφης μέτρησης για το άνοιγμα της πόρτας. Το τελευταίο, σύμφωνα με τις πατέντες δείχνει να πραγματοποιείται με το απλό πέρασμα του χεριού του οδηγού κάτω από τον προτζέκτορα του καθρέπτη που φωτίζει το έδαφος, ο οποίος είναι λογικά εφοδιασμένος με κάποιον αισθητήρα προσέγγισης, όπως γίνεται και με τις πόρτες των πορτμπαγκάζ και την αντίστοιχη κίνηση του ποδιού.

Σίγουρα η πολυπλοκότητα του συστήματος και το βάρος που έχουν όλα αυτά τα ηλεκτρονικά και οι μηχανισμοί που προσθέτουν σε ένα αυτοκίνητο δεν μπορούν να αγνοηθούν. Το ίδιο όμως ισχύει και για την ευκολία που μπορεί να προσφέρει το "αόρατο" χερούλι, ειδικά όπως είπαμε για άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Πηγή: carandmotor.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη Τζιτζικώστα σε ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας και ΑΧΕΠΑ (ΦΩΤΟ)
Σε έργα της περιφέρειας για τη δημόσια υγεία και σε εκδήλωση για την τρίτη ηλικία βρέθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη Τζιτζικώστα σε ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας και ΑΧΕΠΑ (ΦΩΤΟ)
Σταϊκούρας: Πάνω από 100 συμβασιούχους οδηγούς παίρνει ο ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη
Συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ για τις λεπτομέρειες των προσλήψεων θα έχει σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
Σταϊκούρας: Πάνω από 100 συμβασιούχους οδηγούς παίρνει ο ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη