Ικανοποιημένος εμφανίστηκε από την πορεία των συζητήσεων που είχε χθες με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης με αιχμή το θέμα των επενδύσεων, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών και Τεχνολογίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ (φωτογραφία). Δήλωσε μάλιστα πως η χρεοκοπία δεν είναι θέμα συζήτησης. «Θέμα μας είναι η στήριξη όλων των κρατών της ευρωζώνης και της Ελλάδας», είπε, ενώ κάλεσε τους Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο… «Σε δύσκολους καιρούς δεν πρέπει κανείς να σκύβει το κεφάλι αλλά να σηκώνει τα μανίκια, να πηγαίνει στο γραφείο δύο ώρες νωρίτερα, να φεύγει μια ώρα αργότερα και να βρει τους κατάλληλους εταίρους. Γι αυτό το λόγο είμαστε όλοι εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι ο γερμανικός Τύπος αντιμετώπισε με σκεπτικισμό την επίσκεψη του στην Αθήνα. «Ο κ. Πτώχευση φέρνει επενδυτές», ήταν ο χαρακτηριστικότερος τίτλος που χρησιμοποίησε η Frankfurter Allgemeine. «Επίσκεψη με καρότο και μαστίγιο» χαρακτήρισε την αποστολή Ρέσλερ η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel».
Οι πρώτες συμφωνίες
Όπως αποκάλυψε ο κ. Ρέσλερ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Έλληνα υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδη, αποτέλεσμα της πορείας των συνομιλιών ελλήνων και γερμανών επιχειρηματιών είναι ότι ήδη έχει υπογραφεί η πρώτη συμφωνία μικρομεσαίας επιχείρησης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που θα γίνει στην Καλαμάτα στον κλάδο ελαιουργίας (απόβλητα- πλίνθοι ελιάς) μεταξύ των εταιρειών OlioBric και εταιρεία Κλίμης και θα δημιουργήσει 50 θέσεις εργασίας. Άλλη μια επένδυση αφορά τον τομέα της αρχιτεκτονικής παρέμβασης στον τουρισμό μεταξύ ενός έλληνα και ενός γερμανού αρχιτέκτονα, αρχικά για ένα γήπεδο γκολφ σε τουριστική επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την κατασκευή αγωγών ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας υπεγράφη χθες μνημόνιο κατανόησης, το οποίο περιλαμβάνει τρία σημεία: διοικητική-τεχνική βοήθεια, επίλυση των εκκρεμών υποθέσεων με γερμανικές επιχειρήσεις και δυνατότητες χρηματοδότησης επενδύσεων στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα στη συμφωνία περιλαμβάνεται πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για ενίσχυση της χρηματοδότησης εμπορικών επενδύσεων ιδιαίτερα ΜμΕ, η ανάληψη πρωτοβουλίας της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας για τη δημιουργία αντίστοιχης Ελληνικής. Στο πλαίσιο της συμφωνίας ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου με το όνομα «Ελλάδα» μέσω του οποίου θα προσφέρεται σημαντική δανειοδοτική στήριξη σε γερμανικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα.
Ο κ. Ρέσλερ σημείωσε ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα αναφέροντας ότι η χώρα μας είναι ένας καλός επενδυτικός προορισμός καθώς όσοι επιθυμούν να επενδύσουν «θα επενδύσουν σε μια κοινή Ευρώπη».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν θα δοθούν στη χώρα μας και πότε οι γερμανικές αποζημιώσεις ανέφερε: «Έχω την βεβαιότητα ότι αυτή η συζήτηση θα αποτελέσει ένα πρόσκομμα. Να επικεντρωθούμε στην κρίση».
Συνάντηση με Παπανδρέου
Εν τω μεταξύ, στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα βγει ενισχυμένη από την κρίση, προέβη ο αντικαγκελάριος στη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη συνάντηση, η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, έγινε σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις γύρω από την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία. «Η επένδυση στην Ελλάδα είναι επένδυση του μέλλοντος», είπε στον κ. Ρέσλερ ο πρωθυπουργός, ενώ μίλησε για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας, ενώ ανέδειξε και τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που προωθούνται. Ο κ. Ρέσλερ έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που γίνονται εκ μέρους της Γερμανίας για την προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησής.
Με τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Ρέσλερ συζήτησε την κρίση στην ευρωζώνη, αλλά και τις προοπτικές γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος ανέφερε ότι η ανάληψη από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών πρωτοβουλίας για τη λήψη όλων εκείνων των απαραίτητων αποφάσεων που θα δημιουργήσουν ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους Γερμανούς βιομηχάνους προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα θέλει να είναι μια φιλοεπενδυτική και φιλοαναπτυξιακή χώρα, είπε από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της αναφορικά με τα δάνεια που λαμβάνει από τους Ευρωπαίους εταίρους και θα τα αποπληρώσει μέχρι το τελευταίο ευρώ.
Επενδύσεις στην ενέργεια
Με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Ρέσλερ συζήτησε τις επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος, ενώ ο υπουργός παρουσίασε το σχέδιο «Ήλιος» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα και την εξαγωγή της στη Δ. Ευρώπη. Σχετικά με το σχέδιο, ο κ. Ρέσλερ τόνισε μεν ότι υπάρχουν δυνατότητες εξαγωγής ηλιακής ενέργειας προς τη Γερμανία, αλλά και ότι θα υπάρξουν κάποια ερωτήματα που πρέπει να λυθούν όπως η διεύρυνση των δικτύων και η χρηματοδότηση όλων αυτών. Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι από κοινού και με την ΕΕ «θα είμαστε σε θέση να επιλύσουμε κι αυτά τα θέματα».
Τις επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς ενέργειας και περιβάλλοντος παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου
Εξάλλου, μιλώντας στο ελληνογερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ, ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για τις επενδυτικές ευκαιρίες, στις οποίες περιλαμβάνονται η εξοικονόμηση ενέργειας, η κατασκευή νέων δικτύων φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τη σύσταση τριών νέων εταιριών παροχής αερίου σε Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία -Θράκη, η έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου, στο πλαίσιο των προκηρύξεων σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, η κατάρτιση του Κτηματολογίου για την οποία θα ζητηθεί η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, η διαχείριση απορριμμάτων και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η αντιπολίτευση
«Η κυβέρνηση εμφανίζει ως σωτήρες τους γερμανούς καπιταλιστές που καταφθάνουν για να ληστέψουν και να αρπάξουν για δικό τους λογαριασμό, όσα περισσότερα μπορούν, από τη μόνιμη πτώχευση του λαού και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου», αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει: «Οι γερμανοί "επενδυτές" των διαφόρων Siemens όπως και τα άλλα μονοπώλια, ανεξάρτητα από εθνική προέλευση, θέλουν εργαζόμενους που θα δουλεύουν για ένα ξεροκόμματο. Κράτος και υποδομές να είναι στην υπηρεσία τους, ορυκτός και φυσικός πλούτος στο έλεός τους».
«Γιατί να επενδύσουν οι Έλληνες επιχειρηματίες όταν γνωρίζουν ότι στο τέλος θα πέσουν στα νύχια του γερμανικού αετού;», διερωτάται ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.