Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πόλεμος διαρκείας στην «καρδιά» της Ευρώπης

Οι ΗΠΑ έχουν αποκαλύψει εδώ και μέρες την επόμενη ημέρα μετά την ρωσική εισβολή

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ «ΤΥΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Του ΤΑΣΟΥ ΘΩΜΑ

Αυτή τη φορά ο Εμάνουελ Μακρόν δεν μάσησε τα λόγια του. Δεν προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ούτε να τηρήσει ένα διπλωματικό πρωτόκολλο που ούτως ή άλλως έχει πάει περίπατο. Μετά από 90 λεπτά συνομιλίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, το Ελιζέ είχε μόνο ένα πράγμα να πει: «τα χειρότερα είναι μπροστά μας». Η Γαλλία, η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που κοιτάει στα μάτια τον Πούτιν, έκλεινε το τηλέφωνο και το Κρεμλίνο έμενε πιο απομονωμένο και επικίνδυνο από ποτέ, έχοντας ήδη μετατρέψει την Γηραιά Ήπειρο σε πεδίο πολεμικής σύγκρουσης.

Ο Μακρόν, λοιπόν, αντέγραψε την αμερικανική πολιτική των τελευταίων εβδομάδων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες μετέδιδαν ζωντανά και επίσημα τις πληροφορίες που λάμβαναν από τις μυστικές τους υπηρεσίες, προειδοποιώντας τρεις φορές μέσω του ίδιου του Τζο Μπάιντεν πως η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία. Έτσι, και το Ελιζέ μετέφερε στον κόσμο την συνομιλία του Μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο, αποδίδοντάς του την ρήση πως στόχος της ρωσικής εισβολής είναι «να πάρει τον έλεγχο» ολόκληρης της Ουκρανίας.

Τούτη όμως η ρήση δεν προκαλεί μόνο φρίκη σε ανθρωπιστικά και αντιπολεμικά αντανακλαστικά, αλλά θέτει και νέα ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής. Είναι αλήθεια πως ο ρωσικός στρατός έχει συναντήσει ισχυρή αντίσταση, με τις ΗΠΑ όμως να διακηρύττουν μέσω της Τζεν Ψάκι πως θα παράσχουν όση βοήθεια μπορούν στην Ουκρανία με «κόκκινη γραμμή» να μην υπάρξει πόλεμος Ρωσίας – Αμερικής, ουσιαστικά αποκλείοντας μια και καλή την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που ζητά μετ’ επιτάσεως ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πώς θα μοιάζει, λοιπόν, η επόμενη ημέρα στην Ουκρανία με αυτά τα δεδομένα; Για να επιχειρήσουμε να απαντήσουμε θα γυρίσουμε πίσω στις 9 του Γενάρη. Εκείνη την ημέρα ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Andriy Zagorodnyuk, και σύμβουλος του ίδιου του Βολοντιμίρ Ζελένσκι έκρινε πως σε περίπτωση εισβολής ο ρωσικός στρατός θα προχωρήσει βαθιά στο ουκρανικό έδαφος και στη συνέχεια αποκάλυπτε τη στρατηγική του αντάρτικου που πρότεινε ο ίδιος να χρησιμοποιηθεί.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ζελένσκι έγραφε «Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής θα αντιμετωπίσουν αντιπάλους με υψηλά κίνητρα που πολεμούν σε οικείο περιβάλλον. Συνδυάζοντας τις στρατιωτικές μονάδες που υπηρετούν με βετεράνους μάχης, εφέδρους, μονάδες εδαφικής άμυνας και μεγάλους αριθμούς εθελοντών, η Ουκρανία μπορεί να δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες μικρές και εξαιρετικά κινητικές ομάδες ικανές να επιτεθούν στις ρωσικές δυνάμεις. Αυτό θα καταστήσει ουσιαστικά αδύνατο για το Κρεμλίνο να εγκαταστήσει οποιοδήποτε είδος διοίκησης στις κατεχόμενες περιοχές ή να εξασφαλίσει τις γραμμές ανεφοδιασμού του».

Σε άλλο σημείο ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας αναλύει: «Η ετοιμότητα των Ουκρανών να υπερασπιστούν τη χώρα τους δεν πρέπει να αμφισβητείται. Χιλιάδες εντάχθηκαν σε αυτοσχέδια τάγματα εθελοντών την άνοιξη του 2014, όταν η Ουκρανία βρισκόταν στα πρόθυρα να καταληφθεί από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου. Τις τελευταίες εβδομάδες, μια δημοσκόπηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου έδειξε ότι ένας στους τρεις Ουκρανούς θα ήταν έτοιμος να συμμετάσχει στην ένοπλη αντίσταση στη ρωσική κατοχή. Η ίδια δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι ένα επιπλέον 20% των Ουκρανών θα ήταν έτοιμοι να συμμετάσχουν σε προσπάθειες πολιτικής αντίστασης. Πράγματι, τα πάντα, από έρευνες κοινής γνώμης μέχρι εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν το γεγονός ότι μια ρωσική εισβολή θα ήταν βαθιά αντιδημοφιλής και οι δυνάμεις του Κρεμλίνου θα βρεθούν να λειτουργούν σε ένα εχθρικό περιβάλλον ιδανικό για ασύμμετρο πόλεμο».

Με λίγα λόγια ο ασύμμετρος πόλεμος που αναλύεται παραπάνω είναι αυτό που διεθνώς έχει περιγραφεί ως ένα «νέο Αφγανιστάν» στην Ευρώπη.

Κι αν αυτό είναι βέβαιο πως θα επιφέρει πλήγματα στη Ρωσία του Πούτιν, για να αντιληφθούμε την επόμενη ημέρα θα εμπιστευτούμε την πικρή αλήθεια που εκστομίζεται από αμερικανικά χείλη. Ο Τζο Μπάιντεν ώρες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των αμερικανικών κυρώσεων προς τη Ρωσία έκανε λόγο για μία «μακρά διαδικασία που θα πάρει χρόνο για να φανούν οι επιπτώσεις τους».

Ίσως να φαίνεται πρωτοφανές, ωστόσο, τα λόγια των ηγεσιών αυτή τη φορά αποκαλύπτουν το μέλλον, με τον Λευκό Οίκο να προετοιμάζει ουσιαστικά τον πλανήτη για έναν πόλεμο φθοράς μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, έναν πόλεμο μακροχρόνιο με αστάθμητο παράγοντα την άλλη υπερδύναμη των καιρών μας, την Κίνα.

Σε αυτό τον πόλεμο η Ευρώπη είναι και θα είναι στο επίκεντρο, πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτισμικά, ίσως όμως όχι ως «πρωταγωνιστής» της Ιστορίας που γράφεται ξανά με αίμα στην Ήπειρο μας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κλειστή η Εγνατία Οδός μετά από καραμπόλα με 50 ΙΧ – Πολλοί τραυματίες (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Χιόνια στα ορεινά του δήμου Λαγκαδά - Πού υπήρξαν προβλήματα

Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ