Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σταϊκούρας για κορωνοϊό: Εξετάζουμε τις επιπτώσεις, μελετάμε εναλλακτικά σενάρια

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για κάθε σενάριο επιπτώσεων, σύμφωνα με τον υπουργό

Συνάντηση με τους επικεφαλής θεσμικών φορέων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς είχαν σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας και ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ. Γ. Ζαββός.

Στη συνάντηση τονίστηκε ως προαπαιτούμενο η διατήρηση ψυχραιμίας και υπεύθυνης αποτίμησης των δεδομένων αναφορικά με το εύρος των διακυμάνσεων στις τιμές των μετοχών ως αναμενόμενο απότοκο των παγκόσμιων αναταράξεων, παρότι το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα παραμένει θετικό. Οι  διακυμάνσεις αυτές όχι μόνο διατηρούνται σε επίπεδα συγκρίσιμα με αυτά αντίστοιχων διεθνών αγορών, αλλά και σαφώς αιτιολογούνται μετά από τις ιδιαίτερα σημαντικές αποδόσεις που πρόσφατα κατέγραψαν οι ελληνικές μετοχές  οδηγώντας το ελληνικό Χρηματιστήριο στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.

Διαπιστώθηκε και συμφωνήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες η ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής με σκοπό την υγιή ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και συζητήθηκε το πλαίσιο χάραξής της. Η ανάληψη από το Υπουργείο των απαιτούμενων πρωτοβουλιών μετά από γόνιμη και εποικοδομητική διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς, με σκοπό τον καθορισμό, την ιεράρχηση και εν τέλει την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, αναμένεται να βελτιώσει αποτελεσματικά την λειτουργία και ανταγωνιστικότητά της, ούτως ώστε να μπορέσει να επιτελέσει με επιτυχία τον αναπτυξιακό ρόλο που της ανήκει και να μετεξελιχθεί σε ένα χρηματοοικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κα Β. Λαζαράκου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Γ. Χαντζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ. Λαζαρίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών κ. Π. Δράκος, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Σ. Κυρίτσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών κ. Θ. Μυλωνάς και ο πρόεδρος του ΣΕΠΕΥ κ. Ι. Πολυχρονίου.

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για κάθε σενάριο επιπτώσεων

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για κάθε σενάριο επιπτώσεων από την μετάδοση του κοροναϊού στην ελληνική οικονομία, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, την εμβάθυνση της ΟΝΕ, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία κ.λπ..

Αναφερόμενος στην "ασύμμετρη απειλή", που αποτελεί για την παγκόσμια, ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία, η μετάδοση του κοροναϊού, είπε ότι οι επιπτώσεις του θα είναι αντικείμενο της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης της Ευρωομάδας (Eurogroup) σε τηλεδιάσκεψη, με διευρυμένη βάση, "για να αποτιμηθεί η κατάσταση και να αναληφθούν οι αναγκαίες δράσεις, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο".

Εμείς ως υπουργείο Οικονομικών, είπε ο κ. Σταϊκούρας, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προνοητικότητα. Εξετάζουμε τις επιπτώσεις του προβλήματος, μελετάμε τα εναλλακτικά σενάρια, και "έχουμε συγκεκριμένα μέτρα για κάθε σενάριο, συνεκτιμώντας και τη δυνατότητα υλοποίησης κάποιων εξ’ αυτών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης", βεβαίωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, "συμμετέχουμε σε διαβουλεύσεις και υποστηρίζουμε τη λήψη συντονισμένης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού, ανάλογα με το μέγεθος και την εξέλιξη της εξάπλωσής του. Όπως είπε, συντονίζουμε τις επαφές μας με εκπροσώπους της οικονομίας που επηρεάζονται ή πιθανόν να επηρεαστούν, για να αναληφθούν κατάλληλες δράσεις: "Προβλέψαμε στη σχετική ΠΝΠ, και ήδη άρχισε να υλοποιείται, η δυνατότητα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο υπουργείο Υγείας για κάλυψη έκτακτων αναγκών, πρόσληψη προσωπικού καθώς και για αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας".

Σημείωσε επίσης ότι όλα τα τελωνεία έχουν προμηθευτεί γάντια και μάσκες για τους υπαλλήλους τους, που πραγματοποιούν ελέγχους σε επιβάτες. Τέλος, επανέλαβε ότι αποστείλαμε μέσω ΑΑΔΕ, εκ μέρους του υπουργείου Υγείας, προς όλους τους φορολογούμενος, ενημερωτικό υλικό για τον κοροναϊό. "Απαιτείται από όλους μας ενημέρωση, νηφαλιότητα και ψυχραιμία", κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Ασύμμετρη απειλή η οργανωμένη μετακίνηση πληθυσμών στα ανατολικά σύνορά μας

Η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στην "αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη πίεση" που δέχεται η Ελλάδα από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της.

Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο ενημέρωσης της επιτροπής Οικονομικών σχετικά με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δρα συντονισμένα, με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση, όπως αποδεικνύεται "από τη σημερινή επίσκεψη της ευρωπαϊκής ηγεσίας στον Έβρο, από την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την άμεση γνωστοποίηση της πρόσφατης απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής 'Αμυνας, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την κίνηση της διαδικασίας ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας".

Αναφερόμενος, δε, για το υπό διαπραγμάτευση νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, είπε ότι οι ελληνικές θέσεις εστιάζουν στην εξασφάλιση επαρκών πόρων για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και τη διαχείριση του φαινομένου της μετανάστευσης, το οποίο λαμβάνει "μεγάλες και επικίνδυνες διαστάσεις".

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, οι ελληνικές θέσεις εστιάζουν επίσης:

-Στην αύξηση των πόρων στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής, δηλαδή σε ένα μεγαλύτερο και εμποσθοβαρές ΕΣΠΑ.

-Στην προστασία του εισοδήματος του αγροτικού κόσμου, λαμβάνοντας υπόψη και την αναγκαία εναρμόνιση με τα νέα παραγωγικά και περιβαλλοντικά δεδομένα.

-Στην εξασφάλιση σημαντικών πόρων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η δίκαιη μετάβαση και η απολιγνιτοποίηση.

-Στη διοχέτευση πόρων για την ενδυνάμωση της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

-Στη διαμόρφωση συνθηκών για τους ίδιους πόρους, που δεν θα οδηγούν σε άνιση κατανομή του βάρους μεταξύ των κρατών-μελών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ