Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Πράσινο φως» για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ

Εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις στο καταστατικό του οργανισμού - Πότε θα συνεχιστεί η γενική συνέλευση

Στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να συνεχιστούν οι εργασίες της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), που διεκόπησαν σήμερα όπως ήταν αναμενόμενο, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος, ώστε οι εγκριθείσες τροποποιήσεις καταστατικού ν΄ αναρτηθούν και να επικυρωθούν στο ΓΕΜΗ.

Όπως αναφγέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ενέκρινε τις προβλεπόμενες αλλαγές στο καταστατικό του οργανισμού, ενόψει της παραχώρησης του 67% του μετοχικού του κεφαλαίου στη "South East Europe Gateway Thessaloniki (SEGT)", την εταιρεία ειδικού σκοπού, που συγκρότησε η κοινοπραξία DIEP gmBH- Terminal Link SAS- Belterra Investments Ltd. Στη συνέχεια οι εργασίες της διεκόπησαν για τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε και θα προχωρήσει και η εκλογή του νέου μεταβατικού διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΘ ΑΕ.

Ωστόσο, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος, η σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων άναψε επίσης το "πράσινο φως" για την εξουσιοδότηση μέλους του τρέχοντος ΔΣ, προκειμένου να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης για το 67%. Η σύμβαση σχεδιαζόταν αρχικά να υπογραφεί από το νέο διοικητικό συμβούλιο, αλλά η αλλαγή αυτή αποφασίστηκε προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και τα επόμενα στάδια της διαδικασίας να "τρέξουν" ταχύτερα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ, Κωνσταντίνος Μέλλιος.

«Στη σημερινή γενική συνέλευση εγκρίθηκαν, με μικρές τροποποιήσεις, όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. 'Οπως αναμενόταν, δεν εξελέγη σήμερα το νέο, μεταβατικό διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να εκλεγεί στις 15 Φεβρουαρίου, αφότου επικυρωθούν από το ΓΕΜΗ οι τροποποιήσεις καταστατικού του ΟΛΘ. Επίσης, δόθηκε στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο η δυνατότητα να εξουσιοδοτήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο, Δημήτρη Μακρή, για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του 67%, προκειμένου αυτή να πάει πιο γρήγορα στη Βουλή» σημείωσε ο κ. Μέλλιος.

Ερωτηθείς ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΘ, ο κ. Μέλλιος απάντησε ότι βάσει των τροποποιήσεων που εγκρίθηκαν «το νέο ΔΣ μπορεί να έχει από εννέα έως 11 μέλη και σε αυτό δεν μπορούν να συμμετάσχουν ex officio μέλη, δηλαδή εκπρόσωποι των εργαζομένων ή του δήμου».

Υπενθυμίζεται ότι η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ) για τη μεταβίβαση του 67% του ΟΛΘ στην κοινοπραξία DIEP gmBH- Terminal Link SAS- Belterra Investments Ltd υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ. Η συμφωνία «πέρασε» το στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και εγκρίθηκε πρόσφατα από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, οπότε τα επόμενα στάδια της διαδικασίας είναι η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΘ και Δημοσίου από τη Βουλή και το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας. Η νέα διοίκηση αναμένεται να αναλάβει τα "ηνία" του λιμανιού μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Αντιδράσεις των εργαζομένων

Στο μεταξύ, αντιδρώντας στην πώληση του 67% του ΟΛΘ ΑΕ, αλλά και στην παραχώρηση σε ιδιώτες άλλων λιμανιών, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία, ενώ τετράωρη στάση εργασίας, που λήγει στις 3 μετά το μεσημέρι, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι-μέλη της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) στα υπόλοιπα λιμάνια (Πειραιώς, Ηρακλείου, Βόλου, Πάτρας, Ραφήνας, Λαυρίου, Ελευσίνας, Κερκύρας, Ηγουμενίτσας, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Χαλκίδας).

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν επίσης συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο των Ελληνικών Χρηματιστηρίων ΑΕ στην Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΛΘ, ενώ δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στον χώρο όπου πραγματοποιούνταν οι εργασίες. «Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ ακάθεκτα υλοποιούν στο σχέδιο της πώλησης του ΟΛΘ, περνώντας στη τελευταία πράξη του έργου. Το ΤΑΙΠΕΔ, συνεχίζοντας τη σωρεία παραβιάσεων, παραβάσεων, παρατυπιών και γενικότερα κινούμενο εκτός νομιμότητας, όπως έπραξε μέχρι σήμερα σε όλη τη διαγωνιστική διαδικασία, προχωρά σε Γενική Συνέλευση του Οργανισμού για την τροποποίηση του Καταστατικού της Εταιρίας και την επικύρωση της νέας Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΘ και Ελληνικού Δημοσίου» αναφερόταν στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΜΥΛΕ ενόψει της σημερινής κινητοποίησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασσελάκης για ευρωψηφοδέλτιο: «Ήθελαν ένα μικρό ΣΥΡΙΖΑ, δεν το επιτρέψατε» (Δείτε live)
«Τσίπρα γερά να φύγει η δεξιά» φώναξαν στον πρώην πρόεδρο όταν έφτασε στον χώρο της εκδήλωσης
Κασσελάκης για ευρωψηφοδέλτιο: «Ήθελαν ένα μικρό ΣΥΡΙΖΑ, δεν το επιτρέψατε» (Δείτε live)