Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρευνα: Μειώθηκε η ύφεση στο μεταποιητικό τομέα στην Ελλάδα

Τι προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας της Markit για το Δεκέμβριο του 2016

Εξασθένησαν τον Δεκέμβριο τα φαινόμενα ύφεσης του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Markit. «Η μείωση των θέσεων εργασίας, παρότι ελαφριά, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τον Μάιο. Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές περιόρισαν τις αδιεκπεραίωτες εργασίες, ενώ παράλληλα εξακολούθησαν να ασκούν πολιτική μείωσης των αποθεμάτων. Όσον αφορά τις τιμές, οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές πώλησης με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2008, ενόψει της σημαντικής αύξησης του κόστους εισροών» επισημαίνεται στην έρευνα της Markit.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers Index-PMI) ένας σύνθετος δείκτης ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας κατέγραψε τιμή κάτω από το σημαντικό σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων για τέταρτο συνεχή μήνα τον Δεκέμβριο, υποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο περαιτέρω υποχώρηση του τομέα παραγωγής αγαθών στην Ελλάδα. Κλείνοντας στις 49,3 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 48,3 μονάδες του Νοεμβρίου, η πρόσφατη τιμή αυξήθηκε καταγράφοντας υψηλό τεσσάρων μηνών, ενώ παρέμεινε, σε γενικές γραμμές, σε αντιστοιχία με την τάση που επικρατεί με βάση τα ιστορικά δεδομένα της έρευνας (49,4 μονάδες).

Η αύξηση του κύριου δείκτη PMI οφείλεται, εν μέρει, στην ασθενέστερη συρρίκνωση της παραγωγής στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας. Παρόλ' αυτά, η πρόσφατη υποχώρηση ήταν η τέταρτη κατά σειρά. Η υποχώρηση του όγκου παραγωγής ήταν αποτέλεσμα της περαιτέρω σταθερής μείωσης των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων.

Οι παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν περαιτέρω υποχώρηση των νέων παραγγελιών κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, καθώς μέλη του πάνελ ανέφεραν την ασθενέστερη ζήτηση και την αστάθεια που επικρατεί στον ελληνικό χρηματοοικονομικό τομέα ως παράγοντες που συνέτειναν στην υποχώρηση. Κατόπιν τούτου, η μείωση ήταν η ασθενέστερη που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο. Οι κατασκευαστές κατέγραψαν επίσης μείωση των νέων εργασιών από πελάτες του εξωτερικού.

Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν περαιτέρω μείωση των επιπέδων ανεκτέλεστων εργασιών στον τομέα παραγωγής αγαθών στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώνεται κάθε μήνα από τον Ιούλιο του 2008. Καθώς οι εταιρείες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μικρότερο φόρτο εργασίας, μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων για πρώτη φορά σε διάστημα επτά μηνών. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν χαμηλός και εξασθενημένος, σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα της έρευνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάμε Στοίχημα: Over με αξία στο Ουντινέζε - Νάπολι
Δευτέρα του Πάσχα (06/05) με τη δράση να παραμένει αμείωτη στο κουπόνι στοιχήματος, καθώς στο πρόγραμμα υπάρχουν δυνατά παιχνίδια σε Premier League &...
Πάμε Στοίχημα: Over με αξία στο Ουντινέζε - Νάπολι