Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εξελίξεις αναμένει η αγορά – «Ψώνια χωρίς εμπόδια»

Το άνοιγμα της Αγοράς ζητά με νέα επιστολή του προς τον Άδωνι Γεωργιάδη ο ΕΣΘ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

«Παρ’ότι έχουμε Άνοιξη, το εμπόριο της πόλης δυστυχώς βρίσκεται σε χειμερία νάρκη και δεν γνωρίζουμε αν είναι σε θέση να ξυπνήσει και πότε, στο σύνολό του. Τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου καθημερινά μεγεθύνονται, με αποτέλεσμα να μην είναι αντιμετωπίσιμα».

Αυτό τονίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη ζητώντας του το άνοιγμα της Αγοράς στην πόλη μας με click in shop, «χωρίς εμπόδια και διατυπώσεις».

Ο πρόεδρος του ΕΣΘ κ. Παντελής Φιλιππίδης αναφέρει στην επιστολή απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη: ««Δεν θα ήθελα να επαναλάβω χιλιοειπωμένες και αποδεδειγμένες πλέον αναλύσεις για την μη συμμετοχή του λιανεμπορίου στην αύξηση του ιικού φορτίου στην Θεσσαλονίκη, διότι είναι πεπεισμένος και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας περί αυτού.

Θα ήθελα όμως να σας ενημερώσω για την δίκαια αγανάκτηση του επιχειρηματικού κόσμου (και όχι μόνο) της Θεσσαλονίκης για τις αποφάσεις που παίρνονται για την σωτηρία μας, τις οποίες δυστυχώς επί 5 συνεχόμενους μήνες τώρα, δεν μπορούμε να καταλάβουμε.

Παρ’ότι έχουμε Άνοιξη, το εμπόριο της πόλης δυστυχώς βρίσκεται σε χειμερία νάρκη και δεν γνωρίζουμε αν είναι σε θέση να ξυπνήσει και πότε, στο σύνολό του. Τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου καθημερινά μεγεθύνονται, με αποτέλεσμα να μην είναι αντιμετωπίσιμα.

Σας ζητούμε λοιπόν το άμεσο άνοιγμα της αγοράς με click in shop, χωρίς εμπόδια και διατυπώσεις, απλά με μια ενημέρωση “μετακίνηση για ψώνια στην αγορά”».

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Φιλιππίδης, οι λοιμωξιολόγοι πρέπει να αντιληφθούν « ότι το να σωθεί ο πληθυσμός από την πανδημία (αν σωθεί με αυτές τις μεθόδους) αλλά να πεθάνει από άλλες αιτίες (εγκεφαλικό/ καρδιακό/ κατάθλιψη/ αυτοκτονίες κ.λ.π.), το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Ο θάνατος είναι ένας και για όλα αυτά, όταν έρθει η ώρα θα αναζητηθούν ευθύνες.  Πραγματική οικονομία χωρίς εμπόριο δεν υπάρχει. Καλό είναι να γίνει αντιληπτό από όλους».

Ζητούν να ανοίξουν με click in shop τουλάχιστον για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή ο αντιπρόεδρος του ΕΣΘ κ. Κοσμάς Καλογιάννης δήλωσε στο «TyposThes» πως το να ανοίξει κανονικά η Αγορά «είναι ένα πάγιο αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης». «Ελπίζαμε πως αυτό θα γίνονταν από την περασμένη Δευτέρα όμως οι προσδοκίες μας διαψεύστηκαν. Τώρα ζητάμε να επιτραπούν οι αγορές μέσα στα καταστήματα το συντομότερο δυνατό. Θέλουμε τουλάχιστον να ανοίξουμε για την Μεγάλη Εβδομάδα. Συνήθως οι αγορές για το Πάσχα γίνονται μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη». Οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από την πολιτεία μετά τις συζητήσεις με τους λοιμωξιολόγους.

Ποια είναι αυτή την στιγμή η εικόνα στην Αγορά της Θεσσαλονίκης; Αναφορικά με την κίνηση στα καταστήματα με το click away ο κ. Καλογιάννης σχολίασε πως «είναι υποτονική». «Αυτός ο τρόπος αγορών ευνοεί τα καταστήματα που έχουν e-shop. Όμως μόνο το 20% των καταστημάτων λιανεμπορίου διαθέτει τέτοια επιλογή. Άρα τα υπόλοιπα μένουν εκτός. Από την επαναλειτουργία με το click away έγιναν κάποιες αγορές με τηλεφωνικές παραγγελίες για παραλαβή έξω από τα καταστήματα όμως ο καταναλωτής δεν θα αγοράσει πχ ρούχα ή παπούτσια γιατί πρέπει να τα δοκιμάσει πρώτα», εξήγησε ο κ. Καραγιάννης.

click_away.jpg

 

Αναλυτικά στην επιστολή του ΕΣΘ αναφέρεται:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Δεν θα ήθελα να επαναλάβω χιλιοειπωμένες και αποδεδειγμένες πλέον αναλύσεις για την μη συμμετοχή του λιανεμπορίου στην αύξηση του ιικού φορτίου στην Θεσσαλονίκη, διότι είναι πεπεισμένος και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας περί αυτού.

Θα ήθελα όμως να σας ενημερώσω για την δίκαια αγανάκτηση του επιχειρηματικού κόσμου (και όχι μόνο) της Θεσσαλονίκης για τις αποφάσεις που παίρνονται για την σωτηρία μας, τις οποίες δυστυχώς επί 5 συνεχόμενους μήνες τώρα, δεν μπορούμε να καταλάβουμε.

Παρ’ότι έχουμε Άνοιξη, το εμπόριο της πόλης δυστυχώς βρίσκεται σε χειμερία νάρκη και δεν γνωρίζουμε αν είναι σε θέση να ξυπνήσει και πότε, στο σύνολό του. Τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου καθημερινά μεγεθύνονται, με αποτέλεσμα να μην είναι αντιμετωπίσιμα.

Σας ζητούμε λοιπόν το άμεσο άνοιγμα της αγοράς με click in shop, χωρίς εμπόδια και διατυπώσεις, απλά με μια ενημέρωση «μετακίνηση για ψώνια στην αγορά».

Επιτέλους πρέπει να καταλάβουν όλοι (λοιμοξιολόγοι) ότι το να σωθεί ο πληθυσμός από την πανδημία (αν σωθεί με αυτές τις μεθόδους) αλλά να πεθάνει από άλλες αιτίες (εγκεφαλικό/καρδιακό/κατάθλιψη/αυτοκτονίες κ.λ.π.), το αποτέλεσμα δεν αλλάζει.

Ο θάνατος είναι ένας και για όλα αυτά, όταν έρθει η ώρα θα αναζητηθούν ευθύνες.

Πραγματική οικονομία χωρίς εμπόριο δεν υπάρχει. Καλό είναι να γίνει αντιληπτό από όλους.

Με εκτίμηση

Παντελής Φιλιππίδης

Πρόεδρος

Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μακρόν: Θα κολυμπήσει στον Σηκουάνα, αλλά «όχι απαραίτητα» πριν από τους Ολυμπιακούς
«Δεν ανακοίνωσε ότι θα κολυμπήσει πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανακοίνωσε ότι θα κολυμπήσει και πάντα εξέφραζε αυτή τη βεβαιότητα», αναφέρει η...
Μακρόν: Θα κολυμπήσει στον Σηκουάνα, αλλά «όχι απαραίτητα» πριν από τους Ολυμπιακούς