Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ειρήνη Καλού - Δήμητρα Κοκοτίνη: Δύο γυναίκες στην ηγεσία του Αρείου Πάγου

Οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκοτίνη επιλέχθηκαν για την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Δύο γυναίκες, ανώτατοι δικαστικοί που κατείχαν θέσεις αντιπροέδρων στο ανώτατο δικαστήριο μέχρι πρότινος, θα βρεθούν στην ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, η Ειρήνη Κάλου θα είναι η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου και η Δήμητρα Κοκοτίνη θα βρεθεί στη θέση της εισαγγελέως του ΑΠ.

Για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη, η οποία πρόσφατα υπήρξε πρόεδρος του ποινικού τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η κυρία Καλού είχε χειριστεί το σύνολο της ανάκρισης για την υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς και άλλες σημαντικές θέσεις. Είχε επιλεγεί ως αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου πριν από ένα χρόνο και θα παραμείνει στην Προεδρία του Αρείου Πάγου για μία ακόμη διετία.

Η Ειρήνη Καλού θα διαδεχθεί τον Βασίλειο Πεππα αποχωρεί από την προεδρία του Αρείου Πάγου στις 30 Ιουνίου, τυπικά, και η Δήμητρα Κοκοτίνη την Ξένη Δημητρίου που αποχωρεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες, το πολιτικό θερμόμετρο έχει χτυπήσει “κόκκινο” με τη Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο για “εξόφθαλμη αντιθεσμική διαδικασία”.

Την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης έστειλε επιστολή – πρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας του συναίνεση για τα νέα πρόσωπα, ώστε να ολοκληρωθεί η εκκρεμής διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αρνητική: ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έκανε λόγο για «εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία» και υποστήριξε πως «είναι αδύνατον να συναινέσει η Νέα Δημοκρατία σε κάτι τέτοιο».

«Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγιωτόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ