Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σε ετοιμότητα η Χαλκιδική για ενδεχόμενο πυρκαγιάς

Υψηλός ο κίνδυνος για πρόκληση πυρκαγιάς σήμερα στο νομό

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι δήμοι του νομού Χαλκιδικής για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς. Καθαρισμοί ξερών χόρτων, επιτήρηση σημείων σε δασώδεις περιοχές από εθελοντές και πυροσβέστες, αλλά και λειτουργία νέων κλιμακίων πυροσβεστικής βοηθούν στην πρόληψη.

Έτοιμος για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο πυρκαγιάς είναι ο δήμος Κασσάνδρας. «Από πέρυσι λειτουργεί και δεύτερο κλιμάκιο στην Κασσάνδρα και στην Αγία Παρασκευή. Είμαστε προετοιμασμένοι, ενώ παράλληλα έχουμε καθαρίσει χωράφια και οικόπεδα από ξερά χόρτα. Αντιλαμβάνεστε πως με μια βροχή η βλάστηση μπορεί να ξαναθεριέψει όμως κάνουμε ότι είναι δυνατό για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πάρουν πχ φωτιά ξερά χόρτα» ανέφερε στο «ΤyposThes» η δήμαρχος Κασσάνδρας κ. Αναστασία Χαλκιά.

 

Δημότες Σιθωνίας για επιτήρηση στο δάσος

pyrosbestiki2.jpg

«Υπάρχει ετοιμότητα και συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και εθελοντικές ομάδες που επιτηρούν το δάσος. Είμαστε στις επάλξεις. Όμως αντιλαμβάνεστε πως αν έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα θα δυσκολευτούμε περισσότερο. Αν είναι πιο ήπια θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα και να φέρουμε εις πέρας το σβήσιμο πχ μιας φωτιάς. Πάντως υπάρχουν περιοχές στο δάσος που έχουν να καθαριστούν χρόνια. Επίσης πχ όταν έγινε ο καθαρισμός πέρυσι στον Μαρμαρά και ξύλευαν, έμειναν πίσω μικρά κλαδιά που έπειτα μπορεί να πάρουν φωτιά και να έχουμε πυρκαγιά», μάς ανέφερε ο δήμαρχος Σιθωνίας κ. Κυπαρίσσης Ντέμπλας. Πρόσθεσε δε πως από σήμερα Σάββατο 10/7 θα προσληφθούν 10 άτομα από το δήμο Σιθωνίας που θα βοηθούν στην επιτήρηση στο δάσος με στόχο την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση μιας φωτιάς. «Ουσιαστικά θα επιβλέπουν την περιοχή», σημείωσε ο ίδιος. Να σημειωθεί πως λίγες μέρες πριν είχε ξεσπάσει φωτιά από κεραυνό σε δασική έκταση στον Παρθενώνα του δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 60 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα.

 

Νέο κλιμάκιο στην Ουρανούπολη εντός καλοκαιριού

 

Με ένα νέο κλιμάκιο πυροσβεστικής στην Ουρανούπολη εντός του καλοκαιριού θα ενισχύσει τις δυνάμεις της δασοπροστασίας ο δήμος Αριστοτέλη.

Όπως δήλωσε στο «ΤyposThes» ο δήμαρχος κ. Στέλιος Βαλιάνος: «εποχικό κλιμάκιο θα τεθεί με πρωτοβουλία του δήμου σε λειτουργία μέσα στο επόμενο διάστημα στην Ουρανούπολη για καλύτερη επιτήρηση στο θέμα της δασοπροστασίας, ενώ ήδη λειτουργεί στην Ολυμπιάδα». Εξάλλου ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχει καλή συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας.

Τι αναφέρει ο χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

Πολύ μεγάλη προσοχή απαιτείται από όλους σήμερα Σάββατο, καθώς σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπάρχει υψηλός κίνδυνος για πρόκληση πυρκαγιάς στην περιοχή της Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το χάρτη, η Χαλκιδική, αλλά και η Θάσος, βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 3.

Επίσης, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για άλλες περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

-Περιφέρεια Κρήτης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ