Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι 4+1 τρόποι για δροσερό αυτοκίνητο χωρίς air condition

Υπάρχουν τρόποι –και μάλιστα οικονομικοί- να διατηρήσετε την καμπίνα του αυτοκινήτου πιο δροσερή

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους οδηγούς που θέλουν να κρατήσουν δροσερή την καμπίνα του αυτοκινήτου τους.

Με το αμάξωμα εκτεθειμένο στον ήλιο, η καμπίνα του αυτοκινήτου μετατρέπεται γρήγορα σε… φούρνο το καλοκαίρι ακόμη και έπειτα από σχετικά μικρό χρονικό διάστημα έκθεσης.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι –και μάλιστα οικονομικοί- να διατηρήσετε την καμπίνα πιο δροσερή και να προστατέψετε παράλληλα τις πλαστικές, μεταλλικές και υφασμάτινες επιφάνειές της από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, χωρίς τη χρήση air condition.

Η σκιά ως ο απόλυτος σύμμαχος

Σύμφωνα με το car and motor, καθοριστικό ρόλο στο να διατηρηθούν στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου όσο πιο χαμηλές θερμοκρασίες γίνεται παίζει αναμφίβολα ο χώρος στάθμευσης που έχουμε επιλέξει. Εφόσον υπάρχει η επιλογή τοποθετούμε το αυτοκίνητο σε σκιερό μέρος που μπορεί να προστατέψει το αμάξωμα από την άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Κάλυψη και… απόκρυψη πάνε μαζί

Στην περίπτωση που δεν μπορούμε να σταθμεύσουμε το αυτοκίνητό μας σε μέρος που προσφέρει σκιά, το επόμενο σημαντικό μέτρο που μπορούμε να λάβουμε είναι να προστατέψουμε το εσωτερικό του από τον ήλιο καλύπτοντας τα παράθυρά του.

Για τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων η καλύτερη λύση είναι η ηλιοπροστασία που μπορεί να τοποθετηθεί τόσο στο εμπρός όσο και το πίσω παρμπρίζ και να μπλοκάρει εντελώς την ακτινοβολία του ήλιου.

Ο πιο αποδοτικός και οικονομικός τρόπος χρήσης είναι να τοποθετήσετε την ηλιοπροστασία εξωτερικά του παρμπρίζ, ενώ για τα πλαϊνά παράθυρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκίαστρα με βεντούζα πάνω στο τζάμι.

Συνολικά πάντως ο πλέον αποδοτικός τρόπος να κρατήσετε πιο δροσερή την καμπίνα του αυτοκινήτου είναι να χρησιμοποιήσετε ημικουκούλα που καλύπτει (και προστατεύει) και την οροφή και μειώνει λίγο ακόμη την θερμοκρασία που αναπτύσσεται.

Παράλληλα και ειδικά αν έχετε καθίσματα με δερμάτινες επενδύσεις ή επενδύσεις τύπου δερματίνης και βινυλίου, το άπλωμα μιας πετσέτας θαλάσσης από πάνω τους θα κάνει τεράστια διαφορά, ενώ θα τις προστατέψει και από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες.

«Σπάσε» τα παράθυρα

Επόμενο βήμα στην καταπολέμηση των υψηλών θερμοκρασιών στην καμπίνα είναι να αφήσουμε λίγο ανοιχτό ένα από τα παράθυρα του αυτοκινήτου. Έτσι ο ζεστός αέρας δεν θα παγιδεύεται μέσα στην καμπίνα και δεν θα συνεισφέρει στην αύξηση της θερμοκρασίας των πλαστικών και μεταλλικών επιφανειών.

Αντηλιακές μεμβράνες

Κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μπλοκάρουν τηνν υπεριώδη ακτινοβολία οι αντηλιακές μεμβράνες στα παράθυρα του αυτοκινήτου μειώνουν αισθητά την θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο εσωτερικό, σε σχέση με ένα αυτοκίνητο που δεν φέρει τέτοιες μεμβράνες.

Ξύλινα καλύμματα καθισμάτων

Μπορεί να μην είναι πλέον στη μόδα, ωστόσο τα ξύλινα καλύμματα των καθισμάτων μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οδηγό και συνοδηγό. Λόγω πάχους το ξύλινο κάλυμμα δημιουργεί μια σεβαστή απόσταση του σώματος από το κάθισμα με αποτέλεσμα να επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα σε αυτή τη «δύσκολη» περιοχή κρατώντας παράλληλα πιο δροσερά και λιγότερο ιδρωμένα τα σημεία του σώματος που έρχονται σε επαφή με αυτό (πλάτη και πόδια).

Πηγή: in.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκκληση Ζελένσκι για επείγουσες παραδόσεις όπλων
«Η τρομοκρατία πρέπει πάντα να ηττάται και όποιος μας βοηθάει να σταθούμε απέναντι στη ρωσική τρομοκρατία είναι ένας αληθινός υποστηρικτής της ζωής»,...
Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκκληση Ζελένσκι για επείγουσες παραδόσεις όπλων
ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις
«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει την υπόθεση»
ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις