Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ξανά «ζωή» στα βιομηχανικά κτίρια - Οι πρωτοβουλίες

fix

Η εικόνα σήμερα και οι εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα για την οικοδομή και τις ανακαινίσεις σπιτιών

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Οι ανακαινίσεις σπιτιών εξακολουθούν να αποτελούν ένα από τα βασικότερα αντικείμενα των μηχανικών τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει επανεκκινήσει και η οικοδομή, με προοπτική για μεγαλύτερη αύξηση μετά την πανδημία.

 «Πριν αρχίσει η πανδημία, το 2019 κυρίως, είχαμε αρχίσει να βλέπουμε γιαπιά στη Θεσσαλονίκη, όχι πολλά, αλλά ήταν μια σημαντική εξέλιξη σε σχέση με την ακινησία της προηγούμενης 7ετίας- 8ετίας», λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γεώργιος Τσακούμης. Είχε αρχίσει σιγά – σιγά η επανεκκίνηση. Αυτό ανακόπηκε από την πανδημία του κορωνοϊού αλλά φαίνεται ότι δεν πτοεί τους κατασκευαστές. Κάποιοι συνεχίζουν ενώ κάποιοι άλλοι  απλά «πάγωσαν» τα έργα για να δουν πως θα πάνε τα πράγματα, γιατί ασφαλώς μιλάμε για μεγάλες επενδύσεις. Η εκτίμηση πάντως είναι ότι υπάρχει προοπτική μετά την πανδημία να εκτιναχθεί και πάλι η οικοδομή, «όχι στα επίπεδα που ήταν παλιά αλλά σε καλό βαθμό», όπως λέει ο κ. Τσακούμης. Εξάλλου και εκπρόσωποι του κλάδου των μεσιτών  «βλέπουν» ότι θα έχουμε πολύ πιο έντονη ανοικοδόμηση συγκριτικά με τα προηγούμενα 10-12 χρόνια γιατί σχεδόν μια ολόκληρη γενιά δεν έχει προβεί σε αγορά κατοικίας.

Οι ανακαινίσεις παραμένουν πάντως ένα από τα αντικείμενα των μηχανικών που μεσουρανούν τα τελευταία χρόνια, εδώ και μια 10ετία περίπου, με την οικονομική κρίση. Υπήρχαν και προ κρίσης ως αντικείμενο βεβαίως, αλλά όχι σε τόσο μεγάλη έκταση. Οι ιδιώτες που ήθελαν να επενδύσουν σε κάποιο ακίνητο προτιμούσαν να αγοράσουν ένα μεταχειρισμένο και να προχωρήσουν σε ανακαίνιση, ενώ πολλοί επενδυτές ασχολήθηκαν με το real estate και τη διαχείριση ακινήτων είτε για airbnb ή για ενοικίαση και έτσι ανακαίνισαν πολλά παλιά διαμερίσματα όπως και γραφεία.

Γενικά, η πανδημία δεν μείωσε το αντικείμενο εργασίας των μηχανικών, αντιθέτως αυτό αυξήθηκε, ωστόσο, ειδικά το πρώτο διάστημα, οι πρωτόγνωρες καταστάσεις είχαν ως αποτέλεσμα κάποιες δουλειές να πάνε πίσω κυρίως λόγω της δυσχέρειας στην επικοινωνία με υπηρεσίες, όπως πολεοδομίες υποθηκοφυλακεία κλπ. Στην πορεία ωστόσο υπήρξε βελτίωση με προσπάθειες για ηλεκτρονική εξυπηρέτηση επαγγελματιών και πολιτών.

Πρωτοβουλίες για να αποκτήσουν ξανά «ζωή» βιομηχανικά κτίρια της Θεσσαλονίκης

Να στρέψει το ενδιαφέρον της Πολιτείας, των επιχειρηματιών αλλά και του κόσμου στα βιομηχανικά κτίρια της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της Ελλάδας, τα οποία παραμένουν ανενεργά και αναξιοποίητα, επιχειρεί το ΤΕΕ/ΤΚΜ, το οποίο διοργανώνει πανελλήνιο συνέδριο με τίτλο «Τα Κάστρα της Βιομηχανίας», την Άνοιξη του 2022 στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι κρίμα τεράστια κτίρια όπως είναι το Φιξ, η ΥΦΑΝΕΤ, το Αλλατίνη, «κουφάρια» στην πόλη, να αποτελούν πλέον πόλο μόλυνσης παρά πόλο ανάπτυξης», δηλώνει χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης, σημειώνοντας πως πρόκειται για κτίρια με ιστορία, τα οποία μπορούν να αποκτήσουν πάλι χρήση και «ζωή». Συνήθως πρόκειται για μεγάλα συγκροτήματα, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις της Κ. Μακεδονίας με βιομηχανική ιστορία, όπως η Νάουσα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και πιο μικρά όπως καπνομάγαζα κλπ. Όπως επισημάνθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του ΤΕΕ/ΤΚΜ είναι άγνωστος ο αριθμός τους εξαιτίας της έλλειψης συστηματικής καταγραφής τους, της αδυναμίας των ιδιοκτητών να τα συντηρήσουν, της συναρμοδιότητας πολλών διαφορετικών φορέων, αλλά και των αγκυλώσεων της γραφειοκρατίας και του θεσμικού πλαισίου.

Στο εξωτερικό υπάρχουν αξιόλογα παραδείγματα διάσωσης και επανάχρησης βιομηχανικών κτηρίων μερικά από τα οποία θα αναδειχθούν στο συνέδριο. Η «Tate Modern» στο Λονδίνο, η εγκατάσταση των κεντρικών γραφείων της Nestle Γαλλίας σε παλιό εργοστάσιο, η δημιουργία κατοικιών σε κτήριο εργοστασίου αερίου στη Βιέννη, είναι μερικά παραδείγματα στα οποία αναφέρθηκε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης.

Η πολιτεία σύμφωνα με τον κ. Τσακούμη πρέπει να λειτουργήσει επιταχυντικά ώστε να αποκτήσουν ξανά ζωή τα μεγάλα συγκροτήματα της χώρας μας. 

Να σημειώσουμε εξάλλου ότι το φάκελο «αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης», άνοιξε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά την συνάντηση που είχε πρόσφατα στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα παρέμβασης σε συγκεκριμένα βιομηχανικά κτίρια που έχουν εγκαταλειφθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ