Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Cocoowa: Η καινοτόμα σοκολάτα με μέλι και λάδι από τη Θεσσαλονίκη!

Ο γνωστός φωτογράφος Γιώργος Ζαρζώνης καινοτομεί και θέλει να κάνει τον κόσμο να δει τη σοκολάτα λίγο διαφορετικά

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Οι σοκολάτες του ξεχωρίζουν τόσο για τις γεύσεις όσο και για την πρωτότυπη συσκευασία τους. Μέσα από το μικρό του εργαστήρι στις Συκιές Θεσσαλονίκης θέλει να κάνει τον κόσμο να δει τη σοκολάτα λίγο διαφορετικά, συνδέοντας την απόλαυση με την υγεία. Ο λόγος για τον Γιώργο Ζαρζώνη, γνωστό φωτογράφο της πόλης με θητεία 25 χρόνων σε δεκάδες περιοδικά, φωτογραφίσεις σε όλον τον κόσμο και σχεδόν 50 φωτογραφικά λευκώματα και οδηγούς στο ενεργητικό του, ο οποίος αξιοποιώντας τα ταξίδια που έκανε και τις γευστικές μνήμες που αποκόμισε, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη σοκολάτα και συστήνει στο κοινό τις χειροποίητες σοκολάτες Cocoowa.  

Ο ίδιος εξηγεί μιλώντας στον Τ.Θ. ότι η ενασχόλησή του με τη σοκολάτα ξεκίνησε εντελώς τυχαία και δεν αποτελούσε κάποιο παιδικό όνειρο. Τα ταξίδια που έκανε στο εξωτερικό λόγω της επαγγελματικής του ενασχόλησης με τη φωτογραφία, είτε στο Βέλγιο, είτε στο Παρίσι, είτε στην Ολλανδία, είτε στην Κούβα και αλλού, ήταν αυτά που του δημιούργησαν εικόνες για τη σοκολάτα. Στο Baracoa της Κούβας βίωσε από κοντά τη διαδικασία παραγωγής της και κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα να ανοίξει ένα εργαστήρι σοκολάτας στη Θεσσαλονίκη. Τελικά όμως αντί για εργαστήριο άνοιξε αρχικά μια σοκολατερί στην οδό Ολύμπου με πολύ ιδιαίτερες και περίεργες γεύσεις αληθινής σοκολάτας, την οποία ονόμασε "One sweet day/chocolate bar" ως συνέχεια των φωτογραφικών εκδόσεων "One day" που είχε δημιουργήσει. Εξάλλου οι φωτογραφίες δεν έλειψαν ποτέ από τους τοίχους της σοκολατερί σε μια προσπάθεια συνύπαρξης της σοκολάτας με την τέχνη της φωτογραφίας. Ο κόσμος που απολάμβανε το αγαπημένο του ρόφημα στο μαγαζί άρχισε σιγά-σιγά να ζητάει να αγοράσει και σοκολατάκια και αυτό έβαλε τον κ. Ζαρζώνη σε μια διαδικασία να δημιουργήσει γεύσεις από σοκολατάκια και αργότερα μικρές μπάρες σοκολάτας. Όταν η ζήτηση έφτασε να αφορά εκτός από μεμονωμένους πελάτες και καταστήματα, τότε ήταν που αποφάσισε να κλείσει τη σοκολατερί και να ανοίξει το εργαστήρι σοκολάτας Cocoowa Wild Chocolate, επιλέγοντας την περιοχή των Συκεών λόγω υγρασίας και θερμοκρασίας, καθώς αυτά τα δύο στοιχεία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην παρασκευή της, όπως μας λέει. Άρχισε τότε να πειραματίζεται με διαφορετικές γεύσεις αλλά και με το packaging.

cocoowa5.jpg
cocoowa2.jpg

Η επωνυμία Cocoowa που επέλεξε ο κ. Ζαρζώνης για τις σοκολάτες του συνθέτει δυο λέξεις, τη λέξη Kakawa, όπως ονόμαζε τους σπόρους του κακάου η φυλή των Ωλμέκων που ζούσε στην ανατολική ακτή του Μεξικού το 1200-300 π.Χ. και το Cocoa, όπως ονομάστηκε μετέπειτα το κακάο από τους ισπανούς κατακτητές.

Καινοτόμα και μοναδικά προϊόντα

Σήμερα παράγονται 13 κωδικοί cocoowa, εκ των οποίων μόνο δυο είναι γάλακτος. Οι περισσότεροι παράγονται απευθείας από την κακαόμαζα, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών αλλά και απευθείας μετά την παραγγελία αποτελώντας ένα gourmet προϊόν. Εξάλλου, η σοκολάτα με μέλι και λάδι που δημιούργησε  ο κ. Ζαρζώνης, αποτελεί καινοτομία τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό, ενώ κατέθεσε πρόταση στο πρόγραμμα "Ερευνώ/δημιουργώ/καινοτομώ" και επιλέχθηκε για να παραδώσει στο κοινό και άλλα καινοτόμα προϊόντα.

cocoowa7.jpg

Σε συνεργασία με το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας προχωρά στη σύζευξη εκχυλισμάτων φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών με τη σοκολάτα. Πέταλα κρόκου, φύλλα ελιάς, άνθη σαμπούκου, φύλλα Moring oleifera και λυκίσκος θα εγκλωβιστούν σε μικρογαλακτώματα προκειμένου να παραχθούν προϊόντα σοκολάτας εμπλουτισμένα σε πρωτεΐνες.

Στόχος του κ. Ζαρζώνη, όπως εξηγεί είναι να βγάλει μια σοκολάτα που θα κάνει καλό στον οργανισμό και δεν θα είναι απλώς ένα γλύκισμα. "Να ξέρεις ότι αυτή η σοκολάτα που τρως θα σε βοηθάει σε κάτι. Μην ξεχνάτε ότι η σοκολάτα ξεκίνησε από τους Ωσμέκους τους Μάγιας και του Αζτέκους και όλοι αυτοί οι λαοί την είχαν σαν φάρμακο όχι σαν γλύκισμα. Θέλω μέσα από το δικό μου μικρό εργαστήριο να παροτρύνω τον κόσμο να δει τη σοκολάτα διαφορετικά, ως προϊόν για τη διατροφή του", όπως λέει.

cocoowa1.jpg
cocoowa4.jpg
cocoowa6.jpg

Στις 11-13 Ιουλίου η cocoowa θα συμμετέχει σε πολύ μεγάλη έκθεση σοκολάτας στο Περού, παρουσιάζοντας τη σοκολάτα με το μέλι και το λάδι καθώς και μια νέα από την ίδια σειρά, σε μικρές πικάντικες πέρλες, χωρίς ζάχαρη, που έχουν την καινοτομία να σκάνε στο στόμα και να βγάζουν όλα τους τα αρώματα, ένα προϊόν που θα απευθύνεται στην μαγειρική.

Δυο από τα τρία είδη σοκολάτας διατροφής αναμένεται να κυκλοφορήσουν τον Σεπτέμβριο στην ελληνική αγορά, καθώς έχουν ήδη γίνει οι δοκιμές και μένει να γίνουν οι απαραίτητες πιστοποιήσεις από το πανεπιστήμιο. Επίσης, στα άμεσα σχέδια και στο πλαίσιο του ευρύτερου στόχου ο κόσμος να δει τη σοκολάτα λίγο διαφορετικά, βρίσκεται και ένα βιβλίο που θα εξηγεί μέσα από έρευνες που έχουν γίνει, ποια είναι η πραγματική σχέση της σοκολάτας με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Βραβευμένη συσκευασία

Στην έκθεση Gourmet Exhibition 2019 που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, η cocoowa απέσπασε δυο χρυσά βραβεία στα Specialist Awards στην κατηγορία καινοτομίας για τη σοκολάτα Black Honey και στην κατηγορία συσκευασίας για τη σοκολάτα Movie, η οποία κέρδισε και το κοινό της έκθεσης αποσπώντας και από αυτό το βραβείο συσκευασίας.

cocoowa.jpg
11f1.jpg

Οι σοκολάτες Cocoowa δεν είναι τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο αλλά σε συσκευασία φιλική προς το περιβάλλον. Ο φάκελος δένει τη σοκολάτα με την τέχνη της φωτογραφίας, την κάνει επιστολή σοκολάτας. Όλες οι φωτογραφίες στις συσκευασίες είναι τραβηγμένες από τον ίδιο τον κ. Ζαρζώνη και έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

cocoowa-epistoli.jpg
cocoowa3.jpg

Η cocoowa έχει σήμερα παρουσία σε ενημερωμένα καταστήματα στην Ελλάδα ενώ έχει κλείσει και "τρέχει" καλές συνεργασίες και στο εξωτερικό.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ