Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πούτιν – Λαβρόφ: Ο διάλογος από… απόσταση ασφαλείας για εισβολή στην Ουκρανία

Τι συζήτησαν οι δύο άνδρες για ενδεχόμενη ρωσική εισβολή – Τι αναφέρει ο διεθνής Τύπος - Ζελένσκι: «Ημέρα ενότητας» του ουκρανικού λαού η 16η Φεβρουαρίου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακήρυξε «ημέρα ενότητας» την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου, δηλαδή την ημέρα που πολλά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ως πιθανή για να εξαπολύσει η Ρωσία μια επίθεση.

«Μας είπαν ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης. Εμείς θα την μετατρέψουμε σε ημέρα ενότητας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του προς το έθνος, καλώντας τους Ουκρανούς να υψώσουν την ουκρανική σημαία.

Λίγο νωρίτερα, ο Ζελένσκι προέτρεψε αξιωματούχους, πολιτικούς και επιχειρηματίες που πρόσφατα έφυγαν από την Ουκρανία να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσα σε 24 ώρες. «Είναι καθήκον σας, σε μια τέτοια κατάσταση, να είστε μαζί μας, με τον ουκρανικό λαό. Προτείνω να επιστρέψετε στην πατρίδα σας μέσα σε 24 ώρες και να σταθείτε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, της διπλωματίας και του λαού μας», τόνισε.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένοι βουλευτές και επιχειρηματίες έφυγαν από τη χώρα το Σαββατοκύριακο, αφού οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες συνέστησαν στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν επειγόντως την Ουκρανία.

«Επιστρέψτε στον λαό και τη χώρα σας, που ήταν η πηγή των εργοστασίων και της περιουσίας σας», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ: Η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία «εκτός κι αν προκληθούμε»

Η Ρωσία «δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία εκτός κι αν προκληθούμε», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, εκτός κι αν προκληθούμε να το κάνουμε», είπε ο Ρώσος πρέσβης, που εκπροσωπεί τη Ρωσία στις Βρυξέλλες από το 2005.

«Εάν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε εάν αντεπιτεθούμε. Ή εάν αρχίσουν να σκοτώνουν κατάφωρα Ρώσους πολίτες οπουδήποτε, στο Ντονμπάς ή αλλού», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε αυτήν την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται τις ουκρανικές δυνάμεις εδώ και 8 χρόνια.

Ο Τσιζόφ προειδοποίησε ότι μια ουκρανική «πρόκληση» θα μπορούσε να ωθήσει το Κρεμλίνο να αντιδράσει.

«Αυτό που εννοώ ως «πρόκληση» είναι ότι μπορούν να οργανώσουν ένα επεισόδιο εναντίον των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς, να τις προκαλέσουν, κατόπιν να τις πλήξουν με όλες τις δυνάμεις τους, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο μια αντίδραση της Ρωσίας, ώστε να αποφύγουν μια ανθρωπιστική καταστροφή στα σύνορά τους», σημείωσε.

Παράλληλα, την προθυμία του Βλαντιμίρ Πούτιν  να δώσει χώρο στη διπλωματία εξέφρασε με δηλώσεις του στο CNN ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ότι η Ουκρανία είναι ένα μόνο μέρος του συνολικού προβλήματος ασφαλείας που διακρίνει η Ρωσία στον κόσμο. Η Ουκρανία «αποτελεί μόνο ένα μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας που επιζητά η Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, «απαιτούσε πάντα διπλωματία και διαπραγματεύσεις και ζητούσε ουσιαστικές εγγυήσεις για τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Ο Λαβρόφ ζήτησε από τον Πούτιν να συνεχιστεί ο διάλογος

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνομιλία που είχε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ζήτησε να δοθεί χρόνος στη διπλωματία, τονίζοντας μάλιστα ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μέχρι να εξαντληθεί η συζήτηση και η διαπραγμάτευση, φτάνοντας σε μια σύγκρουση, την οποία κανείς δεν επιθυμεί.

«Υπάρχουν πάντα πιθανότητες… Μου φαίνεται ότι οι δυνατότητες δεν έχουν εξαντληθεί...Σε αυτό το στάδιο, θα πρότεινα να συνεχίσουμε… », δήλωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απαντώντας στο ερώτημα του Ρώσου προέδρου αν έχει νόημα να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες, με τον διάλογο να γίνεται μπροστά στις κάμερες.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν παρουσιάζεται να απάντησε λέγοντας «εντάξει». Ο διάλογος σύμφωνα με δημοσιεύματα προβλήθηκε στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

https://twitter.com/Andrew__Roth/status/1493204290764251139?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1493204290764251139%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1212011%2Fpeskof-sto-cnn-o-poutin-einai-prothumos-na-diapragmateuthei%2F

 

Γκουτέρες: Η εγκατάλειψη της διπλωματίας ισοδυναμεί με βουτιά στον γκρεμό

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί βαθύτατα για την ουκρανική κρίση και τις «αυξημένες εικασίες» για μία στρατιωτική σύγκρουση, προτρέποντας τους ηγέτες του κόσμου να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να ηρεμήσουν την κατάσταση.

«Πολύ απλά δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ούτε καν την πιθανότητα μίας τέτοιας καταστροφικής αντιπαράθεσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους αφότου γευμάτισε με πρεσβευτές του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε νωρίτερα πως άκουσε ότι η Τετάρτη θα μπορούσε να είναι η ημέρα μίας ρωσικής εισβολής. Η Μόσχα υποστήριξε ότι ήταν έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο με τη Δύση για την εκτόνωση της κρίσης, ενώ οι ΗΠΑ σημείωναν πως η Ρωσία ενίσχυε τις στρατιωτικές δυνατότητές της κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

«Ήρθε η ώρα για εκτόνωση της έντασης και αποκλιμάκωση των ενεργειών στην περιοχή. Δεν υπάρχει χώρος για εμπρηστική ρητορική. Οι δημόσιες τοποθετήσεις θα πρέπει να έχουν στόχο να μειώσουν την ένταση, όχι να τη φουντώσουν», είπε ο Γκουτέρες.

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε ξεχωριστές συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. Ακολούθως διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι θα παραμείνει «πλήρως αφοσιωμένος τις επόμενες ώρες και ημέρες» στην ουκρανική κρίση.

Ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών απαιτεί από όλα τα κράτη-μέλη να «απέχουν στις διεθνείς σχέσεις από την απειλή ή χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους».

«Η εγκατάλειψη της διπλωματίας για μία αντιπαράθεση δεν είναι ένα βήμα που υπερβαίνει μία γραμμή, είναι μία βουτιά στον γκρεμό», τόνισε ο Γκουτέρες. «Συνοπτικά, η έκκληση μου είναι η εξής: Μην απορρίψετε την ειρήνη», συμπλήρωσε.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δεν έχει ανακοινώσει σχέδια για την εκκένωση ή τη μετεγκατάσταση των περίπου 1.600 υπαλλήλων του στην Ουκρανία, εκ των οποίων 220 είναι ξένοι υπήκοοι και σχεδόν 1.400 είναι Ουκρανοί, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ