Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ακτινογραφία» για όλα τα σχολεία της χώρας - Έλεγχος αν αντέχουν σε μεγάλο σεισμό

Πώς θα ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτίρια της χώρας

Στην απαραίτητη «εμπειρία πεδίου» που κατάφερε να αποκομίσει η ελληνική αποστολή που βρέθηκε στην Τουρκία μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναφέρθηκε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως σημείωσε, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, όσοι βρέθηκαν στα χαλάσματα, είδαν από κοντά τα αποτελέσματα του φαινομένου και μπόρεσαν να δουν τις μετατοπίσεις των κτιρίων και τις καταρρεύσεις αρκετών από αυτών.

«Υπάρχουν δεκάδες βίντεο που μπορούμε να μελετήσουμε επιστημονικά, γιατί μπορούμε να δούμε σε πραγματικό χρόνο τι έγινε. Έχουμε πάρει χιλιάδες εικόνες με καταρρεύσεις κτιρίων. Μαζί με τον κ. Καρύδη που συνόδευε τη αποστολή έχουμε πλήρη εικόνα της τυπολογίας των ζημιών στις κατασκευές», ανέφερε αρχικά ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα το «πολύτιμο αυτό υλικό μπορεί να το αξιοποιήσει η επιστημονική κοινότητα για την έρευνα, που περνά σε εφαρμογή μέσα από τους αντισεισμικούς κανονισμούς».

Ο έλεγχος των σχολείων

Παράλληλα, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών αναφέρθηκε και σε ένα προληπτικό πρόγραμμα αντισεισμικής προστασίας των σχολείων που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα θα γίνουν έλεγχοι στατικότητας όλων των σχολικών μονάδων, με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας.

«Το κάθε σχολείο έχει τη δική του ανθεκτικότητα και την δική του τρωτότητα. Θα ακτινογραφήσουμε όλα τα σχολεία της χώρας» υπογράμμισε.

«Το κάθε σχολείο θα έχει την ταυτότητα του, το σχέδιο του και θα κάνει ασκήσεις, ώστε όταν εκδηλωθεί μία σεισμική δραστηριότητα να υπάρχει ετοιμότητα», πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Μέσα από αυτά θα πρέπει να γίνει σε κάθε σχολείο εκπαίδευση και στους καθηγητές» συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.

Ο κίνδυνος των διατηρητέων

Τέλος, όσον αφορά στα διατηρητέα κτίρια, ο κ. Λέκκας επανέλαβε ότι υπάρχουν κανονιστικές διατάξεις για τα παλαιά κτίρια από τον ΟΑΣΠ.

«Μέσα από τις επιτροπές και επιστημονική κοινότητα έχουμε νέες οδηγίες και για τα παλαιά κτίρια, για τα κτίρια χωρίς τοιχοποιία και για τα κτίρια με οπλισμένο σκυρόδεμα» ανέφερε ο κ. Λέκκας, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει το θέμα των ελέγχων, καταλήγοντας ότι οι έλεγχοι σε όλα τα δημόσια κτίρια θα είναι υποχρεωτικοί από δω και πέρα.

Πηγή: in.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσία: Ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε από τη φυλακή - Άγνωστο το πού βρίσκεται
Οι συνεργάτες του Ναβάλνι ήταν προετοιμασμένοι για μια πιθανή μεταφορά του σε πιο αυστηρή αποικία μετά την καταδίκη του τον Αύγουστο σε επιπλέον 19...
Ρωσία: Ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε από τη φυλακή - Άγνωστο το πού βρίσκεται
Google: Τι έψαξαν οι Έλληνες το 2023 – Οι δημοφιλέστερες αναζητήσεις
Ο τράπερ Sin Boy και ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν οι δύο πιο δημοφιλείς αναζητήσεις σε πρόσωπα – Τα πιο πολλά «πότε;», «γιατί;» και «τι είναι;» της...
Google: Τι έψαξαν οι Έλληνες το 2023 – Οι δημοφιλέστερες αναζητήσεις
Νέα Αριστερά: Κριτική για μέτρα για γήπεδα - «Συλλογική τιμωρία ομάδων, φιλάθλων»
«Η αυτονόητη καταδίκη της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του άτυχου αστυνομικού υπαγορεύει σοβαρότητα, συγκεκριμένα μέτρα και κυρίως αναγνώριση των...
Νέα Αριστερά: Κριτική για μέτρα για γήπεδα - «Συλλογική τιμωρία ομάδων, φιλάθλων»