Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ
Ξεναγήσεις πραγματοποιούν δύο χώροι πολιτισμού της πόλης μας δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να δει με έναν πιο ολοκληρωμένο τρόπο τις εκθέσεις που φιλοξενούν. Συγκεκριμένα ξενάγηση στη Βίλα Καπαντζή (Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης) και στην έκθεση «Still Life is …still alive» θα γίνει την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί πρόγραμμα περιήγησης με αφορμή την έκθεση «Facing Mirrors / Απέναντι στον καθρέφτη».
Η Νεκρή Φύση είναι ...ακόμη ζωντανή!
Η Νεκρή Φύση είναι ...ακόμη ζωντανή! Αυτό υποδηλώνει ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης «Still Life is …still alive» που παρουσιάζεται στη Βίλα Καπαντζή και στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της 15ης Μπιενάλε Νέων Μεσογείου.
Με αφορμή την ολοκλήρωσή της θα γίνει ξενάγηση για τους επισκέπτες της και ανοικτή συζήτηση, στην οποία θα παραστούν οι επιμελητές, οι καλλιτέχνες καθώς και φίλοι του ΜΙΕΤ και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 12.30 (30/10) και θα περιλαμβάνει, πέρα από την αναλυτική προσέγγιση της έκθεσης, και άγνωστα στοιχεία της ιστορίας της Βίλας Καπαντζή.
Τα έργα νεκρής φύσης που παραδοσιακά αφορούσαν μόνο την τέχνη της ζωγραφικής, στην έκθεση «Still Life is …still alive» ξεφεύγουν από τα περιορισμένο πλαίσιο του καμβά, εκτείνονται στο χώρο, δημιουργώντας εφήμερες καταστάσεις που δίνουν διέξοδο σε νέες μορφές σχέσεων. Με αυτό τον τρόπο παρουσιάζεται μια άλλη, διαφορετική εκδοχή της συμβίωσης που αποτελεί, άλλωστε, και το βασικό θέμα της 15ης Μπιενάλε Νέων της Μεσογείου.
Οι οκτώ νέοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση προτείνουν μια κοινοβιακή συνύπαρξη διαφορετικών προσώπων και αντικειμένων που διαμορφώνουν ένα διαδραστικό περιβάλλον στο πλαίσιο ενός σπιτιού, μιας οικίας, στη Βίλα Καπαντζή. Σε κάθε δωμάτιο της Βίλας -κτιρίου με πλούσια ιστορία- έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, βίντεο art, kinetic art σε μορφή εγκατάστασης, συνυπάρχουν στο χώρο και αφηγούνται διαφορετικές ιστορίες ανθρώπων, με αφορμή τα υλικά αντικείμενα.
Η έννοια της συμβίωσης αποκτάει έναν «πραγματικό» χαρακτήρα, μιας και στον ίδιο χώρο συνυπάρχουν άνθρωποι, αντικείμενα, αναμνήσεις, επισκέπτες, χρήσεις και ερμηνείες.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι: Στέλλα Αναστασάκη, Ηρακλής Γκουντάρας, Μάρω Ψύρρα. Με έργα τους συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Εύα Θεοδωρίδου, Μάρκος Καρέλλας, Ελίζα Μοσχοπούλου, Κώστας Πασχαλίδης, Αιμιλία Σερδάκη, Γιώργος Στεφάνου, Βασίλης Χατζόπουλος, Γιώργος Χλωρός.
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη 9.00-16.00, Πέμπτη 14.00-21.00, Σάββατο – Κυριακή 10.00-18.00. Σημείωση: Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή την Τετάρτη 26 και την Παρασκευή 28η Οκτωβρίου. Είσοδος ελεύθερη.
Απέναντι στον καθρέφτη
«Ενώπιον του φακού, είμαι συγχρόνως: αυτός που νομίζω ότι είμαι, αυτός που θέλω να νομίζω ότι είμαι, αυτός που ο φωτογράφος νομίζει ότι είμαι, και αυτός που χρησιμοποιεί για να εκθέσει την τέχνη του». Αυτά έγραφε ο Roland Barthes στο βιβλίο του «Φωτεινός Θάλαμος».
Στην έκθεση «Facing Mirrors / Απέναντι στον καθρέφτη», που φιλοξενείται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλονίκη-Σταυροδρόμι Πολιτισμών» και στις φιλοξενούμενες δράσεις της 3ης Μπιενάλε θα δούμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις στην απεικόνιση ενός προσώπου σε ένα πορτρέτο από πέντε καλλιτέχνες.
Ο Yasser Alwan (Ιράκ-ΗΠΑ) ενώνει στις φωτογραφίες του πορτρέτα διαφορετικών ανθρώπων, τους οποίους φωτογραφίζει στην εργασία τους και στο κοινωνικό τους περιβάλλον, «παίζοντας» με τις έννοιες του καθρέφτη και του αντικατοπτρισμού. Ο Gilbert Hage (Λίβανος) με τα πορτρέτα νέων, αλλά και ηλικιωμένων κατοίκων του Λιβάνου σχολιάζει την ανωνυμία και την παγκοσμιοποίηση σε σχέση με την ατομικότητα του προσώπου. Στα έργα του ο Hrair Sarkissian (Συρία) αποτυπώνει θρησκευόμενους άνδρες της Αιγύπτου που φέρουν το σημάδι της θρησκευτικής αφοσίωσης στο μέτωπό τους, τη zebiba. O Youssef Nabil (Αίγυπτος) με την ταινία του «Δεν έφυγες ποτέ» στην οποία πρωταγωνιστούν η Fanny Ardant και ο Tahar Rahim, σχολιάζει το θέμα της φυγής – επιστροφής και το αέναο ταξίδι ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «Όταν φτάνουμε σε μια ορισμένη στιγμή, φεύγουμε για μια άλλη, αλλά στην πραγματικότητα δεν πεθαίνουμε ποτέ». Στη φανταστική διήγηση του ο Raed Yassin (Λίβανος) στην ταινία του με τίτλο «Ποιος σκότωσε τον βασιλιά της Ντίσκο;» κατασκευάζει το πορτρέτο του πατέρα του μέσα από την εξερεύνηση του άλυτου προβλήματος της δολοφονίας του, ενώ την ίδια στιγμή οι θεατές μπορούν να δώσουν τη δική τους εκδοχή για τη λύση του μυστηρίου.
Το πρόγραμμα της περιήγησης στην έκθεση απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου, αλλά και στο ευρύ κοινό. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν γύρω από τα έργα των φωτογράφων σε μια προσπάθεια να εξετάσουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις στην τέχνη του φωτογραφικού πορτρέτου και να κατανοήσουν τις κοινωνικές, πολιτικές και συμβολικές προεκτάσεις τους.
Τα προγράμματα υλοποιούνται, κατόπιν ραντεβού, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:30-16:00. Οι σημμετέχοντες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τους 30. Είσοδος 0,50 €. Διάρκεια έκθεσης έως 3 Νοεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες: Μαρία Κοκορότσκου, υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΜΦΘ, τηλ. 2310.566716, e-mail: [email protected] (ώρες επικοινωνίας 9:00-16:30).