Η μεγαλύτερη ψηφιακή έγχρωμη φωτογραφία του ουρανού που κατασκευάστηκε ποτέ, δόθηκε στη δημοσιότητα από το ερευνητικό πρόγραμμα Sloan Digital Sky Survey-III (SDSS-III). Πρόκειται για μια σύνθεση από εκατομμύρια φωτογραφίες οι οποίες «συναρμολογήθηκαν» κατά την τελευταία δεκαετία, δημιουργώντας έτσι μια φωτογραφία τρισεκατομμυρίων πίξελ. Για να γίνει πιο κατανοητό το μέγεθός και η λεπτομέρειά της, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι θα χρειαζόταν 500.000 τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας για να την δει σε πλήρη ανάλυση!
Το διπλανό γράφημα, είναι ένα δείγμα του πλούτου της πληροφορίας που περιέχεται στη νέα φωτογραφία του SDSS-III.
Συγκεκριμένα, η φωτογραφία στο επάνω αριστερά τμήμα δείχνει την εικόνα που είχε ο SDSS-III από ένα μικρό κομμάτι ουρανού, που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία Messier 33 (M33). Στη φωτογραφία στο κέντρο επάνω, έχουμε μια πιο λεπτομερή εικόνα του M33, που απεικονίζει τους σπειροειδείς βραχίονες αυτού του γαλαξία, συμπεριλαμβανομένων και τον μπλε κόμβων έντονου σχηματισμού άστρων, που είναι γνωστές ως περιοχές «HII». Η επάνω αριστερά φωτογραφία «ζουμάρει», περισσότερο στον M33 και μας δείχνει το αντικείμενο NGC604, που είναι μια από τις μεγαλύτερες περιοχές «HII» του γαλαξία. Ορατές είναι επίσης είναι οι συστάδες και οι τοίχοι γαλαξιών που αποτελούν τις μεγαλύτερες δομές σε όλο το σύμπαν.
«Η εικόνα αυτή παρέχει δυνατότητες για πολλές νέες επιστημονικές ανακαλύψεις στα χρόνια που έρχονται», σύμφωνα με τον Bob Nichol, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth και επιστημονικού εκπρόσωπου του SDSS-III.
Η φωτογραφία βρέθηκε στο επίκεντρο των νέων δεδομένων που παρουσιάστηκαν από το SDSS-III στο 217ο ετήσιο συμπόσιο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ένωσης.
Σημειώνεται ότι το SDSS-III είναι ένα πολυετές πρόγραμμα που διεξάγει η «Συνεργασία SDSS-III», την οποία αποτελούν πολλά επιστημονικά ινστιτούτα από όλον τον κόσμο. Χρησιμοποιεί το τηλεσκόπιο στο παρατηρητήριο Apache Point στο Ν. Μεξικό για να πραγματοποιήσει τέσσερις έρευνες γύρω από τη σκοτεινή ενέργεια, τη δυναμική τη δομή και την εξέλιξη του γαλαξία και την αρχιτεκτονική των πλανητικών συστημάτων.
Μ. ΚΟΥΖΟΥΦΗ