Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιάννης και Αχιλλέας, δύο ξεχωριστοί δρομείς στο Μαραθώνιο (ΦΩΤΟ)

Ξεχωρίζουν ανάμεσα στους 21.000 δρομείς που θα τρέξουν και στη Θεσσαλονίκη

O Γιάννης και ο Αχιλλέας από την Πτολεμαΐδα είναι δύο από τους δρομείς που θα ξεχωρίζουν ανάμεσα σε άλλους 21.000 από πέντε ηπείρους και 54 χώρες που θα συμμετάσχουν στις 2 Απριλίου στον 12ο Διεθνή Μαραθώνιο "Μέγας Αλέξανδρος". Ο 16χρονος Γιάννης Μητρούλης, ο οποίος πάσχει από μια μορφή μυϊκής δυστροφίας, που του στέρησε την κινητικότητα, ξεκινώντας το πρωί της ερχόμενης Κυριακής από την Πέλλα θα "τρέξει" 42 χιλιόμετρα με το αναπηρικό του αμαξίδιο έχοντας ως οδηγό τον 51 ετών φίλο του, Αχιλλέα Τσακιλτζίδη.

Διαγνώστηκε με μυϊκή δυστροφία στα 6,5

"Ο Γιάννης από μικρός δεν μπορούσε να ανέβει τις σκάλες και περπατούσε στις μύτες των ποδιών. Το 2006 αρχίσαμε να πηγαίνουμε σε γιατρούς για να δούμε τι έχει και αρχικά διαγνώστηκε μυϊκή δυστροφία Becker (σ.σ. νόσημα που χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια μυϊκής μάζας και αδυναμία λόγω εκφύλισης των σκελετικών, λείων και καρδιακών μυών) και αργότερα μυϊκή δυστροφία Duchenne (σ.σ. ένα νευρομυϊκό νόσημα που χαρακτηρίζεται από ταχέως προοδευτική μυϊκή αδυναμία και απώλεια μυϊκής μάζας λόγω εκφυλισμού των σκελετικών, των λείων και των καρδιακών μυϊκών ινών). Αυτό που έχει ο Γιάννης είναι γενετικό, έχει το γονίδιο η μητέρα του. Μεταδίδεται μόνο στα αγόρια. Η κόρη μας δεν έχει πρόβλημα. Ο Γιάννης από τα 12 του κινείται με καροτσάκι, δεν μπορεί να κουνήσει τα πόδια και έχει μειωμένη κινητικότητα στα χέρια" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατέρας του, Αποστόλης Μητρούλης.

Η γνωριμία του Γιάννη με τον Αχιλλέα

Ο Γιάννης Μητρούλης, που σήμερα είναι μαθητής της Α' Λυκείου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την γνωριμία του με τον Αχιλλέα και τη συμμετοχή του στον πρώτο Μαραθώνιο στην Αθήνα, το 2013, λέει: "Ήμασταν στο Πνευματικό Κέντρο στην Πτολεμαΐδα και με ρώτησαν αν θέλω να πάρω μέρος στον Μαραθώνιο. Στην αρχή δεν κατάλαβα τι θα κάναμε αλλά είπα 'ναι' και έτσι γνωριστήκαμε με τον Αχιλλέα. Ανάλογα με τα μαθήματά μου και τον ελεύθερο χρόνο μου πηγαίναμε στη Βλάστη και αλλού και κάναμε προπονήσεις. Έτσι πήγαμε το 2013 στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία και ήθελα να ξαναπάμε σε Μαραθώνιους και έτσι έγινε. Θέλουμε να πάμε στο εξωτερικό. Στις ρόδες του αμαξιδίου μου είναι γραμμένο το μήνυμα που θέλουνε να στείλουμε: η ζωή τρέχει, τρέχα μαζί μου. Κι επίσης για να μπορούν να μετακινούνται οι άνθρωποι που κινούνται με καροτσάκι να είναι προσβάσιμοι οι δρόμοι, γιατί πολλές φορές παρκάρουν αυτοκίνητα σε ράμπες. Εγώ για παράδειγμα δυσκολεύομαι πολλές φορές όταν πηγαίνω για τις φυσιοθεραπείες μου".

Το μήνυμα του Αχιλλέα

Ο Αχιλλέας Τσακιλτζίδης, που είναι οδηγός του Γιάννη, σπούδασε στο ΤΕΦΑΑ στη Θεσσαλονίκη και παρά την επιθυμία του να γίνει γυμναστής και να ασχοληθεί με ΑμεΑ τελικά έγινε ελεύθερος επαγγελματίας.

"Με τον Γιάννη γνωριστήκαμε στις 4 Απριλίου του 2013 μετά από δική μου επιθυμία για συμμετοχή σε αγώνα μαζί και κάποιο άτομο με κινητικά προβλήματα. Λόγω άνεσης χρόνου μπορούσα να ασχοληθώ με το τρέξιμο και ήθελα να το μοιραστώ με κάποιο παιδί που στερείται κίνησης. Το πρότεινα σε κάποιον από τον τοπικό σύλλογο της Πτολεμαΐδας και έτσι γνωριστήκαμε με τον Γιάννη και κάναμε διαδρομές και προπονήσεις για να τρέξουμε στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Εκείνη τη χρονιά ήμασταν μόνο εμείς με αναπηρικό αμαξίδιο. Μας δέχτηκαν υπό τον όρο να ξεκινήσουμε στο τέλος γιατί είχαν τον φόβο μην προκύψει κάποιο θέμα υγείας. Τα πράγματα πήγαν καλύτερα απ' ό,τι περιμέναμε, περάσαμε 7500 κόσμο και τερματίσαμε σε 4 ώρες. Από το 2013 τρέξαμε με τον Γιάννη σε τέσσερις Μαραθωνίους και ο φετινός θα είναι ο πέμπτος. Κάναμε κι άλλους αγώνες και έτσι γνωριστήκαμε με τον Βασίλη Γερογιάννη, ο οποίος έτρεχε μόνος του και είχε μια κόρη, τη Μαριαλένα, η οποία είχε κινητικά προβλήματα. Έτσι ξεκίνησε και αυτός να τρέχει με την κόρη του όπως κάναμε εμείς. Τον Νοέμβριο του 2016, στον μαραθώνιο της Αθήνας, στην εκκίνηση υπήρχαν 6 αμαξίδια μαζί με τους βοηθούς" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αχιλλέας Τσακιλτζίδης.

Μιλώντας για το μήνυμα που θέλουν να περάσουν στον κόσμο με τη συμμετοχή τους στους Μαραθώνιους, λέει: "Στο αμαξίδιο του Γιάννη στους τροχούς έχουμε γράψει 'η ζωή τρέχει τρέξε μαζί μου' για να δώσουμε το μήνυμα στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να βγουν στους δρόμους και να κινηθούν. Οι δρόμοι βέβαια είναι προβληματικοί αλλά μπορεί να βρεθεί λύση. Χρειάζεται παιδεία και αυτό προσπαθούμε να το μεταφέρουμε σε όλο τον κόσμο και να γίνει τρόπος ζωής. Επίσης εκείνο για το οποίο θεωρώ σημαντικό και πρέπει να τονιστεί είναι ότι το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αναγνωρίσει τις μητέρες ατόμων με μυϊκές δυστροφίες ως βοηθούς ΑμεΑ, γιατί αυτές οι γυναίκες 24 ώρες το 24ωρο φροντίζουν τα παιδιά τους και πρέπει να παίρνουν τουλάχιστον ένα βοήθημα".

Γκαλά για την ενίσχυση της Μονάδας Νευρομυικών Παθήσεων του ΑΧΕΠΑ

Ο Γιάννης και ο Αχιλλέας θα είναι οι αληθινοί πρωταγωνιστές του γκαλά που διοργανώνεται απόψε, στις 20.00, στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης από την MDA Ελλάς - Σωματείο Φροντίδας Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις και τη Volgswagen στο πλαίσιο της χορηγίας του 12ου Μαραθωνίου "Μέγας Αλέξανδρος". Στην εκδήλωση θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Ο τερματισμός" σε σκηνοθεσία Ελιάνας Αμπραβανέλ. Τα έσοδα από το συμβολικό αντίτιμο των 5 ευρώ για την προβολή του ντοκιμαντέρ θα διατεθούν για τη λειτουργία της Μονάδας Νευρομυϊκών Παθήσεων του ΑΧΕΠΑ (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ