Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το χρονικό της τραγωδίας των Τεμπών με 57 νεκρούς – Η νύχτα που πλήγωσε την Ελλάδα

Οι δραματικές στιγμές της 28ης Φλεβάρη του 2023 που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των Ελλήνων

Ένας χρόνος από την εθνική τραγωδία των Τεμπών, ένα δυστύχημα που θα μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη και το θυμικό όλων των Ελλήνων αλλά πολύ περισσότερο στους ανθρώπους που έχασαν κάποιον δικό τους μέσα στα μοιραία βαγόνια. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ζητούν δικαίωση για τις 57 ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα εκείνο το βράδυ σε εκείνο το τρένο που είχε ως τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη, με πολλούς επιβάτες του να είναι νέοι που φοιτούσαν στην πόλη, αλλά ποτέ δεν έφτασε...

Απόγευμα Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2023 το Intercity 62 αναχώρησε στις 19:22 από τον Σταθμό Λαρίσης με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Στη διαδρομή αυτή υπάρχουν δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ένα ανόδου προς Θεσσαλονίκη και ένα καθόδου προς Αθήνα. Στον σταθμό των Παλαιοφαρσάλων το τρένο καθυστερεί αρκετά λόγω βλάβης στην ηλεκτροκίνηση των γραμμών. Λίγο πριν τις 23:00 ξεκινά και πηγαίνει από το αντίθετο ρεύμα για αποφυγή ηλεκτροπληξίας και επανέρχεται μετά στη γραμμή ανόδου. Στη Λάρισα αποβιβάζονται 80 επιβάτες και δύο λεπτά αργότερα αναχωρεί με 352 επιβάτες.

Τότε γίνεται το γνωστό μοιραίο λάθος. Ο σταθμάρχης δεν επαναφέρει με το κλειδί τη γραμμή σε τροχιά ανόδου και έτσι η αμαξοστοιχία επί 12 λεπτά κινείται στο ρεύμα καθόδου και στην ίδια γραμμή όπου κινείται η εμπορική αμαξοστοιχία.

Μέσα στο τρένο με τα εμπορεύματα υπάρχουν δύο άτομα προσωπικό και η διαδρομή που εκτελούσαν ήταν Θεσσαλονίκη - Λάρισα. Στις 23:21 το Intercity 62 και η εμπορική αμαξοστοιχία συγκρούονται.

Τα τέσσερα πρώτα βαγόνια εκτροχιάζονται και τα δύο πρώτα τυλίγονται στις φλόγες ενώ ακούγονται εκρήξεις.

Η πρώτη κλήση έγινε στο 112 όπου ανέφεραν ότι εξετράπη η αμαξοστοιχία. Μετά τα πρώτα λεπτά οι κλήσεις στο 112 και το ΕΚΑΒ ήταν συνεχείς και όλες έκαναν λόγο για εκτροχιασμό.

Τα δύο νοσοκομεία, το Γενικό Λάρισας και το Πανεπιστημιακό τίθενται σε επιφυλακή. Τα πρώτα ασθενοφόρα που φτάνουν είναι με τραυματίες με βαριές κακώσεις και άλλα με πιο ελαφριές.

Στις 03:00 τα ξημερώματα της 1η Μαρτίου φτάνει στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ο πρώτος νεκρός. Από εκείνη τη στιγμή και μετά αρχίζει να γίνεται πλήρως αντιληπτό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία τραγωδία αφού τα ασθενοφόρα αρχίζουν και παραλαμβάνουν νεκρούς.

Με το πρώτο φως της ημέρας τα σωστικά συνεργεία βλέπουν αυτό που όλοι φοβούνταν, τη νέα εθνική τραγωδία.

Οι διασώστες κάνουν λόγο για θερμοκρασίες πάνω από 1200 βαθμούς μέσα στα βαγόνια που φλέγονταν το προηγούμενο βράδυ. Οι νεκροί αυξάνονται συνεχώς.

 

Το μεσημέρι της Τετάρτης παραιτείται ο τότε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλής και συλλαμβάνεται ο σταθμάρχης Λάρισας.

«Είναι θλιβερή μέρα. Όλοι όσοι έχουμε βρεθεί εδώ, εκφράζουμε την οδύνη και τη θλίψη, οι σκηνές είναι συγκλονιστικές. Οι σκέψεις όλων είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Θα διερευνήσουμε με απόλυτη σοβαρότητα και διαφάνεια τα αίτια αυτού του τραγικού συμβάντος. Ό,τι πούμε τώρα θα είναι πρώιμο και στην ουσία με αυτό τον τρόπο βεβηλώνουμε τους ανθρώπους που χάνουμε. Να δείξουμε όλοι μας ψυχραιμία και να μείνουμε σε αυτό. Θα κάνουμε τα πάντα για να μην αφήσουμε τίποτα κάτω από το χαλί», ήταν τα λόγια του πρώην υπουργού, Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Αφού επέστρεψε υπέβαλε την παραίτησή του λέγοντας: «Δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος».

Την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου έφτασαν στα Τέμπη για να δουν από κοντά το τι έχει συμβεί.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό που βιώνουμε σήμερα ως χώρα. Μιλάμε για μία ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μας σήμερα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα με τους συγγενείς των θυμάτων. Υποχρέωσή μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες και από εκεί και πέρα να ταυτοποιήσουμε τις σορούς. Από εκεί και πέρα, ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο».

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε κηρύξει τη χώρα σε τριήμερο Εθνικό Πένθος.

Οι έρευνες στο σημείο ολοκληρώνονται μέσα σε λίγες ημέρες, ο χώρος ασφαλτοστρώνεται και οι αμαξοστοιχίες μεταφέρονται στην τοποθεσία Κουλούρι.

Οι κηδείες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους γίνονται μέσα στο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα. Και από εκείνη την ημέρα αρχίζει η δικαστική διερεύνηση η οποία συνεχίζεται δίχως κανένα αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα.

Από το βράδυ της τραγωδίας και για περίπου έναν μήνα οι συγκεντρώσεις ήταν αρκετές σε πολλές πόλεις της χώρας, με μικρούς και μεγάλους να γίνονται μια φωνή για τις 57 ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα.

Οι γονείς και συγγενείς των θυμάτων είναι ενωμένοι και μαζί προσπαθούν να φέρουν στο φως την αλήθεια κάνοντας λόγο για συγκάλυψη και ευθύνες μέσα από λάθη χρόνων.

 

Οι συγγενείς «δεν ζουν» απλά υπάρχουν με ένα αγκάθι μέσα τους, αυτό της απουσίας των δικών τους ανθρώπων, τους οποίους έχασαν μέσα σε δευτερόλεπτα εκείνη τη μαύρη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου.

Έναν χρόνο μετά οι πληγές είναι ανοιχτές και δεν θα κλείσουν. Έναν χρόνο μετά η αλήθεια δεν έχει έρθει στο φως. Έναν χρόνο μετά οι 57 ψυχές ζητούν δικαίωση...

 

Μεσίστιες οι σημαίες και ενός λεπτού σιγή στο ΑΠΘ για την επέτειο των Τεμπών

Μεσίστιες θα κυματίζουν σήμερα, ένα χρόνο μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, οι σημαίες στο ΑΠΘ και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στις εκπαιδευτικές διαδικασίες στη μνήμη των θυμάτων, πολλοί από τους οποίους ήταν φοιτητές του Ιδρύματος.

Σε ανακοίνωση τους οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ κάνουν λόγο για «μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της χώρας» και προσθέτουν ότι η σημερινή μέρα «συνιστά υπόμνηση της ευθύνης των αρμοδίων αρχών να αποδώσουν την πρέπουσα δικαιοσύνη και του δικού μας χρέους να τιμούμε τη μνήμη των ψυχών που χάθηκαν». 

«Ήταν παιδιά, αδέρφια και γονείς, ήταν φίλοι και σύντροφοι. Το ΑΠΘ πλήρωσε βαρύ φόρο τιμής αίματος. Πολλοί και πολλές από αυτούς, ήταν φοιτητές και φοιτήτριες της Θεσσαλονίκης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η απουσία τους από τα αμφιθέατρα, οι κενές καρέκλες στη βιβλιοθήκη, οι φωτογραφίες της ορκωμοσίας που δεν πρόλαβαν, θα βαραίνουν για πάντα τη συλλογική μας συνείδηση», υπογραμμίζουν οι Πρυτανικές Αρχές. 

Τέλος, επισημαίνουν ότι «ως γονείς και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ως συνάδελφοι και πολίτες, συναισθανόμαστε βαθιά τον πόνο των γονιών και των οικείων των θυμάτων αυτής της τραγωδίας και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους» και ότι «δεν θα ξεχάσουμε κανέναν τους».

Το ΠΑΜΑΚ ζητά από την Πολιτεία και τις Δικαστικές Αρχές να προχωρήσουν στην απόδοση δικαιοσύνης για το δυστύχημα στα Τέμπη

Έκκληση στην Πολιτεία και τις Δικαστικές Αρχές «να προχωρήσουν στην απόδοση δικαιοσύνης, με πιστότητα στην αλήθεια, με συνείδηση της μοναδικότητας της ανθρώπινης ζωής» απευθύνουν τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε ψήφισμα που εξέδωσαν για τη συμπλήρωση ενός έτους από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. 

Όπως αναφέρουν τα μέλη της Συγκλήτου «αναλογιζόμενα τη σιδηροδρομική τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη, που σημάδεψε το νου και την καρδιά ενός ολόκληρου λαού, σεβόμενα την ημέρα μνήμης των 57 αθώων θυμάτων που η αδράνεια της πολιτείας δεν κατάφερε να προστατέψει,  θέλοντας να συμμετέχουν στο πένθος των οικογενειών των ανθρώπων που «έφυγαν» αιφνίδια και άδικα και, έναν χρόνο μετά, παλεύουν ακόμα να βρεθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι του δυστυχήματος, τιμώντας ιδιαιτέρως τους τρεις φοιτητές του Πανεπιστημίου μας που το νήμα της ζωής τους κόπηκε πριν έναν χρόνο στις ράγες», ομόφωνα αποφάσισαν να μην πραγματοποιηθούν εξετάσεις την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, και τα εξεταζόμενα μαθήματα της ημέρας αυτής να μετατεθούν ως τα Τμήματα κρίνουν, μέχρι και το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024.

Η Σύγκλητος του ΠΑΜΑΚ ζητά από την Πολιτεία «να προστατεύει την ακεραιότητα των πολιτών της, ώστε να αποτραπεί κάθε παρόμοιο γεγονός στο μέλλον και η έννοια της ευθύνης να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο».

Η εισαγγελική παρέμβαση του Αρείου Πάγου 

Υπενθυμίζεται πως προ ολίγων ημερών, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη παρήγγειλε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σοφία Αποστολάκη, να ερευνηθεί και να απαντηθεί κάθε ερώτημα -καταγγελία συνηγόρων και συγγενών των θυμάτων για την πιθανή ύπαρξη εύφλεκτων και τοξικών ουσιών στον χώρο, την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος, με πιθανή απώλεια αποδεικτικών στοιχείων κ.λπ. για την υπόθεση της τραγικής σιδηροδρομικής σύγκρουσης στα Τέμπη.

Ειδικότερα, η κ. Αδειλίνη στην παραγγελία της, αναφέρει ότι «επιτακτική παρίσταται η ανάγκη να μεριμνήσετε, ώστε να ερευνηθεί και να απαντηθεί, μετά από αξιολόγηση, κατά την κρίση σας, κάθε ισχυρισμός και καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους, ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους».

Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός υπογραμμίζει στην παραγγελία της ότι «διαμαρτυρίες και καταγγελίες συγγενών θυμάτων για αναπάντητα ερωτήματα, αποδεικτικά στοιχεία που δεν ελήφθησαν υπόψη ή δεν εκτιμήθηκαν σωστά, ανακριτικές ενέργειες που παραλείφθηκαν, ακόμα και για συγκάλυψη ευθυνών από τη δικαιοσύνη, εξακολουθούν να διαχέονται στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, υποστηριζόμενες και από μερίδα του Τύπου».

Αναλυτικότερα, η παραγγελία της κυρίας Αδειλίνης έχει ως εξής:

«Προς την κα Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας

Με το υπ' αριθ. πρωτ. 1706/1-3-2023 έγγραφο-παραγγελία μας σας αναθέσαμε την ανώτατη εποπτεία του ανακριτικού έργου της υπόθεσης των Τεμπών, σύμφωνα με το άρθρο 32 εδαφ. α΄ του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Είναι αδιαμφισβήτητες οι υπεράνθρωπες προσπάθειες τις οποίες εδώ και ένα έτος καταβάλλουν οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές για τη διερεύνηση σε βάθος και στον ταχύτερο δυνατό χρόνο του ως άνω εγκλήματος, μη φειδόμενες χρόνου και μόχθου, όπως άλλωστε οφείλουμε, ώστε να επιτευχθεί ο εντοπισμός όλων των υπαιτίων και η παραπομπή τους σε δίκη σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο, στόχος στον οποίο αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ κοντά, αλλά ο οποίος επ' ουδενί δεν αποτελεί αυτοσκοπό, ούτε και μπορεί να αντιστρατεύεται την ίδια την απονομή της δικαιοσύνης, οδηγώντας σε συγκεκριμένες ανακριτικές ενέργειες ή αποκλείοντας άλλες, τυχόν επιβεβλημένες για την ανεύρεση της αλήθειας.

Οι ασκούντες το λειτούργημα του συνηγόρου της υποστήριξης της κατηγορίας ή της υπεράσπισης στην υπόθεση αυτή αλλά και το σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας και όχι μόνο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ποτέ άλλοτε στη δικαστική μας ιστορία δεν επιτεύχθηκε κάτι ανάλογο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε αυτή η λειτουργία της δικαιοσύνης να είναι αυτονόητη και συνήθης και όχι εξαιρετική.

Στο πιο πάνω πλαίσιο, όπως σας είναι γνωστό, σας έχουμε διαβιβάσει αμελλητί κάθε υπόμνημα και αίτημα συγγενών θυμάτων που μας υποβλήθηκε, συμπεριλαμβανομένων και των καταγγελιών τους για τα αίτια της πρόκλησης έκρηξης πυρός, την ύπαρξη διάφορων εύφλεκτων και τοξικών ουσιών στο χώρο, την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος, με πιθανή απώλεια αποδεικτικών στοιχείων κλπ, που άλλωστε έχουν υποβληθεί αυτοτελώς και σε σας και στον Εφέτη Ανακριτή, προκειμένου να διερευνηθούν, έχετε δε προβεί, όπως γνωρίζουμε, στις απαιτούμενες προς τούτο ενέργειες.

Παρά τα ανωτέρω όμως, διαμαρτυρίες και καταγγελίες συγγενών θυμάτων για αναπάντητα ερωτήματα, αποδεικτικά στοιχεία που δεν ελήφθησαν υπόψη ή δεν εκτιμήθηκαν σωστά, ανακριτικές ενέργειες που παραλείφθηκαν, ακόμα και για συγκάλυψη ευθυνών από τη δικαιοσύνη, εξακολουθούν να διαχέονται στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, υποστηριζόμενες και από μερίδα του Τύπου.

Κατόπιν αυτών επιτακτική παρίσταται η ανάγκη να μεριμνήσετε, ώστε να ερευνηθεί και να απαντηθεί, μετά από αξιολόγηση, κατά την κρίση σας, κάθε ισχυρισμός και καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους, ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωτοφανής επιλογή παίκτη στον «Εκατομμυριούχο» - Δεν άκουσε το κοινό (VIDEO)
Η ερώτηση για την κίνηση της Αθήνας, το κοινό και η απόφαση του παίκτη που άφησε τον Αρναούτογλου με το στόμα ανοιχτό
Πρωτοφανής επιλογή παίκτη στον «Εκατομμυριούχο» - Δεν άκουσε το κοινό (VIDEO)