Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιατί ένας μεγάλος σεισμός στην Τουρκία πρέπει να ανησυχεί την Ελλάδα

O καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης απαντά στον Τύπο Θεσσαλονίκης

Της Κωνσταντίνας Καδέρη

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τη Δευτέρα (4/3) στις 20:39 (ώρα Ελλάδας), στην περιοχή Γενίτζε, του νομού των Δαραδανελλίων (Τσανάκκαλε) της βορειοδυτικής Τουρκίας, με το εστιακό βάθος του σεισμού να εντοπίζεται στα 10,44 χλμ. Εκτός από τα Δαρδανέλλια και τους γειτονικούς νομούς, ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη, με τους σεισμολόγους να εκτιμούν ότι είναι πιθανός ένας μεγάλος σεισμός  στο τμήμα του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας που περνάει νότια της Κωνσταντινούπολης στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolou, πέθανε ένα άτομο που πήδηξε από τον δεύτερο όροφο στην Προύσα φοβούμενο ότι θα καταρρεύσει το κτίριο.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης, λέγοντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης πως «πρόκειται για έναν σχετικά μικρό σεισμό που έγινε στα βορειοδυτικά της Τουρκίας πάνω στη στεριά, γεγονός που δεν χρειάζεται να μας ανησυχεί, καθώς δεν φαίνεται να αποτελεί μέλος μιας γενικότερης διέγερσης στην περιοχή του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας που είναι ιδιαίτερα σεισμικά ενεργή. Προς το παρόν μονάχα ως ένα μεμονωμένο γεγονός μπορούμε να το δούμε»

Τι συμβαίνει με το ρήγμα της Ανατολίας – Γιατί υπάρχει φόβος για την Κωνσταντινούπολη

Ο σεισμός που σημειώθηκε έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία για την Κωνσταντινούπολη, με τους σεισμολόγους της γειτονικής χώρας να κάνουν λόγο ότι η χθεσινή δόνηση είναι ένας «προάγγελος» του μεγάλου σεισμού που περιμένουν στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη η ανησυχία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι «πάνω στον τεκτονικό σχεδιασμό του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας που περνάει από τη θάλασσα του Μαρμαρά, υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι κάποιων δεκάδων χιλιομέτρων, το οποίο δεν έχει μετακινηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Έχουν καταγραφεί περιφερειακά σεισμοί, γειτονικά τμήματα του σχηματισμού δηλαδή έχουν μετακινηθεί, αλλά το συγκεκριμένο κομμάτι δεν έχει μετακινηθεί με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να αναμένουμε μια έντονη σεισμική δόνηση».

Όπως μας εξηγεί ο ίδιος πρόκειται ουσιαστικά για ένα «κλειδωμένο» κομμάτι του ρήγματος το οποίο κάποια στιγμή «θα δώσει» κάποιον ισχυρό σεισμό. Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι αυτός μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, λαμβάνοντας υπόψιν τους το κενό που σχηματίζεται και τη διάσταση που αυτό έχει. «Το πότε θα δώσει το σεισμό αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το πει κανείς» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πως επηρεάζεται η Ελλάδα

Για το αν ένας ενδεχόμενος σεισμός στην γειτονική χώρα θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο ελλαδικό χώρο ο κύριος Σκορδίλης φαίνεται εμφατικά καταφατικός λέγοντας «εννοείται και θα μπορούσε να επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο ένας ισχυρός σεισμός στην Τουρκία, ανάλογος μ΄ αυτόν, που έγινε τον Φλεβάρη του 2023 στη νοτιοανατολική Τουρκία* ή αντίστοιχα μ’ αυτόν που έγινε το 1999 στο Ιζμίτ** που τα μεγέθη τους ήταν 7,8  και 7,6 αντίστοιχα.

Ένας τέτοιου είδους σεισμός στην περιοχή της Τουρκίας  προφανώς και θα μπορούσε να επηρεάσει τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι το ρήγμα στον ελληνικό χώρο το οποίο θα επηρεαστεί θα είναι ένα ρήγμα αρκετά «φορτωμένο» σε τάσεις, θα έχουν δηλαδή συσσωρευτεί δυνάμεις που θα προδιαθέτουν την εκδήλωση ενός σεισμού, ο οποίος εξαιτίας μιας πιθανής διέγερσης λόγω μιας ισχυρής δόνησης στη Τουρκία θα μπορεί να εκδηλωθεί νωρίτερα από ό, τι θα αναμενόταν» καταλήγοντας πως «δεν έχουμε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο που να δείχνει ότι ο σεισμός της Δευτέρας συνδέεται μ΄ αυτό».

*Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου 2023, που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία, προκάλεσε τον θάνατο 53.537 ανθρώπων και τον τραυματισμό 107.213.

**Ο σεισμός του Ιζμίτ συνέβη στις 17 Αυγούστου 1999 προκαλώντας περισσότερους από 18.000 θανάτους με υλικές ζημιές μεταξύ 3 - 8,5 δις. Δολαρίων ενώ είχε πρόκληθεί τσουνάμι 2,5 μέτρων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ