Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: «Μάχη» επενδυτών για τα λουτρά Νέας Απολλωνίας

Το φθινόπωρο στον αέρα ο διαγωνισμός για τα λουτρά Νέας Απολλωνίας

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Το προσεχές Φθινόπωρο αναμένεται να εκκινήσει η διαδικασία για το διαγωνισμό εκμίσθωσης των λουτρών Νέας Απολλωνίας στο δήμο Βόλβης που έχουν ήδη προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον από δυο πλευρές, από την εταιρεία «G. Stathopoulos Enterprise», η οποία υλοποιεί παράλληλα και επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ για την κατασκευή 5αστερου ξενοδοχείου και θεματικού πάρκου στην Ασπροβάλτα, αλλά και από τον ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Ο δήμος Βόλβης επιθυμεί, εξάλλου, την αξιοποίηση και άλλων δημοτικών εκτάσεων για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα του τουρισμού, θα προσφέρουν έσοδα στον δήμο και θέσεις εργασίας στον ντόπιο πληθυσμό.

Λουτρά Νέας Απολλωνίας

Ειδικότερα, την εκτίμηση ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί ο φάκελος που αυτήν την στιγμή ετοιμάζει ο δήμος για τα λουτρά Νέας Απολλωνίας ο οποίος περιλαμβάνει τα πολεοδομικά, την οικονομοτεχνική μελέτη που έχει διενεργηθεί, την εκτίμηση του μισθώματος κ.ά, εκφράζει ο δήμαρχος Βόλβης κ. Διαμαντής Λιάμας, μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης. "Πιστεύω ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί όλα αυτά οπότε το επόμενο διάστημα θα βγει στον "αέρα" ο διαγωνισμός", τονίζει ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι αυτήν την στιγμή και από τον περασμένο Μάρτιο περίπου, δεν λειτουργεί ούτε η παλιά λουτρόπολη, ενώ οι νέες εγκαταστάσεις, ένα έργο που κόστισε 24 εκατ. ευρώ, και ολοκληρώθηκε περίπου το 2000 δεν λειτούργησαν ποτέ με αποτέλεσμα να υποστούν τη φθορά του χρόνου αλλά και βανδαλισμών και να βρίσκονται σήμερα σε άσχημη κατάσταση.

Ο διαγωνισμός που θα βγει θα αφορά τόσο τις παλιές όσο και τις νέες λουτρικές εγκαταστάσεις και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει με βάση και την οικονομοτεχνική μελέτη, θα απαιτηθούν 10-15 εκατ. επενδύσεις για να ανακατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις ώστε να προσφέρονται ποιοτικές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους λουόμενους.

Βάσει της μελέτης, που παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Βόλβης, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις (ανακαίνιση- αναμόρφωση όλων των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού), καθώς και τις ανάλογες προωθητικές ενέργειες, η λουτρόπολη μπορεί να διατηρήσει μικτό περιθώριο κέρδους της τάξης του 45% και ν' αποκτήσει πληρότητα που θα φτάνει στο 90%, αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των εργαζομένων της. Παράλληλα, υποδεικνύονται οι τρόποι χρηματοδότησης, μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων που επιδοτούν τουριστικές επενδύσεις σε ποσοστό έως και 60%.

 

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι της εταιρείας «G. Stathopoulos Enterprise», που είχαν εκφράσει εδώ και καιρό ενδιαφέρον τους για τα Λουτρά της Νέας Απολλωνίας, έχουν παραλάβει εδώ και κάποιους μήνες τη σχετική Μελέτη Βιωσιμότητας και Ανάπτυξης, την οποία είχε εκπονήσει εταιρία επενδυτικών συμβούλων, κατ’ εντολή του δήμου Βόλβης, προκειμένου να την μελετήσουν. Επίσης, την λουτρόπολη επισκέφθηκε αντιπροσωπεία συμφερόντων του ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Μάλιστα, το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, ανέλυσε στη τελευταία συνεδρίασή του την επίσκεψη της αντιπροσωπείας και ενημέρωσε ότι απέστειλε επιστολή με αίτημα την συνάντηση των δύο πλευρών, προκειμένου να υπάρξει αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.

 

Πεντάστερο στην Ασπροβάλτα

 

Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία «G. Stathopoulos Enterprise», έχει ανακοινώσει ότι θα υλοποίηση επένδυση ύψους περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ στην Ασπροβάλτα, με την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων μαζί με ιστορικό θεματικό πάρκο.

Η εταιρεία βρίσκεται αυτήν την στιγμή στο στάδιο των μελετών προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση των απαιτούμενων οικοδομικών αδειών.

Η επένδυση αυτή, πρόκειται να υλοποιηθεί σε δημοτική έκταση 57 στρεμμάτων, που δημοπρατήθηκε  το 2018 με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλβης, και εκμισθώθηκε από την πλειοδοτούσα εταιρεία.

Όπως είχε ανακοινώσει τότε ο δήμος, οι επενδυτές, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αναπτύξουν δραστηριότητες εναλλακτικού, συνεδριακού, αθλητικού, εκκλησιαστικού, μαθητικού, ιατρικού τουρισμού και οικοτουρισμού. Εκτός του τιμήματος μίσθωσης της δημοτικής έκτασης, οι κάτοικοι του δήμου Βόλβης, ωφελούνται μεταξύ άλλων και από τις ακόλουθες δεσμεύσεις: α) Η εταιρεία οφείλει να αξιοποιήσει κατ’ ελάχιστο σε ποσοστό 80% εργατοτεχνικό προσωπικό προερχόμενο από το δήμο Βόλβης, που διαμένει μόνιμα στο δήμο, καθώς και επιστημονικό προσωπικό που διαμένει μόνιμα ή προέρχεται από τον δήμο Βόλβης, β) το συνεδριακό κέντρο του συγκροτήματος θα παραχωρείται δωρεάν στο δήμο για διενέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.ά, γ) θα έχουν δωρεάν είσοδο οι μαθητές όλων των σχολείων του δήμου Βόλβης στο θεματικό πάρκο.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δέσμευση ότι η εταιρεία απαγορεύεται να διαθέτει πακέτα «all inclusive», για λόγους τόνωσης της τοπικής αγοράς και στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού, με τις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις.

 

Αξιοποιήσεις και άλλων δημοτικών εκτάσεων

Ο δήμος με την ίδια λογική θέλει να αξιοποιήσει επίσης δημοτικό ακίνητο που βρίσκεται στην παραλία Βρασνών (πρώην στρατόπεδο) έκτασης 80 στρεμμάτων περίπου και μια επίσης παραλιακή δημοτική έκταση στον Σταυρό έκτασης περίπου 40 στρεμμάτων με σκοπό να δημιουργηθούν ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Ο στόχος της δημοτικής αρχής σε ότι αφορά την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας είναι διττός, από τη μία να προσφέρει έσοδα στο δήμο και εργασία στον ντόπιο πληθυσμό και από την άλλη να ανεβάσει την ποιότητα του τουρισμού στην περιοχή.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξης, ο δήμος προσπαθεί να διατηρεί τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες σε υψηλό επίπεδο. Όπως τονίζει ο δήμαρχος, οι παραλίες βραβεύονται κάθε χρόνο με γαλάζιες σημαίες, ενώ ο δήμος συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού στα Βαλκάνια, όπως σε Βουκουρέστι, Σόφια και Βελιγράδι, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών προέρχεται από εκεί. Πέρυσι έγινε μια πρώτη κίνηση και για την Πολωνία και φέτος υπάρχει συζήτηση για άνοιγμα και νέων αγορών.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάμα, και η φετινή τουριστική χρονιά αναμένεται να είναι μια καλή χρονιά για την περιοχή, καθώς παρότι το γενικότερο αρνητικό κλίμα την έχει αγγίξει, δεν παρατηρείται ιδιαίτερη μείωση.

Σημειώνεται ότι ο δήμος Βόλβης βραβεύθηκε και φέτος με 8 γαλάζιες σημαίες. Συγκεκριμένα, οι ακτές: Ασπροβάλτα, Νέα Βρασνά, Παραλία Βρασνών, Πόρτο Φίνο, Σερραϊκή Ακτή (Δημοτικής Ενότητας Αγίου Γεωργίου) και Σταυρός Ανατολική, Σταυρός Κεντρική, Σταυρός Δυτική (Δημοτικής Ενότητας Ρεντίνας), διακρίθηκαν και το 2019, όχι μόνο για την «εξαιρετική ποιότητα των νερών τους», ως απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά και για άλλα 32 αυστηρά κριτήρια, που πιστοποιούν την ποιότητα της οργάνωσης τους, όπως: ασφάλεια λουομένων και πληροφόρηση επισκεπτών, καθαριότητα και οργάνωση ακτής και παράκτιου χώρου, προστασία φυσικού πλούτου, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση κ.ά.. Ανάμεσα σε 96 ελληνικούς δήμους, ο δήμος Βόλβης είναι 6ος δήμος σε αριθμό «Γαλάζιων Σημαιών» στην ηπειρωτική Ελλάδα και 2ος (μετά τον δήμο Βόλου) αν εξαιρεθεί η Χαλκιδική, ενώ κατέχει την 20η θέση πανελλαδικά, όταν συμπεριληφθούν και τα νησιά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ