Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα ελληνικά πρωταγωνίστησαν σε εκδήλωση του Πανεπιστήμιου της Πρίστινα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Οι γλώσσες ενώνουν πολιτισμούς, σηματοδοτούν την ιστορία μεταξύ τους και τους δεσμούς μεταξύ των κοινωνιών. Η ελληνική γλώσσα πρωταγωνίστησε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα με πρωτοβουλία του Γραφείου Συνδέσμου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Πρίστινα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας που γιορτάζεται κάθε χρόνο.

Η χρήση του Ελληνικού αλφάβητου στην γραφή της Αλβανικής γλώσσας ήταν το κεντρικό θέματης ομιλίας που πραγματοποίησε η Καθηγήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σταυρούλα Μαυρογένη, που επισήμανε την σημασία αλλά και το ρόλο της ελληνικής γλώσσας στην μετέπειτα δημιουργία και έκφραση των αλβανικών κειμένων στο πέρασμα των χρόνων. «Άνθρωποι των γραμμάτων του 19ου αιώνα χρησιμοποίησαν την ελληνική γραφή για να δημιουργήσουν τα πρώτα κείμενα τους, να εκφραστούν και να εκφράσουν τη λόγια ιστορία στην περιοχή», ανέφερε η κ. Μαυρογένη.

mera_ellinikis_glossas.jpg

Η εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της ελληνικής γλώσσας πραγματοποιήθηκε στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Πρίστινα με την παρουσία πρυτανικών αρχών και εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας του Κοσόβου. Η Ελληνίδα Πρέσβης Ελένη Βακάλη, στον χαιρετισμό έναρξης της εκδήλωσης τόνισε τη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων στο πέρασμα των χρόνων στις σχέσεις μεταξύ των λαών και των κοινωνιών αλλά και τη διαχρονική παρουσία της ελληνικής γλώσσας στον γραπτό και προφορικό λόγο. Διαβάζοντας το απόσπασμα της Γαλλίδας φιλολόγου και ελληνίστριας JaquilinedeRomily, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το να μαθαίνεις, να σκέφτεσαι, να είσαι ακριβής, να ζυγίζεις τα λόγια σου, να ακούς τον άλλο είναι η ικανότητα να επιλέγεις και είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσεις την τρομακτική βία που αυξάνεται γύρω μας. Ο λόγος είναι ένα οχυρό ενάντια στη βιαιότητα. Όταν δεν γνωρίζουμε, όταν δεν μπορούμε να εκφραστούμε, όταν ο λόγος δεν είναι επαρκώς διατυπωμένος, γιατί η σκέψη είναι αόριστη και μπερδεμένη, ό,τι απομένει είναι γροθιές, χτυπήματα και αγριότητα».

Μεταξύ των αναμνηστικών δώρων που προσφέρθηκαν στην βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Πρίστινα ήταν και βιβλία από τις Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας που είχαν προσκληθεί στην εκδήλωση από το Γραφείο Συνδέσμου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Πρίστινα, με αφορμή την εκδήλωση. Κοινός τόπος όλων των παρευρισκόμενων ήταν η συμφωνία για την άμεση αναζήτηση μελλοντικών συνεργασιών μεταξύ των φορέων εκπαίδευσης και εκδόσεωντων δύο πλευρών.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν φοιτητές του Πανεπιστημίου που έχουν διδαχθεί την ελληνική γλώσσα αλλά και πολλοί που επιθυμούν την διδασκαλία της αλλά και την επίσκεψη τους στην Ελλάδα και την φοίτηση τους σε Ελληνικά Πανεπιστήμια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η νεαρή ZanaXoxhaπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Αρχαιολογία και στην Ιστορία της Τέχνης στην Θεσσαλονίκη με υποτροφία από το Ελληνικό κράτοςκαι όπως λέει χαρακτηριστικά πραγματοποίησε το όνειρο της αφού «αν θέλεις να σπουδάσεις Αρχαιολογία, που αλλού θα πας από την Ελλάδα; Ήταν πολύ δύσκολα στην αρχή γιατί δεν ήξερα καθόλου τη γλώσσα, αλλά οι καθηγητές εκεί με βοήθησαν πάρα πολύ. Οι γλώσσες μοιάζουν μεταξύ τους αλλά πιο πολύ μοιάζουν οι άνθρωποι που εκφράζονται με τη γλώσσα τους με τον ίδιο τρόπο».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ