Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Tριήμερο εθνικό πένθος στο Νεπάλ

Στη μνήμη των θυμάτων της ισχυρής σεισμικής δόνησης που στοίχισε την ζωή σε περισσότερους από 5000 ανθρώπους ...

O πρωθυπουργός του Νεπάλ Σουσίλ Κοϊράλα κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη μνήμη των θυμάτων της ισχυρής σεισμικής δόνησης που στοίχισε την ζωή σε περισσότερους από 5000 ανθρώπους και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους δωρητές σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εμφάνισής του.

«Στη μνήμη των Νεπαλέζων, των αδελφών από τις ξένες χώρες, των ηλικιωμένων και των παιδιών που έχασαν την ζωή τους σε αυτό τον φονικό σεισμό, αποφασίσαμε να κηρύξουμε τριήμερο εθνικό πένθος αρχής γενομένης από σήμερα», δήλωσε ο Σουσίλ Κοϊράλα.

Στο μεταξύ αποκλεισμένοι παραμένουν χιλιάδες άνθρωποι σε απομακρυσμένα χωριά και πόλεις σε ολόκληρη την χώρα όπου περιμένουν καρτερικά να φθάσει η βοήθεια, τέσσερις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Η κυβέρνηση δεν έχει προς το παρόν καταφέρει να αξιολογήσει το πλήρες εύρος των ζημιών που προκάλεσε η σεισμική δόνηση των 7,9 βαθμών που συγκλόνισε την χώρα το Σάββατο και οι ομάδες διάσωσης δεν έχουν μπορέσει να προσεγγίσουν πολλές ορεινές περιοχές.

Στο Τζαριμπάρ, ένα χωριό στη λοφώδη συνοικία Γκόρκα του Νεπάλ που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο, η Σουντάλια έσκαβε με ώρες με τα γυμνά της χέρια στα συντρίμμια του σπιτιού της που κατέρρευσε το Σάββατο. Η ίδια ανέσυρε τις σορούς των δύο της παιδιών, της 10χρονης κόρης της και του 8χρονου γιου της.

Το τρίτο της παιδί, ηλικίας 4 ετών, γλύτωσε από θαύμα.

Στην περιοχή Μπαρπάκ, βορειότερα, τα ελικόπτερα που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ένα ασφαλές σημείο προκειμένου να προσγειωθούν. Σήμερα, οι στρατιώτες ξεκίνησαν με λεωφορεία να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές και έπειτα πεζή να διασχίσουν την ενδοχώρα.

Στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από το Λάπρακ, ένα άλλο χωριό στην περιοχή.

Ένας τοπικός αξιωματούχος υπηρεσιών ασφαλείας εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα 1.600 από τα 1.700 σπίτια της περιοχής έχουν ισοπεδωθεί. Τα ελικόπτερα ρίχνουν φορτία με τρόφιμα και προμήθειες ελπίζοντας ότι οι επιζώντες θα μπορέσουν να τα περισυλλέξουν.

Στο Σιντχουπαλσόκ, που βρίσκεται σε απόσταση 3,5 ωρών βορειοανατολικά από το Κατμαντού, ο σεισμός προκάλεσε κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 1.182 άνθρωποι και να τραυματιστούν σοβαρά 376. Τοπικός αξιωματούχος εξέφρασε φόβους ότι πολλοί άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι και απηύθυνε έκκληση για την αποστολή περισσότερης βοήθειας.

«Υπάρχουν εκατοντάδες σπίτια όπου οι ομάδες διάσωσης δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν» είπε ο Κρίσνα Ποκαρέλ, διοικητής της περιοχής.

«Υπάρχουν ελλείψεις σε καύσιμα, οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες και από το Κατμαντού δεν φθάνει αρκετή βοήθεια».

Η διεθνής βοήθεια έχει άρχισει να καταφθάνει στο Νεπάλ, η διανομή της ωστόσο γίνεται με αργούς ρυθμούς λόγω κυρίως των μετασεισμών που έχουν ως αποτέλεσμα να κλείνει περιοδικά το αεροδρόμιο.

Οι μετασεισμοί, που προκαλούν ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές στις υποδομές της χώρας, και η έλλειψη κεφαλαίων έχουν περιπλέξει τις προσπάθειες διάσωσης σε αυτήν την φτωχή χώρα των 28 εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκεται μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας.

Στο Κατμαντού νέοι και συγγενείς των θυμάτων σκάβουν στα ερείπια των κτιρίων.

«Το να περιμένουμε τη βοήθεια είναι περισσότερο βασανιστικό από το να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι» είπε ο Πράντιπ Σούμπα, που αναζητά τις σορούς του αδελφού του και της κουνιάδας του στα χαλάσματα του ιστορικού πύργου Νταραχάρα του Κατμαντού.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν σήμερα την περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των επιχειρήσεων διάσωσης.

Στην πρωτεύουσα, όπως επίσης και σε άλλες πόλεις, χιλιάδες άνθρωποι κοιμούνται στα πεζοδρόμια, τους δρόμους και τα πάρκα, πολλοί κάτω από αυτοσχέδιες σκηνές.

Στα νοσοκομεία επικρατεί συνωστισμός, ενώ το νερό, τα τρόφιμα και το ρεύμα αποτελούν δυσεύρετα αγαθά.

Ο σεισμός που σημειώθηκε το Σάββατο στο Νεπάλ προκάλεσε το θάνατο 5.057 ανθρώπων, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε νωρίτερα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είναι τραυματίες, διευκρίνισε ο υπεύθυνος του υπουργείου για τη διαχείριση καταστροφών Ραμεσουόρ Ντανγκάλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ