Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχείο

Πολίτη έχεις μήνυμα

Πολίτη έχεις μήνυμα
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Του Γιώργου Καλλίνη

[email protected]

Οι φωτογραφίες που διέρρευσαν στον Τύπο με τα κακοποιημένα πρόσωπα των συλληφθέντων, προκάλεσαν «αναστάτωση» ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η ΔΗΜ.ΑΡ. ζήτησαν άμεση διερεύνηση για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των συλληφθέντων από την αστυνομία. Το ίδιο έπραξε και ο κ. Δένδιας, αργότερα. Το αποτέλεσμα θα είναι πιθανότατα να μην βρεθεί κάποια παράβαση από τους αστυνομικούς. Μακάρι να κάνω λάθος, αλλά μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να αποδοθούν ευθύνες στη συγκεκριμένη περίπτωση, την ώρα που πριν λίγο καιρό αθωώθηκαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι σε βίντεο φαίνεται να ξυλοκοπούν τον Κύπριο φοιτητή στη διάσημη υπόθεση «ζαρντινιέρα».

Τα πρόσφατα συμβάντα συνοψίζονται στη φράση «νόμος και τάξη». Η κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος τη Νέα Δημοκρατία και την ανοχή των άλλων δύο εταίρων, είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να κάμψει την αντίσταση των διαφωνούντων. Τις προηγούμενες εβδομάδες είδαμε βίντεο, των οποίων η γνησιότητα αμφισβητήθηκε, επίταξη εργασίας, παρεμπόδιση στους αγρότες να κλείσουν τους δρόμους και βίαιες συλλήψεις στους συνδικαλιστές που έκαναν κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας. Το μήνυμα ήταν σαφές: «η αντίδραση δεν θα γίνεται ανεκτή ακόμα και αν είναι δημοκρατικό, συνταγματικό σας δικαίωμα».

Τις τελευταίες μέρες υπήρχε όμως και δεύτερο μήνυμα: «Αν παρανομήσετε θα καταπατήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα σας». Το τελευταίο μήνυμα έγινε σαφές μετά από τις συλλήψεις των 4 δραστών μετά από τις ληστείες στην Κοζάνη. Τα δημοσιεύματα με μαρτυρίες συνηγόρων και οι φωτογραφίες ήταν σοκαριστικές και δεν αφήνουν περιθώρια για άλλα ενδεχόμενα: Οι συλληφθέντες έγιναν αντικείμενα βίαιας συμπεριφοράς και κατά και μετά τη σύλληψη. Κάθε άνθρωπος που μπορεί να διακρίνει την ψηφιακή επεξεργασία που έχουν υποστεί οι φωτογραφίες μπορεί να το καταλάβει. Μάλιστα διέρρευσαν και τις φωτογραφίες των δραστών στον Τύπο για να γίνει ευρύτερα αντιληπτό το παραπάνω μήνυμα.

Για να προσθέσει την προσβολή στον τραυματισμό, που θα έλεγαν σε άτσαλη μετάφραση και οι Αμερικάνοι, ο κ. Δένδιας συνέδεσε με δηλώσεις του τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας (λόγω της ενδεχόμενης σύνδεσης που εξετάζει η αντιτρομοκρατική μεταξύ των δραστών των ληστειών στην Κοζάνη με την επίθεση στο Mall στην Αθήνα) με την οικονομική ανάκαμψη. Πως το έκανε αυτό; Μα είναι απλό. Είπε ότι αν δίνουμε την εντύπωση στους επενδυτές ότι έχουμε τρομοκράτες, η αγορά δεν μας εμπιστευτεί. Οπότε καμία ανοχή και από οικονομικής άποψης.

Το δόγμα «νόμος και τάξη» προβάλλεται από την κυβέρνηση ως αντίβαρο για την κακή οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των ελλήνων πολιτών. «Μπορεί να είστε φτωχοί και οι φόροι να σας φτωχαίνουν και άλλο, αλλά τουλάχιστον θα αντιμετωπίζεται δια ροπάλου η αντίδραση και η παρανομία». Το δίκαιο βέβαια είναι η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει στο μέλλον με τον ίδιο τρόπο και πλούσιους φοροφυγάδες και ανθρώπους που πυροβολούν μέσα στο κέντρο της Αθήνας και πολιτικούς με νομικές ευθύνες. Νόμος και τάξη για όλους, όχι επιλεκτικά, είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει αυτή η παραδοσιακά συντηρητική με αυταρχικές τάσεις κυβέρνηση.

Η νέα επιστράτευση των ναυτεργατών αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Χθες το βράδυ η αστυνομία πήγε στο λιμάνι του Πειραιά για να αναγκάσει τους εργάτες να γυρίσουν στις θέσεις τους. Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα και περιμένουν και αυτοί τις εξελίξεις. Μετά από αυτούς πιθανώς να ακολουθήσουν και άλλοι, οι οποίοι θα ζητήσουν επίσης διαφορετικούς όρους στην γενικότερη επιβεβλημένη λιτότητα. Η σημαντική ερώτηση η οποία προκύπτει είναι, τώρα που η κοινωνία πήρε το μήνυμα της μηδενικής ανοχής στην αντίδραση, τι θα γίνει αν αποφασίσουν κάποιοι να μην το ακούσουν; Πόσους μπορεί να επιτάξει η κυβέρνηση χωρίς να χάσει τη λαϊκή της νομιμοποίηση και τη δημοκρατικότητα της;

Το άλλο ερώτημα που προκύπτει το οποίο αφορά στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φαίνεται να αποτελεί πολυτέλεια για τις μέρες που ζούμε. Όποιον τον απασχολεί πραγματικά, ας αξιολογήσει ο ίδιος τα δεδομένα.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Αρχείο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Πολίτη έχεις μήνυμα

Αναμένουν στους δρόμους οι αγρότες