Τα βασικά συμπεράσματα της “Έκθεσης για την Ελληνική Οικονομία και Απασχόληση για το 2013” του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ θα παρουσιαστούν την προσεχή Πέμπτη, στις 12.00 από τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη, στο ξενοδοχείο “IMPERIAL” (Αντιγονιδών 13).
Από ορισμένα στοιχεία της έκθεσης που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας δεν προκύπτει πάντως περιθώριο αισιοδοξίας, καθώς προβλέπεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια προκειμένου να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10%. Σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, οι όποιες επενδύσεις γίνουν μεσοπρόθεσμα θα δημιουργήσουν την λεγόμενη «άνεργη ανάπτυξη», καθώς θα αφορούν σε δραστηριότητες που δεν απαιτούν υψηλό αριθμό απασχολουμένων ή θα είναι υψηλής τεχνολογίας.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι, από το 2009 έως σήμερα, οι μισθωτοί έχουν χάσει περίπου το 1/4 της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματός τους, ενώ αν εξαιτίας της υψηλής ανεργίας οι μισθολογικές πιέσεις συνεχιστούν, τότε το 2014 θα απωλέσουν το 50% της αγοραστικής δύναμης.
Ακόμη, προκύπτει ότι οι αποδοχές μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων μειώθηκαν την τελευταία τριετία κατά 41 δισ. ευρώ. Επίσης, η πτώση της εγχώριας ζήτησης, χαρακτηρίζεται δραματική καθώς υπολογίζεται ότι έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1999.
Πιο αισιόδοξο το υπουργείο
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο με ανακοίνωσή του «με αφορμή δημοσιεύματα και διαρροές στοιχείων» από την έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, τονίζει ότι «οι απαισιόδοξοι προφήτες χρησιμοποιώντας τα χειρότερα σενάρια μαθηματικών μοντέλων προβλέπουν την καταστροφή, κάνοντας παιχνίδια εντυπωσιασμού».
Όπως υποστηρίζει το υπουργείο, όλα τα επίσημα στοιχεία σχετικά με την πορεία της απασχόλησης και της ανεργίας τον τελευταίο χρόνο στην χώρα μας τους διαψεύδουν και επιτρέπουν μία πιο αισιόδοξη προοπτική.
Ειδικότερα, επικαλούμενο στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρει πως ο ρυθμός αύξησης των ανέργων σε ετήσια βάση μειώθηκε από το 42,8% τον Ιούλιο του 2012, σε 16,3% τον Μάιο του 2013, «υποδηλώνοντας την ανάσχεση των αυξητικών ρυθμών της ανεργίας και σαφή δείγματα σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας».
Το υπουργείο αναφέρεται συγκεκριμένα και στη μισθωτή απασχόληση του ιδιωτικού τομέα. Όπως λέει, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» που καταγράφει σε ζωντανό χρόνο τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς εργασίας, το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων οκταμήνου (Ιανουάριος-Αύγουστος 2013) ήταν θετικό κατά 102.580 νέες θέσεις εργασίας, μακράν το υψηλότερο από το 2008 και μετά.
Καταλήγοντας, επισημαίνει ακόμη πως «οι απαισιόδοξες προβλέψεις αγνοούν επίσης, ότι η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας και σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής, διαμορφώνουν ένα νέο δυναμικό, ανταγωνιστικό και εξωστρεφές πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας που θα παράγει νέες θέσεις εργασίας με μεγαλύτερους ρυθμούς απ’ ότι στο παρελθόν».