Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέα τεχνολογία εκτύπωσης επιτρέπει στους τυφλούς να αγγίξουν ανεκτίμητους πίνακες

Το να μπεις σε ένα μουσείο και να ακουμπήσεις τους ανεκτίμητης αξίας πίνακες, μάλλον απαγορεύεται. Αλλά στη Μαδρίτη αυτή τη στιγμή, ένα ασυνήθιστο έκθεμα προσκαλεί τους επισκέπτες να αγγίξουν κάποιους από τους πιο διάσημους πίνακες του κόσμου, ώστε να μπορούν να βιώσουν τα αριστουργήματα της τέχνης και άτομα με προβλήματα όρασης.

Οι επισκέπτες δεν αγγίζουν τα ίδια τα αυθεντικά έργα ακριβώς. Αγγίζουν ένα υψηλής ευκρίνειας αντίγραφο του κάθε πίνακα. Το έκθεμα στο Μουσείο ντελ Πράδο της Μαδρίτης ονομάζεται Hoy toca el Prado, δηλαδή Αγγίξτε το Πράδο και είναι το προϊόν μιας νέας εκτυπωτικής διαδικασίας που ανακαλύφθηκε στην Ισπανία με το όνομα Didú. Το Didú, της εταιρείας Estudios Durero, εκτυπώνει φυσικά αντικείμενα όπως ένας 3D εκτυπωτής, με τη μόνη διαφορά ότι χρησιμοποιεί εντελώς διαφορετική χημική διαδικασία.

Ξεκινάει με μια υψηλής ευκρίνειας εικόνα, λέει το στούντιο και επεξηγεί:

"Μετά από αυτό, επιλέγουμε τις πιο κατάλληλες υφές και όγκους για να οδηγήσουμε τα χέρια των τυφλών ανθρώπων. Κατ' αυτόν τον τρόπο, οι μικρές λεπτομέρειες που δεν τις πιάνει το μάτι, μπορούν να γίνουν ουσιαστικές για την κατανόηση του θέματος ή της σύνθεσης που περιγράφεται στην κάθε εικόνα. Μετά από περίπου 40 ώρες δουλειάς σε κάθε εικόνα, οι υφές και οι όγκοι εκτυπώνονται με ειδικό μελάνι. Στη συνέχεια, εφαρμόζεται μια χημική μέθοδος που κάνει όλα τα επίπεδα στοιχεία να προεξέχουν. Πάνω σε αυτά, εκτυπώνουμε την πραγματική εικόνα με τα αρχικά χρώματα σε κατάλληλο μέγεθος, για να μπορεί κάποιος να τα ψηλαφίσει με τα χέρια του".

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι μια εκδοχή του πρωτότυπου πίνακα που του μοιάζει αρκετά, αλλά που μπορεί κάποιος να ψηλαφίσει αυτά που αναπαριστά το έργο. Στο Μουσείο ντελ Πράδο, οι επισκέπτες με προβλήματα όρασης μπορούν να ψηλαφίσουν έξι διαφορετικά αριστουργήματα που εκτυπώθηκαν με την νέα τεχνολογία, ενώ ακόμη και οι επισκέπτες με φυσιολογική όραση μπορούν να βάλουν μάσκα και να αγγίξουν και αυτοί τους ανάγλυφους πίνακες. Τι γίνεται όμως με το χρώμα; Οι New York Times εξηγούν ότι πολλοί άνθρωποι με προβλήματα όρασης μπορούν να αντιληφθούν το χρώμα.

Αντί λοιπόν να μπαίνει μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτούς που μπορούν να δουν και σε αυτούς που δεν μπορούν, το μουσείο προσφέρει την ευκαιρία μιας έκθεσης στην οποία μπορούν να δουν - και να νιώσουν - τα εκθέματα και οι δύο ομάδες.

Ακολουθούν ορισμένες εικόνες από τους διάσημους πίνακες που εκτυπώθηκαν με την νέα τεχνολογία εκτύπωσης:

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάνος Κοκκινόπουλος: Τα παλιά χρόνια οι γυναίκες ήταν υποταγμένες (VIDEO)
«Οι γυναικοκτονίες έχουν αυξηθεί. Όχι ότι δεν γινόντουσαν παλιά, αλλά γινόντουσαν λιγότερο» αναφέρει ο γνωστός σκηνοθέτης
Πάνος Κοκκινόπουλος: Τα παλιά χρόνια οι γυναίκες ήταν υποταγμένες (VIDEO)