Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner
xalvas-loukas

Χαλβάς Λουκάς, με γεύσεις όπως παλιά!

Ο Χαλβάς Λουκάς φέρνει στο τραπέζι μας λιχουδιές ζυμωμένες στο χέρι με μεράκι

*Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από το 1945 οι εποχές μπορεί να άλλαξαν, όμως η πιο γλυκιά συνήθεια δεν έχει αλλάξει... ο  Χαλβάς Λουκάς! Φέρνει στο πιάτο μας γεύση όπως παλιά, τόσο στην Καθαρά Δευτέρα, όσο και κάθε άλλη εποχή. Ένα θρεπτικό σνακ για όλες τις ώρες. Το εργαστήριο παραδοσιακού χειροποίητου χαλβά των αδερφών Λουκά βρίσκεται στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης και ο Γιώργος Λουκάς έχουν τα ηνία της επιχείρησης τα τελευταία χρόνια. Κρατούν την ίδια συνταγή Πολίτικου Χαλβά που έφεραν στις αποσκευές τους οι παππούδες τους όταν έφτασαν στη Θεσσαλονίκη. Χρησιμοποιούν εκλεκτές πρώτες ύλες, κερδίζουν νέους πελάτες και απογειώνουν την φήμη των προϊόντων τους.

Η διαδικασία παρασκευής περιλαμβάνει κάποια βασικά βήματα με στόχο να βγει αφράτη υφή και η πλούσια γεύση. Αφού καβουρδίσουν το σουσάμι και το πολτοποιούν για να δώσει το πλούσιο και θρεπτικό ταχνίνι, το βάζουν στα μπασίμια τα μπακιρένια σκεύη σε σχήμα ημισέληνου- περιμένοντας την καυτή καραμέλα να ετοιμαστεί. Την ίδια ώρα η ζάχαρη βράζει σε σιρόπι το οποίο κατόπιν ψήνεται και ζυμώνεται για μιάμιση ώρα φτάνοντας τους 120 βαθμούς κελσίου και παίρνοντας μία λευκή κρεμώδη μορφή. Στην λευκή αυτή καραμέλα που λέγεται και αγκντάς, προστίθεται επίσης και μία μικρή ποσότητα από τσουένι ή χαλβαδόριζα, που δίνει το λευκό χρώμα και τις ίνες στον παραδοσιακό χαλβά.

 

xalvas-loukas

Το πιο απαιτητικό κομμάτι είναι το ζύμωμα στο χέρι ενώ το υλικό βρίσκεται στα χάλκινα μπασίμια. Αυτό απαιτεί δεξιοτεχνία και δυνατά χέρια.

Για τα παιδιά ο χαλβάς είναι ένα λαχταριστό γλύκισμα. Ο Γιάννης και ο Γιώργος Λουκάς ήταν τυχεροί που είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πώς φτιάχνεται αυτό το γευστικό προϊόν. Ουσιαστικά γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα στο εργαστήρι του χαλβά. Οι μυρωδιές από την προετοιμασία της καραμέλας, από το ταχίνι, από το τελικό προϊόν όταν αυτό έβγαινε για να τοποθετηθεί στα δοχεία συσκευασίας, είναι χαραγμένες στη μνήμη τους.

xalvas-loukas

 

xalvas-loukas

 

xalvas-loukas

Θυμούνται τους παππούδες αλλά και τον πατέρα τους να ζυμώνουν με μεράκι και αγάπη  χαλβά στο παλιό εργαστήριο δίπλα στο τούρκικο προξενείο, πριν γίνει η πρώτη μετακόμιση στον Εύοσμο το 1968, για να ακολουθήσει η δεύτερη μετακόμιση λίγα χρόνια μετά, τη δεκαετία του ’90, στη Μενεμένη. Όταν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους αποφάσισαν να απασχοληθούν επαγγελματικά με την οικογενειακή επιχείρηση. Δεν επαναπαύτηκαν στις δάφνες των προγόνων τους, μα εμπλούτισαν την παραγωγή με νέα προϊόντα. Μπορεί ο πατέρας τους, ο κύριος Στέφανος, να είχε δώσει έμφαση στις κλασσικές γεύσεις, όμως τα δύο αδέρφια αποφάσισαν να πάνε ένα βήμα παραπέρα. 

Έτσι σήμερα, έπειτα από αναζήτηση, δημιουργικούς πειραματισμούς και προσθήκη εκλεκτών υλικών, η επιχείρηση διαθέτει 15 γεύσεις χαλβά (βανίλια, σταφίδα, σύκο, πορτοκάλι, φουντούκι, ολικής άλεσης, μέλι, κελυφωτό φιστίκι, κάστανο, κακάο, κράνμπερι, φιστίκι, φρουκτόζη, κουβερτούρα, αμύγδαλο). Επίσης στο εργαστήριο παράγεται γευστικό καρυδόπαστο και το νέο αμυγδαλόπαστο. Πρόκειται για μοναδικά προϊόντα που κερδίζουν όλο και περισσότερους πελάτες τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων, γιατί είναι πολύ θρεπτικά, super τροφές, χωρίς φοινικέλαιο.

xalvas-loukas

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 300 σημεία πώλησης, 150 στην Αθήνα, ενώ τα προϊόντα μπορείτε να τα βρείτε και σε άλλες πόλεις. Παράλληλα οι χαλβάδες ταξιδεύουν και στο εξωτερικό με εξαγωγές στην  Αυστραλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Πολωνία, τη Σουηδία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία,  τη Λετονία και τη Ρουμανία.

xalvas-loukas

 

Ένα γλύκισμα με την μεγαλύτερη θρεπτική αξία

Με πρώτη ύλη το ταχίνι (φυσικό προϊόν το οποίο αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι που ψήνεται είτε αποφλοιωμένο είτε με το φλοιό του (ολικής άλεσης) και έπειτα αλέθεται), ο χαλβάς θεωρείται super food! Η κατανάλωσή του στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να συμβάλλει στην πρόσληψη πρωτεϊνών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Βοηθά στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, στον μεταβολισμό, στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη διατήρηση της οστικής μάζας, ενώ θεωρείται μια από τις πιο αντιοξειδωτικές τροφές κατά του καρκίνου.

Σε συνδυασμό με την κουβερτούρα, το κακάο, το μέλι και τους ξηρούς καρπούς ο χαλβάς είναι ένα θρεπτικό έδεσμα όχι μόνο για την περίοδο της νηστείας, μα για κάθε στιγμή!

xalvas-loukas

 

INFO

  • ΑΦΟΙ ΛΟΥΚΑ ΟΕ
  • T. 2310764362
  • Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: lukas.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ