Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επένδυση για τον μοναδικό καρπό της Ιπποφαές Ελλάς στη Θεσσαλονίκη

Λειτουργεί εδώ και λίγες μέρες το πρώτο διαλογητήριο ιπποφαούς στην Ελλάδα - Πλάνα και για εργοστάσιο

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Το πρώτο διαλογητήριο ιπποφαούς στην Ελλάδα λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες στα Λαγυνά Θεσσαλονίκης, μια επένδυση της "Ιπποφαές Ελλάς ΑΕ", ενώ στα επενδυτικά πλάνα της εταιρίας είναι και η δημιουργία τα επόμενα 2-3 χρόνια εργοστασίου επεξεργασίας του καρπού στην πόλη, σε συνεργασία με επενδυτές.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας κ. Νίκος Δούκας, με την ευκαιρία ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Τρίτη για τις ευκαιρίες ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα και το παράδειγμα της "Ιπποφαές Ελλάς", η καλλιέργεια ρώσικων ποικιλιών στην Ελλάδα από την "Ιπποφαές Ελλάς" έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις που της δίνουν "τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά" ενώ προκύπτει σημαντική κερδοφορία για καλλιεργητές.

Η "Ιπποφαές Ελλάς" ιδρύθηκε το 2015 και αποτελεί ομάδα παραγωγών, βασιζόμενη σε μια σύγχρονη δομή με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη διεθνή δραστηριότητα. Σήμερα καλλιεργούνται 1.600 στρέμματα ιπποφαούς σε όλη την Ελλάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό να βρίσκεται στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία, από 95 καλλιεργητές.

Ο μοναδικός επιτραπέζιος καρπός ιπποφαούς στον κόσμο

Οι διαφοροποιήσεις έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ο καρπός που παράγεται στην Ελλάδα είναι τριπλάσιος σε μέγεθος και πολύ πιο γλυκός σε σύγκριση με την παγκόσμια παραγωγή. Αυτό τον καθιστά ως τον μοναδικό επιτραπέζιο καρπό ιπποφαούς στον κόσμο. Μπορεί δηλαδή να καταναλωθεί κατευθείαν, ως φρούτο, από τους καταναλωτές και αυτό δίνει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και πολύ υψηλή κερδοφορία στους παραγωγούς.

Η δεύτερη είναι ότι οι ρώσικες ποικιλίες που καλλιεργούνται και εισάγονται από το ινστιτούτο ΜΑ Lisavenko από την Σιβηρία, είναι ποικιλίες χωρίς αγκάθια, πάλι μοναδικές σε όλο τον κόσμο.

"Η έλλειψη αγκαθιών δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής αυξάνοντας και πάλι την κερδοφορία του παραγωγού", επισημαίνει ο κ. Δούκας.

Η τρίτη διαφοροποίηση είναι ότι είναι η παραγωγή βγαίνει νωρίτερα από ότι στον κόσμο, έχει δηλαδή δυο μήνες πρωιμότητας. "Εμείς παράγουμε μέσα Ιουνίου και ο υπόλοιπος πλανήτης από τις 15 Αυγούστους και μετά", όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η Ιπποφαές Ελλάς έχει την αποκλειστικότητα των πιστοποιημένων ποικιλιών του ινστιτούτου ΜΑ Lisavenko για Ελλάδα, Βαλκάνια και Ιταλία. Μάλιστα στην Ιταλία καλλιεργούνται αυτήν την στιγμή 100 στρέμματα από αυτές τις ποικιλίες, μέσω της ομάδας παραγωγών. "Αυτές οι ρώσικες ποικιλίες είναι από μόνες τους διαφοροποιημένες λόγω έλλειψης αγκαθιών και μεγάλου και εύγευστου καρπού, αλλά στην Ελλάδα εξαιτίας των εδαφολοκλιματικών συνθηκών επιτυγχάνουμε 30% καλύτερη ποιότητα", σύμφωνα με τον κ. Δούκα.

Αυτός ο καρπός καλλιεργείται και στο Αλτάι Σιβηρίας αλλά εκεί γίνεται διαφορετική διαχείριση, καθώς χρησιμοποιείται κατευθείαν από τα εργοστάσια για την παραγωγή ελαίου, χυμού και σκόνης ιπποφαούς. Αυτό καθιστά την Ελλάδα τη μοναδική περιοχή στον κόσμο που παράγει αυτόν τον καρπό, με αυτά τα χαρακτηριστικά προς άμεση κατανάλωση ως φρούτο.

ippofaes.jpg

Στην ημερίδα αναλύθηκε ακόμη η δομή και η οργάνωση της Ιπποφαές Ελλάς, οι συνεργασίες που έχει συνάψει και η ερευνητική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει σε συνεργασία με το Γεωπονικό πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αλλά και δυο Ρώσικα πανεπιστημιακά Ινστιτούτα, τον Βοτανικό Κήπο της Μόσχας και  το ΜΑ Lisavenko.

Σε ότι αφορά την καλλιέργεια, αναφέρθηκε ότι παρέχεται επιστημονική υποστήριξη προς τους παραγωγούς με οδηγό καλλιέργεια έτσι ώστε να γνωρίζουν τι θα κάνουν στο χωράφι τους βήμα-βήμα. Σύμφωνα με τον κ. Δούκα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των καλλιεργειών. Στόχος της Ιπποφαές Ελλάς είναι να αυξηθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ενώ η εταιρία είναι ανοιχτή και σε συνεργασίες και με συμβολαιακή καλλιέργεια με νέους καλλιεργητές.

Διαλογητήριο και σχέδια για εργοστάσιο

Εδώ και μια εβδομάδα περίπου λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη το διαλογητήριο ιπποφαούς στο οποίο γίνεται η διαλογή του καρπού για τη διάθεσή του στην αγορά και μια διαδικασία -σε συνεργασία με άλλες εγκαταστάσεις- άμεσης κατάψυξής του και συσκευασίας. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 100.000 ευρώ περίπου. Επίσης στα πλάνα της εταιρίας είναι τα επόμενα 2-3 χρόνια να δημιουργηθεί σε συνεργασία με επενδυτές και εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη που θα κάνει επεξεργασία του ιπποφαούς παράγοντας άλλα προϊόντα. Δηλαδή ο β΄ποιότητας καρπός που δεν μπορεί να διατεθεί ως επιτραπέζιος, θα μετατρέπεται σε έλαιο, χυμό και σκόνη ιπποφαούς.

dialoghthrio.jpg

Η εταιρία έχει συμφωνίες για εξαγωγές αλλά αναμένει η παραγωγή να φτάσει σε ένα επίπεδο που να μπορέσει να καλύψει τις αγορές αυτές. Έχει ξεκινήσει όμως δειγματοληπτικές εξαγωγές αλλά και συνεργασίες στην Ελλάδα. "Σε λίγο πιστεύουμε ότι ο καρπός θα βρίσκεται και στα ελληνικά σούπερμαρκετ", τονίζει ο κ. Δούκας.

Η παγκόσμια αγορά καλύπτεται αυτήν την στιγμή κατά 95% από την Κίνα με καλλιέργεια 20 εκατ. στρεμμάτων και 100 δισ. δολάρια τζίρου.

Σήμερα όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με τις υγιεινές τροφές και με τις υπερτροφές και ιδίως με το ιπποφαές που θεωρείται η υπερτροφή με τις σημαντικότερες ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, σύμφωνα με τον κ. Δούκα.

Στη Θεσσαλονίκη το διεθνές συνέδριο ιπποφαούς το 2020

Η ημερίδα είχε ακόμη και το νόημα της προετοιμασίες του 9ου διεθνούς συνεδρίου ιπποφαούς το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2020 στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά σε νότια χώρα, κάτι που αποτελεί μεγάλη επιτυχία της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό υπήρχαν καλεσμένοι και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ιπποφαούς ενώ έγινε ενημέρωση για την παγκόσμια αγορά του ιπποφαούς και για το τι συμβαίνει στις χώρες στις οποίες κυρίως καλλιεργείται, όπως είναι η Κίνα (καλλιεργούνται περίπου 20 εκατ. στρέμματα) και η Ρωσία (3 εκατ. στρέμματα). Ειδικότερα, μίλησε η γ.γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Xia Jingfang και το μέλος του Δ.Σ. Yury Zubarev, ο οποίος είναι και  επικεφαλής ερευνητής του ΜΑ Lisavenko. Μίλησε ακόμη ο Κώστας Κόκκινος Διευθυντής Γεωπονικού Τμήματος Ιπποφαές Ελλάς.

"Ο κόσμος του ιπποφαούς είναι ένας κόσμος της βόρειας πλευράς του πλανήτη, αφορούσε κυρίως την Κίνα, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τον Καναδά, τη Φινλανδία. Όμως η δομή και η οργάνωση της Ιπποφαές Ελλάς και τα αποτελέσματα που έχει φέρει προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους ανθρώπους του Παγκοσμίου Οργανισμού", όπως τονίζει ο κ. Δούκας σημειώνοντας την επιτυχία της πραγματοποίησης του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη του χρόνου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ