Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υγεία

Μπρόκολο 3 φορές την εβδομάδα… κάνει τον καρκίνο πέρα

Μπρόκολο 3 φορές την εβδομάδα… κάνει τον καρκίνο πέρα
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Τα απίστευτα οφέλη του μπρόκολου στην υγεία αποδεικνύονται από νέα έρευνα

Το μπρόκολο ανακηρύχτηκε ως η απόλυτη «σούπερ τροφή» από τους επιστήμονες, εφόσον μας προστατεύει από καρδιακά προβλήματα, διαβήτη και το άσθμα, ενώ σύμφωνα με νέα έρευνα λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας και απ’ τον καρκίνο!

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις έχουν αποδείχει ότι το μπρόκολο περιέχει φαινολικές ενώσεις, οι οποίες συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, διαβήτη τύπου 2 και το άσθμα. Πλέον, οι αμερικάνοι επιστήμονες, αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση μπρόκολου τρεις ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και άλλων εκφυλιστικών ασθενειών.

Ο Jack Juvik, γενετιστής στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι δήλωσε: «Οι φαινολικές ενώσεις έχουν δυνατή αντιοξειδωτική δράση, ενώ υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι αυτή η αντιοξειδωτική δραστηριότητα επηρεάζει τις βιοχημικές οδούς που συνδέονται με φλεγμονή στα θηλαστικά. «Χρειαζόμαστε τη φλεγμονή γιατί είναι μια απάντηση στις ασθένειες, από την άλλη όμως η φλεγμονή επίσης σχετίζεται με την έναρξη ενός αριθμού εκφυλιστικών ασθενειών. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν αυτές τις ενώσεις θα έχουν μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από ασθένειες, όπως ο διαβήτης και ακόμη πιο σημαντικό από τον καρκίνο».

Οι ερευνητές εξέτασαν την επιρροή των ενώσεων που περιέχονται μέσα στο μπρόκολο στον οργανισμό μας, χρησιμοποιείται σύγχρονη γενετική τεχνική. Όταν διαπιστώθηκε ποια γονίδια εμπλέκονται στη συσσώρευση αυτών των ενώσεων, οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να παραχθούν στο μέλλον λαχανικά με έξτρα δόσεις των φαινολικών ενώσεων. Ο Jack Juvik σχολίασε: «Θα πάρει λίγο χρόνο. Η έρευνα αυτή είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν είναι η τελική απάντηση. Σχεδιάζουμε να επηρεάσουμε τα συγκεκριμένα ευεργετικά γονίδια που εντοπίστηκαν εδώ και να τα βελτιώσουμε για να έχουν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία μας. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η απόδοση, η εμφάνιση και η γεύση θα διατηρηθούν».

3 ή 4 φορές την εβδομάδα

Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει οι φαινολικές ενώσεις είναι άοσμες και σταθερές, ένα στοιχείο που σημαίνει ότι τα λαχανικά μπορούν να μαγειρευτούν κανονικά, χωρίς να χάσουν τις ιδιότητες που ωφελούν την υγεία. Μόλις αυτά τα λαχανικά καταναλώνονται, οι φαινολικές ενώσεις απορροφώνται σε ορισμένες περιοχές του σώματος ή συγκεντρώνονται στο ήπαρ. Τα φλαβονοειδή εξαπλώνονται μέσω του αίματος και μειώνουν τις φλεγμονές, μέσω της αντιοξειδωτικής δράσης τους.

«Αυτές είναι δράσεις που δεν μπορεί ο οργανισμός να κάνει από μόνος του, χρειαζόμαστε τη διατροφή για να τα παρέχει», εξήγησε ο Τζακ. «Οι ενώσεις δεν παραμένουν στο σώμα μας για πάντα, έτσι θα πρέπει να τρώμε μπρόκολο κάθε τρεις ή τέσσερις ημέρες για να μειώσουμε τον κίνδυνο του καρκίνου και άλλων εκφυλιστικών ασθενειών».

Το μπρόκολο γίνεται κάθε μέρα και πιο δημοφιλές, εφόσον οι επιστήμονες απέδειξαν ότι το λαχανικό μπορεί επίσης να προστατεύει από την ανάπτυξη λίπους στο ήπαρ ή από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία του ήπατος και να οδηγήσει σε ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC) και ηπατικό καρκίνο με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.

Η καθηγήτρια Elisabeth Jeffery, του πανεπιστημίου του Ιλινόις στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε: «Αποφασίσαμε ότι ο καρκίνος του ήπατος χρειάζεται να μελετηθεί ιδιαίτερα λόγω της επιδημίας της παχυσαρκίας. Ξέρουμε ήδη ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους άνδρες. Έχουν σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος αν είναι παχύσαρκοι». Τέλος, ακόμη και άλλα λαχανικά - όπως το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα γογγύλια ίσως έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με το μπρόκολο.

Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Υγεία

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Προσλήψεις στις δομές απεξάρτησης έπειτα από δέκα χρόνια

Κατάθεση Πολάκη για τα περί «παραδικαστικού κυκλώματος»